25 Haziran 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) mesane ve ayakta idrar

Mesane ve Ayakta Idrar

 

Idrar kesesi denilen mesane, bobreklerde kandan suzulen idrarin toplandigi torba seklindeki bir uzvumuzdur. Mesanenin arka kisminda, bobrekten idrari getiren kanallarin acildigi bir cift deligin haricinde, on orta kisminda idrarin disari atildigi, diger bir delik vardir. Bu uc deligin meydana getirdigi ucgen seklindeki saha, mesanenin arkaya ve asagiya bakan yuzudur. Bu yuz cogunlukla genclerde duz veya hafif cukur olup, yaslandikca cukurluk artar.

 

Mesane genisleyip daralabilen elastiki bir yapiya sahiptir. Esnekligini kaybetmeyen normal mesane ortalama 350- 500 ml. idrar alabilir. Mesane bos iken ic yuzunde bol miktarda kivrintilar bulunur. Idrarla dolup gerilince, ic yuzundeki ortu epitel hucreleri ile disindaki bag dokusu ve kas tabakasi genisler.

 

Eger mesane sik sik ve uzun sure idrarla dolu kalirsa, elastikiyeti ve tonusu (istirahattaki gerginlik hali) zamanla azalir hatta kaybolabilir.

 

Idrar bosaltilmasinda idrarin kendi agirligi rol oynadigi gibi mesane duvarinin kasilma gucu, tonusu ve elastikiyeti onemli unsurlardandir.

 

Yaslilikta, tonus ve elastikiye tin azalmasi ayrica ayakta bevletme neticesinde idrar bosaltimi zorlasip daha uzun surmekte hem de mesanenin arka kisminda devamli bir miktar idrar kalmaktadir. Bu idrar birikintisi ise cesitli mikroorganizmalarin cogalmasina musait bir zemin hazirlamaktadir. Halbuki idrar oturularak yapilirsa mesanenin daha iyi bosalmasi, saglanir bu tur idrar birikintileri de azaltilir. Kalan idrar birikintisiyle surekli temas halinde olan mesane ici hucrelerinde yipranma ve dejenere olma diger bolgelere nazaran cok daha fazladir. Surekli tahribat ise ileri safhalarda ciddi neticeler dogurabilir. Ayrica idrar mesanede belli bir sure kaldiginda, idrarin yapisinda bulunan kalsiyum (Ca++), fosfat (PO-4) ve diger bilesikler bir cokelek meydana getirerek mesane taslari olusturabilirler. Eger bu kalma suresi cok uzarsa ve iltihabi bir hadise mevcutsa cokelme daha da artar. Bu sebebten tas tesekkulune meyilli sahislara bol su icmesi tavsiye edilir. Boylece idrarin yogunlugu azaltilir. Sik idrara cikilarak da tas meydana gelmesi engellenir.

 

Normal idrar yollarinda enfeksiyon amillerinin barinmasina idrar akimi mani olur. Fakat idrar atilmasinda herhangi bir gucluk ve duraklama akimi engellediginde bobrek kanali (ureter) mesane ve bilhassa prostatda enfeksiyon amillerinin yerlesmesi kolaylasir. Neticede muhtelif hastaliklar husule gelir.

 

Bu hastaliklardan biri olan akut (ani) prostat iltihabinin tedavisinde ise gerekli antibiyotiklerin alinmasi yaninda bilhassa oturarak idrar yapma tavsiye edilir.

 

Neticede, oturarak idrar yapma ve mesanenin dolmadan bosaltilmasi hastaliklarin onlenmesinde ehemmiyet arz ettigi gibi, hastalik halinde bol su icmekle idrari seyreltmek ve idrar akimini arttirarak mikroorganizmalarin cogalmasini ve boylece hastaliklarin meydana gelmesini engeller.

 

Ne gariptir ki dunyamizca asirlarca once bilinen bir kisim yuksek hakikatlara neden sonra yeniden muttali oluyoruz..?


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: