29 Mayıs 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) simdi ihtiyar olduk, huzurevini doldurduk!

Simdi ihtiyar olduk, huzurevini doldurduk!

 

Turkiye Aile ve Sosyal Arastirmalari Genel Mudurlugu ve Turkiye Istatistik Kurumu'nun birlikte yapmis oldugu bir arastirma Turkiye'deki yasli nufusun cocuklariyla sorunlar yasadigini ortaya koyuyor. Arastirmaya katilan 60 yas alti grubun % 11'i 'huzurevine giderim', % 21'i 'bakimevi hizmeti alirim' diyor ve bu oranlar kentler soz konusu oldugunda hizla yukseliyor.

 

Gelir ve egitim duzeyi arttikca cocuklarin yaninda kalma talebi azaliyor. Halihazirda genc nufus olarak telakki edilebilecek kesimin huzurevine bakisindaki degisiklik de ilgi cekici. Universite ve lisansustu mezunu olanlarin gelecekte bakimevi hizmeti almak isteyenlerin orani % 38, huzurevinde kalmaktan yana olanlar ise % 24. Sebep ise agirlikli olarak 'cocuklara yuk olmamak (% 55,5). Cinsiyete gore dagilimda ise kadinlarin ayri yasama isteginin erkeklere gore daha fazla oldugu goruluyor.

 

Aile hayatimizda hic suphesiz yaslilarin ozel bir yeri var. Anne-babaya itaat ve sevginin gerektirdigi bu alginin kulturel ve dinî boyutlari bir kenara, yaslilara hurmet ve saygi gostermek insan olmanin da bir geregi... Zaten BBC Dunya Servisi'nin 68 ulkede 51 bin 49 kisiyle yaptigi arastirma sonuclari Turk halkinin ailesine bagliliginin guclu oldugunu ispatliyor. Ancak Turkiye Aile ve Sosyal Arastirmalar Genel Mudurlugu'nun Turkiye Istatistik Kurumu'yla yaptirdigi bir arastirma sonucu, merkezine cekirdek aileyi oturtan bu cok guvendigimiz Turk aile yapimizin erozyona ugramaya basladigini ortaya koyuyor. 'Turk Aile Yapisi Arastirmasi' ust basligini tasiyan arastirma hayli ilginc sonuclara sahip. Eldeki veriler Turkiye'nin yasli nufusunun cocuklariyla sorunlar yasadigina, genc nufusun da yas ilerledikce aile baglarini zayiflattigina dikkat cekiyor.

 

Turkiye Aile ve Sosyal Arastirmalar Genel Mudurlugu'nun on sekiz yas ve uzeri 24.647 kisiyle yuz yuze gerceklestirdigi arastirma 12.280 haneye gidilerek gerceklestirildi. Bu hanelerde yasayan 48 bin kisinin verisinin alindigi calismada 60 yas uzerindeki gruba da ozel sorular yoneltildi. 2.022'si erkek ve 2.196'si kadin olmak uzere toplam 4.218 yaslinin da katildigi bu anketin ortaya cikardigin en carpici sonuc, bilincli ebeveyn olarak bilinen kesimin cocuklarini bir yatirim araci olarak gormez olmalari...

 

60 yas altindaki orta ve genc nufusumuzun yasliliga bakisi nasil degisti? Bunun gelecekteki muhtemel sonuclari neler olabilir? Ortaya cikan bu anketi yorumlayan Turkiye Aile ve Sosyal Arastirmalari Genel Muduru Doc. Dr. Aysen Gurcan, kent ve kirsal kesimdeki yaslilarin en fazla saglik hizmeti, maddi istek ve bakici destegine ihtiyac duydugunu belirtiyor. Ankete katilan ozellikle egitimli ve gelir duzeyi yuksek kesimin yaslandiginda huzurevinde kalmak istedigini belirten Gurcan, bunun Turk aile yapisinda koklu bir degisime isaret ettigi gorusunde. Arastirmaya katilan 60 yas alti grubun % 11'i 'huzur evine giderim', % 21'i 'bakimevi hizmeti alirim', % 68'i 'cocuklarimin yaninda kalirim' derken bu oran kir-kent dagiliminda kentlerde yasayanlarin ayri kalma, kirlarda yasayanlarin cocuklarinin yaninda kalma talebinin yuksek oldugu sonucunu cikariyor. Yani kent yasami cocuklarin yaninda yasamayi da bir sekilde degistiriyor. Cinsiyete gore dagilimda ise kadinlarin ayri yasama istegi erkeklere gore daha fazla. Gelir ve egitim duzeyi arttikca cocuklarin yaninda kalma talebi azaliyor. Bu, egitimde daha net gozlemleniyor. Universite ve lisansustu mezunu olanlarin gelecekte bakimevi hizmeti almak isteyenlerin orani % 38 iken, cocuklarin yaninda kalmak isteyenler % 37 olarak gorunuyor. % 24'luk bir kesim de huzurevinde kalmaktan yana. Peki ama neden? Ankete katilanlar bunun nedenini ise 'cocuklarina yuk olmamak' (% 55,5), 'cocuklarim beni istemeyebilir' (% 15,4), 'huzurevindeki imkânlar daha rahat oldugu icin' (%11,6) diye cevapliyorlar. Bu sonuclari "Kisiler egitildikce gelecekte cocuklarla olan baglari, kimseye muhtac olmama halleri artiyor. Bu kibirli bir sey. Cocuga yuk olmamak ne demek? Cocugunuz su an size yuk mu ki, ileride siz ona yuk olasiniz? Bu oranlar bizim gibi kendi kanina duskunluge onem veren toplum icin anlamli bir yukseklik. Yaslilar daha karamsarken, cocuklar sosyal maskeli." diye yorumlayan Gurcan, ayni zamanda kisilerin ortalama cocuk sayisinin dusuk oldugu evlerde huzurevine gitme oraninin yuksek, cocuk sayisinin cok oldugu ailelerde ise cocuklariyla kalma isteginin yuksek olduguna dikkat cekiyor.

 

http://pazar.zaman.com.tr/?bl=5&hn=2062&sy=20080413


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: