11 Haziran 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) gelin beraber dusunelim!

Gelin beraber dusunelim!

 

Hadis-i Serif bize soyle bir hatirlatmada bulunmaktadir : Kisa bir muddet dusunerek tefekkur etmek, uzun bir zaman nafile namaz kilmaktan hayirlidir.

 

Oyle ise gelin hep birlikte kisa bir muddet dusunelim. Yani uzunca bir zaman nafile namazdan hayirli bir is yapalim. Ama nasil?

 

Her biri adeta kitaplik capta orijinal kisa sozleri okuyarak. Nasil okuyarak? Dusunerek. ...

 

Cunku her soz bir kitap kadar mana yukludur. Bunu ise ancak sozler uzerinde dusunerek okuyabilirsek anlayabiliriz. Gonulden tasdik edip inceleyebilirsek fark edebiliriz..

 

Buyurun, kitaplik capta sozleri dusunerek okumaya, gonulden tasdik ederek incelemeye... Yani nafile namazdan da ustun bir is yapmaya.

 

...

 

1- Bir kimse kendi davranislarinda ki ayibini gormeye baslarsa, baskasinin ayibiyla mesgul olmaktan uzak durur.

 

2- Bir kimse de kendi ayibindan gaflet ederek, gormezden gelirse, baskasinin ayibiyla mesgul olur ve konusma konusu yaparak gunahlara dalar.

 

3- Bir kimse Allah'in kendisine lutfundan ihsan buyurdugu hadsiz riziklari dusunurse, baskasina ihsan ettigi rizk hasedini cekmez. Sayet kendisine ihsan ettigi rizki kucumserse, baskasina ihsan ettigi rizki buyutur, haset etmekten kendini bir turlu kurtaramaz..

 

4- Bir kimse kendi kusur ve hatasini unutmadan hatirinda tutarsa, baskasinin hatasini buyuk gormez. Ama gaflete dalarak kendi hatasini unutursa, baskasinin hatasini buyuk gorur, ardindan konusmaya baslar.

 

5- Bir kimse her daim kendini cok akilli bilir ve kendine cok guvenerek, kimse ile istisare etmezse, Allah ona en akilsizlarin yapmayacagi hatalari yaptirarak haddini bildirir.

 

6- Bir kimse kendini cok akilli bilmez, her konuda cevresindeki ehil insanlarla istisare ederse, Allah ona cogu akillilarin bile dusunemeyecegi iyilikleri ilham ederek, basariya giden butun kapilari bir biri ardina acar.

 

7- Bir kimse herhangi bir nedenden dolayi haset ederek baskasi icin bir kuyu kazarsa, cok vakit gecmeden, eninde sonunda kendisi de hirsindan kazdigi o kuyuya duser.

 

8- Bir kimse baskasini bir kusuruyla ayiplarsa, kendisi olmeden ayni kusurla ayiplanir!.

 

9- Bir kimse haya (utanma) perdesini atarsa onu baska hicbir perde gizleyemez.

 

1O- Bir kimse baskasinin perdesini acarak onlarin ayiplarini ilan ederse, bir gun kendisinin de perdesi acilir, ayiplari ilan edilir.

 

11- Bir kimse ahlaken dusuklerle arkadaslik ederse, kendisi de ahlaken dusuklerden sayilir. Onun cevresinde iyi olarak bilinmesi, kotulerden sayilmasini onleyemez.

 

12- Bir kimse surekli alimlerle, salihlerle bir arada bulunur, onlarin meclislerinden zevk alip oturursa,

kendisi cahil de olsa alim gibi ilgi ve alaka gorerek, her yanda itibar kazanir.

 

13- Bir kimse gecmisini dusunurse sabirli olur, gelecegini dusunurse tedbirli davranir.

 

14- Bir kimse cevresinde bulunan insanlara karsi buyukluk taslarsa, Allah onu kucultur, kucuk gorunurse Allah onu aziz eder, buyutur.

 

15- Bir kimse dini hafife alirsa kendisi de hafife alinir. Dine hurmet gosterirse kendisine de hurmet gosterilir, itibar kazanir.

 

16- Bir kimse baskasinin malini kendisi icin mubah gorurse, bir gun birileri de cikarak onun malini kendisi icin mubah gorur.

 

17- Bir kimse dininin insanlara sundugu kolayligi begenmeyip de asiriya kacarsa, bir gun kendisi de kendi eliyle cikardigi zorluklara dayanamayarak, asagilara duser.

 

18- Ifrat ile tefrit oldukca keskin iki uctur. Itidalle davranip orta yolu tercih etmek varken, uclarda yer almak, govdeden uzak kalmak demektir. En dogrusu, uclarda degil de ortada olmak, govdeyi temsil etmektir.

 

19- Ibadet ve iyilikleri bir anda haddinden cok yaparak kisa bir zaman sonra birakmaktansa, o ibadetleri az yapip omur boyu devam ettirmek cok daha hayirlidir.

 

2O- Adalet ile zulum karsilikli iki yol gibidirler. Birine yonelen otekine arkasini donmus olur. Siz adalet yoluna girin ki, zulum sizden kendiliginden uzaklassin.

 

Simdi meshur sozu bir daha tekrar edebiliriz :

 

Buyuklerin sozleri sozlerin buyukleridir!

 

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=95555


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: