25 Haziran 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) alkol ihtiva eden ilaclar ve yol actigi problemler

Alkol Ihtiva Eden Ilaclar ve Yol Actigi Problemler

 

Alkol 700'den fazla sivi ilac icerisinde cozucu olarak kullanilmaktadir. ABD'de son zamanlarda bircok ilac firmasi zararlari sebebiyle ilaclardan alkolu kaldirmaya veya azaltmaya calismaktadir. Burun damlalari, oksuruk suruplari ve dis temizligiyle ilgili bazi ilaclarda % 0,3-68 nisbetinde alkol bulunmaktadir. Bu ilaclarda alkolun bulunmasi iki buyuk zehirlenme sekline yol acabilmektedir. Birincisi kisa sure alinimla meydana gelen belirtiler, ikincisi alkol ihtiva eden ilaclarla tedavi esnasindaki menfi durum.

 

Akut (ani) alkol alinimi ilac emilimini bozabilmekte, diger ilaclarin parcalanmasini engellemektedir . Sakinlestirici (sedatif) ilaclarla alindiginda ise psikomotor bozuklugunu artirabilmektedir. Muzmin alkol alinimi ilaclari metabolize eden P-450 gibi enzimler uzerinde menfi tesirli olmakta ve fenobarbital, fenitoin, meprobamat gibi bir kac ilacin vucuttan itrahini bozmaktadir. Siddetli vakalarda yuzde kizariklik, carpinti, bulanti, kusma, sok, kalp ritm bozukluklari, solunum sathilesmesi, havale ve hatta olum meydana gelebilmektedir.

 

Alkol ihtiva eden tibbi eliksirler ve alkollu icecekler moxolactam, metranidazole, sulfonamid, chloramp-henical ve cefamandole gibi ilaclarla birlikte kullanildiginda yukaridaki belirtiler ortaya cikabilir.

 

Kilogram basina 3 gram alkol alinimi cocuklarda oldurucu dozdur. Daha dusuk dozlarda ise kan sekerinde dusme ve diger ilaclarla kullanildiginda yukarida zikredilen belirtiler ortaya cikabilmektedir.

 

En onemli zehirlenme belirtileri sinir sisteminde ortaya cikar. Davranis degisiklikleri, reaksiyon zamaninda azalma ve kaslarda koordinasyon bozukluklari 100 cm³ kanda 1-100 mg. alkol yogunlugu ile olabiliyor. Tek dozda dahi alkol ihtiva eden ilacla alkol zehirlenmesi ortaya cikabilir.

 

Netice olarak ABD pediatri akademisi ilaclardan alkolun kaldirilmasini istemektedir.

 

Nitekim 15 asir once Yuce Rehber ilac olarak kullanmak uzere alkollu icki imal ettigini soyleyen bir kisiye "o tedavi degil, hastalik yapar" demistir.

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: