19 Haziran 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) canli barometreler

Canli Barometreler

 

Meteorolojideki butun gelismelere ragmen, hava tahmin raporlari yine de yanlis cikabilmektedir. Bircok kimseler bu yuzden, tabiattaki canli veya cansiz isaretlere bakarak yakin gelecekteki hava durumu hakkinda bilgi edinmekten vazgecmemislerdir. Hastalar, hayvanlar ve bitkiler, ayrica gokyuzundeki bazi belirtiler havadaki muhtemel degismeleri cok kere sasilacak bir isabetle insana bildirmektedir.

 

Romatizmali veya sinirli insanlar sikâyetlerinin artmasiyla cok kere birkac gun sonraki hava degisikligini onceden kestirebilirler. Bazi arastirmacilar hava basincini, bazilari da yeryuzune yakin hava tabakalarinin kimyevi ve elektrik durumunu buna bagli saymaktadir. Bu ilim adamlarinin cogu, havanin tesirlerinin vucutta biyokimyevi degismeler meydana getirdigi kanaatindedirler.

 

Insanlar meteoroloji konusunda karanliklar icinde bocalarken, butun hayvanlar ise bir gun sonraki havayi isabetli bir sekilde bilebilmektedir. Hayvanlarin hemen hepsi bir firtinadan once huzursuz olmakta ve urkeklesmektedir. Eskiden beri bir kanaate gore yukseklerde ucan kirlangiclar, havanin iyi olacagina isarettir. Bu is yakindan incelendiginde kirlangiclarin ucusunun dogrudan dogruya boceklerin davranisiyla ilgili oldugu gorulmustur. Sineklerle tatarciklar kuru havada yukseklerde ucarlar. Fakat nemli havanin yogunlugu fazla oldugundan vucutlarina baski yapar ve asagilara inmek zorunda kalirlar. Kirlangiclar da bu bocekleri kuru havada yukseklerde, nemli havada ise yeryuzunun biraz yukarisinda kovalarlar.

 

Yazin hayvanlarin davranislari, bilhassa tabiat ile birlikte cok daha iyi takip edilebilir. Otucu kuslarin sarkisi sabah erken baslar, ogleyin durur, aksama dogru tekrar baslayip karanlik basarken sona ererse, havalarin epey bir sure iyi gidecegine emin olabiliriz. Bu devrede tarla kuslari goklerde cok yukseklere cikar, kostebekler haril haril calisir, topragin sathinda kucuk kucuk tumsekler yaparlar.

 

Fakat kuslar sabahleyin otmeye hevesli degillerse, tarla kuslari ucusmazlarsa, toprakta kostebeklerin taze toprak tumseklerine rastlanmazsa, kirpi gun isiginda ortalikta gezerse ve tilki gupegunduz kirarda kosarsa, havanin degismek uzere oldugu muhakkaktir.

 

Yuksek daglardaki hayvanlar, havadaki degisiklikleri, ovalarda yasayanlardan daha iyi hissederler. Bu arada kucuk kargalar en sert kis gunlerinde bile Toroslarin zirvelerinden eksik olmazlar. Fakat barometrenin dusecegini hissettikleri anda bagrisarak vadilerin yolunu tutarlar ve alcaktan ucarlar. Hususiyle sehirlerde kargalarin alcaklara, mahallelerin arasina inmesi, havanin bozacagina alamettir.

 

Orumcekler de dikkate deger metereologlardandir. Aglarinin uzerinde calistiklari veya yeni aglar ordukleri takdirde, guzel havalar daha bir sure devam edecek demektir. Ama calismaya hevesli gorunmezlerse, havada degisiklikler olacagi anlasilir.

 

Bitkiler de gorunuslerindeki bazi degisiklikler yardimiyla insana havanin nasil olacagi hakkinda fikir vermektedirler. Bilenler, bulutlarin cinsinden ve batarkenki renginden, ayin etrafindaki haleden hava hakkinda manalar cikarirlar. Fakat her seye ragmen bu incelemelerin isabet ihtimalinin yuzde yuz olmadigi da hatirdan cikarilmamalidir.

 

"Yagmuru (diledigi zaman ve diledigi yere istedigi miktar) O yagdirir" fermani yagmurun yagis vaktini "5 bilinmeyen sey"e dâhil ediyor. Rasathanelerdeki aletle bir yagmurun baslangicini (yukarida anlatildigi gibi bazi hayvanlarin hissettikleri sekilde) hissedip vaktini tayin etmek, gaybi bilmek degil, belki gaipten cikip, sahadet âlemine yaklasmasi vaktinde bazi baslangic emareleriyle haberdar olma suretinde bilmektir.

 

Bu hal, aynen kaide gibi, insan ilminin, gaipten cikip daha sahadete girmeyen seyleri bilmesine vesile olur. Fakat daha sahadet âlemine ayak basmayan ve Hususi Mesiet (irade) ve Has Rahmetten cikmayan yagmurun yagis vaktini bilmek, gaybi bilen Zat'in ilmine mahsustur.

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: