23 Haziran 2008 Pazartesi

(Namaz Zamanı) neden Sabah Namazı dünya ve içindekinden hayırlıdır?

Neden sabah namazi dunya ve icindekinden hayirlidir?
 

"Sabah namazinin cok sevapli bir ibadet oldugunu bildigimiz icin vaktinde kilmaya onem veriyoruz. Ancak bazen uykuya dalarak, bazen de yikanmayi gerektiren durumlara maruz kalarak vaktinde kilamadigimiz da oluyor. Gunesten sonraya kalan namazimizi nasil kilacagiz? Eda mi, kaza mi olacak? Sunnetiyle mi, sadece farziyla mi kilacagiz? Bu konuda bilgi ve ikaza ihtiyacimiz var."

 

Sabah namazi cok onemlidir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) safak vaktinde kilinan namaza soyle dikkat cekmistir :

 

- Fecir vaktinde kilinan iki rekat namaz, dunyadan da, dunyanin icindekinden de hayirlidir!

 

- Neden boyledir? Cunku dunya da, icindeki hayra harcanmayan mal da ebedi hayatta gecer akce degildir. Ancak, kilinan iki rekat namaz, dunyanin vermedigi faydayi verecek, sahibini cehennem azabindan kurtarmakla kalmayacak, cennetin guzelliklerine de kavusturacaktir. Oyle ise bu derecede kudsi olan sabah namazini vaktinde kilmak icin aksam erken yatmali, sabah da erken kalkmali, gunes cikmadan dunyadan da kiymetli olan sabah namazi vaktinde eda edilmelidir. Bununla beraber, bunca dikkate ragmen uyanamaz da, sabah namazi gunesten sonraya kalirsa ne olacak?

 

Bu takdirde artik her sey mahvoldu, bitti demek degildir elbette... Bu defa da yapilacak ilk is, gunesin cikisindan kirk bes dakika sonra, yani kerahet vakti cikinca sabah namazini sunnetiyle birlikte kaza etmektir. Boylece vaktinde kilma sevabi alinmasa da borclu kalma gunahindan kurtulma soz konusu olur. Bu gibi arzu edilmeden dusulen hatalarda muhim olan bir konu da sudur. Hatayi yapan insan, bundan derin uzuntu duymalidir. Vaktinde yapmadigi ibadetinden dolayi vicdan azabi cekmelidir ki, tekrar etme temayulu soz konusu olmasin...

 

Gercek olan odur ki, insan gunahindan dolayi ne kadar uzuntu duyar, vicdan azabi cekerse o kadar iman kuvvetine sahip oldugu anlasilir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bunu carpici bir ifadeyle soyle dikkatimize verir :

 

- Mumin gunahini uzerine yikilacak dag gibi buyuk gorur, uzuntu duyar; munafik ise burnu ucuna konmus sinek gibi basite alir, kayitsiz kalir!

 

Gunahini buyuk gorme duygusu, tekrar etmeme tedbirine sevk eder, kucuk gorme duygusu da tekrar etme tembelligine tesvik eder. Burada hatirlanmasi gereken bir nokta da su olsa gerektir. Sabah namazi, gunesin dogusundan sonraya kalinca, ogleden once kilinacak olursa sunnetiyle birlikte kaza edilir. Ogleden sonraya kalirsa, sunnetiyle birilikte kaza etme firsati kaybolmus olur, sadece farzini kaza etme imkani kalmis olur. Bu yuzden sabah namazini vaktinde kilamayanlar hic olmazsa kerahet vakti cikinca hemen sunnetiyle birlikte kilmayi ihmal etmemeli, ogleden sonraya birakip da sunnet sevabindan da mahrum kalmaya maruz kalmamalidir.

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: