4 Haziran 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) Muslumanlara adabi muasereti ogreten sure : Hucurat

Muslumanlara adabi muasereti ogreten sure : Hucurat

Hucurat Suresi; muminlerin sânina ve adina layik olan edep ve terbiye esaslarini ihtiva eden bir sûre. Bu nedenle bazi mufessirler tarafindan bu sure "Ahlâk ve Âdâb Sûresi" olarak nitelendirilir. Toplum hayatinda Musluman ferdîn davranislarini duzenlemeye dair ahlâkî hukumleri en yogun tarzda yer aldigi bu sure, Allah'in dinine, Resûlu'ne, O'nun yaninda konusma âdabina, dedikodulara kulak asmamaya, duyulan haberi tahkik etmeye, kuskunlerin arasini bulmaya, alay ve hakaret etmemeye, sû-i zandan sakinmaya, giybetten kacinmaya, tecessus etmemeye, yâni gizli halleri arastirmamaya, irkciliktan kacinmaya, ihlâsa onem vermeye dair âyetler ihtiva ediyor.

Hucurat Suresi, muminlerin peygamberimizin yaninda iken nasil olmalari gerektiginden baslayip, alinan haberlerin arastirilmasindan kisilerle alay edilmesine, Muslumanlardan iki grubun savasmasi halinde diger Muslumanlarin bu konuda tutumlarina, insanlarin ustunluk saglamak icin irk ve soy imtiyazlariyla ovunmelerini men etmeye kadar bir cok prensibi bunyesinde barindiriyor.

Hucurat Suresinin ilk bes âyetinde; Muslumanlarin Allah ve Peygamberi hakkinda goz onunde bulundurup takinmalari gereken edep ve saygi anlatiliyor. Sahabenin Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ile konusurken O'nun yuce makamina ve serefli mevkiine saygi gostermek icin seslerini alcaltmalari, O'nunla konustuklari zaman, saygi ve edepli davranmalari ogutleniyor.

6. ayette ise gunumuzun en onemli sorunlarindan birisi olan 'laf' tasima ve asilsiz haberler uzerine yapilan tartismalara dikkat cekiliyor. Onemli haberlerin arastirilmasi gercek olup olmadiginin sorusturulmasi, bu yapilmadan harekete gecilmesinin uygun olmayacagi ihtar ediliyor. Herhangi bir kisi, topluluk veya millet hakkinda bir haber alinmis ise, haberin kaynagi delilleriyle incelenmesi, haberi getiren kisi guvenilir degilse, hareke¬ gecmeden once haberin dogru olup olmadiginin iyice incelenmesi gerektigi tavsiye ediliyor.

Gunumuzde en sik rastlanan kisilerle alay etme, birbirini kotuleme, kotu lakaplar takma, kotu zanlarda bulunma, baskalarinin durumunu ve hayatlarinin gizli yonlerini arastirip sorusturmanin, insanlarin arkasindan cekistirilmesinin haram olduguna dikkat cekiliyor.

Butun insanligi felakete surukleyen, dunya capinda huzursuzluga sebep olan irk ve soy imtiyazlarina da Hucurat Suresiyle darbe indiriliyor. Millet, kabile ve ailelerin san ve sohretleriyle ogunmeleri, kendi ustunluklerini devam ettirebilmek icin digerlerini cignemeleri, dunyayi zulum ve haksizlikla dolduran ana sebepler olarak zikrediliyor.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: