4 Haziran 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) ornek idareci ve komutanlar

Omer bin Abdulaziz

 

Hicri 61 yilinda dogdu. Ilk tahsilini Medine'de devrin meshur âlimlerinden yaninda yapti. Babasinin vefatindan sonra Abdulmelik bin Mervan'in kiziyla evlenmis ve genc yasta Hicaz valiligine tayin edilmistir. Yedi yil suren bu gorevi sirasinda insanlara Asr-i Saadet'i hatirlatan bir idare tarzi sergilemis, halkin sevgisine mazhar olmustur. Halife Suleyman bin Abdulmelik'in vefatindan sonra secimle halife olmustur. Coklarinca ilk muceddid olarak kabul edilmis ve Rasulullah'in (aleyhissalâtu vesselâm) "insanlarin bozuldugunu duzeltenler" mujdesine 13 asir once bihakkin liyakat gosteren Omer bin Abdulaziz, hadis, tefsir, nakd-i ricalde soz sahibiydi. Hem ilk donemde kaydedilen, hem de agizdan agiza nakledilen hadisler onun zamaninda resmen tedvin edildi ki bu buyuk bir hizmettir. O, hususi faziletlerde cok ondedir. Bir hamlede cismani arzulari asarak, bedenin yerine ruhu, nefsin yerine gonlu yerlestirip her isinde Rasulullah'in (aleyhissalâtu vesselâm) yolunu ve Allah'in rizasini arastirmistir. Halifeliginde fenaliklara yaka-paca olur, iyiliklere dogru yollar vurur, haksizliklari onler. Ekonomik alanda Islâm'in ozune uygun duzenlemeler yapar. O gun Islâm Devleti Afganistan'dan Fas'a kadar uzaniyordu. Bugunku Turkiye kadar 41 devletin hakim oldugu sahada tek hakim olan Omer o devirde insanlarin en fakiri idi. Iki senelik idaresi senelerce yasamis gibi semereli olmus, cok genislemis olan Islâm memleketlerinde cok yonlu tecdîd isini gerceklestirmis ve Islâm memleketleri sanki melekler tarafindan idare edilir bir havaya burunmustu. Kirk yasindayken dusmanlari tarafindan zehirlenerek son nefesini verdi.

 

Selahaddin-i Eyyubî

 

Tarihteki buyuk komutanlardan Selahaddin-i Eyyubî Irak Suleymaniye'de dogdu. Halep'i ilk fetheden ve Hacli seferlerine ilk karsi koyan buyuk kumandan Hacli ordulari tarafindan isgal edilen Kudus'u 1187 yilinda yeniden fethetmistir. Kudus Hacli isgali altinda iken senelerce yuzu gulmedi ve hep aglayip durdu. "Hazreti Peygamber'in (aleyhissalâtu vesselâm) miraca ciktigi mescid dusmanlarin elindeyken ben nasil gulerim." Demistir. Selahaddin-i Eyyubî, Islam dunyasinda yetisen, ama Batililarca da takdir edilen buyuk bir kahramandir. Diyebiliriz ki, gerek Dogulu, gerekse Avrupali kalemler tarafindan hayati, kahramanligi, zaferleri, hosgorusu en cok merak edilen, bu vesileyle romanlara, hikayelere, filmlere konu olan tarihi sahsiyetler arasinda en ondekilerden biri olarak bu buyuk hukumdar gosterilmektedir. Selahaddin-i Eyyubî, kiliciyla adalet dagitirken, dusmanlarina karsi sergiledigi ornek davranislarla da Hacli taassubuna darbe indiren adamdir.  Selahaddin-i Eyyubî'nin oglu Osman Aziz tarafindan 1195 yilinda yaptirilan Aziziye Medresesi ve icindeki Selahaddin-i Eyyubî ve haniminin kabirleri Emeviye Camii yaninda bulunmaktadir.

 

Yavuz Sultan Selim

 

Yavuz Sultan Selim'in Misir Seferi'ne cikmasi Kapi Agasi olan Hasan Aga'nin gordugu ruyadan aldigi manevî isaretten sonra olmustur. Hasan Aga ruyasinda Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'in ashabinin "Bizi Hazret-i Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) gonderip Selim Han'a selam etti ve buyurdu ki, "Kalkip gelsin, Harameyn'in hizmeti ona buyruldu." " dedigini gormustur. Ridaniye Savasi sonrasi Kahire ve Misir'in fethi gerceklesir. Yavuz Selim bundan sonra Hicaz Bolgesi hizmetini ustlenmistir. Sultan Selim kendisine "Mekke ve Medine'nin hakimi" seklinde hitap edilmesine izin vermemis, "Hâdimu'l Haremeyni's-serîfeyn" (Mekke ve Medine'nin hadimi (hizmetkâri) ) seklinde hitap edilmesini istemistir. Bu lakap daha sonraki butun Osmanli sultanlari icin kullanilmistir. Emanât-i Mukaddese'nin Misir'dan Istanbul'a nakli esnasinda yol boyu durmaksizin Kur'an-i Kerim okutmus, daha sonra Topkapi Sarayi'nda bu mukaddes emanetler icin "Hirka-i Sadet" dairesini yaptirmistir. Burada 40 hafiz tayin etmis ve 24 saat Kur'an okutmustur. Yavuz Selim, Misir'in fethinden donerken halkin karsilama ve alkisini gormemek icin, sehre gece, gizlice ve her turlu gosteristen uzak olarak girmisti. Sadece 4 yilda ulkesinin yuzolcumunu Allah'in izniyle 2,5 kat genisleten Yavuz, dunyaya deger vermeyen, yaptiklarini kendi nefsi icin yapmayan bir sahsiyetti. Osmanli sultanlari icinde okumaya olan merakiyla one cikan iki isim Fatih ve Yavuz'dur. Yavuz, elinde kitap, zaman zaman tefekkure dalar ve bu yuzden uykusuz geceler gecirirdi. Milletin ihtilafi karsisinda mezarinda bile rahat edemeyecegini soyleyen Yavuz, butun hayati boyunca Islâm aleminin ittihadi icin, Ilay-i Kelimetullah icin calismistir.

 

Barbaros Hayreddin Pasa

 

Omru denizlerde buyuk zaferlerle gecen Kaptan-i Derya Barbaros, her isini Allah icin yapmaya calisan kahraman bir insandir. Asil adi Hizir olup Ishak, Ilyas ve Oruc adli her biri digerinden cengâver evladlara sahip gazi ve mucahid bir babanin gazi ve mucahid bir ogludur. Osmanli'nin en buyuk denizcisidir. Onun zamaninda Osmanli denizciligi en parlak donemini yasamistir. Yavuz Sultan Selim zamaninda Cezayir hakimi olarak kabul gordu, kendisi Hayreddin Pasa diye anilmaya baslandi. Kanuni Sultan Suleyman onu Kaptan-i Deryaliga (Deniz Kuvvetleri Komutanligina) atadi. 1538'de 122 gemilik Osmanli donanmasi ilk evvel saldiriya gecerek Ispanya, Papalik, Venedik, Portekiz ittifakiyla kurulan 246 gemilik donanmasini Preveze'de bozguna ugratti. Bu zafer Islâm dunyasinda buyuk bir sevinc meydana getirdi ve zaferden sonra Akdeniz tamamen Osmanli Devleti'nin kontrolune gecti. Barbaros, 1546'da vefat etti. Buyuk denizci vefat edince "Denizciligin reisi oldu" denmistir. Kabri, hayatta iken yaptirmis oldugu Besiktas'taki medresenin yanina defnedildi. Barbaros, alim, veli ve cesur bir komutandi. Omrunu denizlerde gecirmistir. Islâmiyet ugrunda deniz ustunde gazadan gazaya kosmus, Allah rizasini ve Rasulu'nun sunnetini siar edinmis kiymetli bir insandir. Arapca, Rumca, Fransizca, Italyanca ve Ispanyolca bilmektedir. Kendi yetistirmis oldugu kaptan ve denizciler de cok buyuk zaferler imza attilar.

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: