28 Mayıs 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) çocuklarımıza İslam'ı nasıl anlatmalıyız?

Cocuklarimiza Islam'i nasil anlatmaliyiz?
 

Amac guzel ve dogru oldugu halde, ona goturen yol da dogru degilse, cogu zaman istenenin tersiyle karsilasilir. Yuce Islam dininin butunuyle hak, hayir ve fayda olan gercekleri de eger usulune uygun olarak sunulmazsa ters teper. Bazi dindar aile cocuklarinin dinden uzaklasmalarinin nedeni genellikle bu tur yanlis uygulamalardir.

 

Zorlayici olmamali
 

Cocuklara bir sey anlatirken, zorlayici, mecbur edici tavirlardan titizlikle kacinilmalidir. Allah, sevgili Peygamberi'ne (sallallahu aleyhi ve sellem) de "zorlayici olmamasi gerektigini" israrla hatirlatiyor. Bizim gorevimiz sadece tebligdir. Hidayete getirmek, kalplerde iman isigini yaratmak Allah'in isidir. Gorevimizi yapmali Allah'in isine karismamaliyiz. Insanoglu, ozellikle genclik caginda muhalefet etmekten hoslanir. Muhalefet damarlarini tahrik etmekten uzak durulmalidir.

 

Hikmetle hareket edilmeli
 

Genclerin yetistirilmesinde hikmetli hareket edilmelidir. Yapi ve yetenekleri iyi tespit ve teshis edilmeli, nabizlarina gore serbet sunulmalidir. Insanlari egitip yonlendirirken bu yapilar zorlanmamali, sadece dengeleyip olumluya kanalize edilmelidir. Aksi halde tepkiyle karsilasmak surpriz olmayacaktir.

 

Iyi arkadas edinmesine yardimci olmali
 

Ozellikle iyi bir arkadas ortami olusturulmali, bu onun da ilgisini cekecek unsurlarla cazip hale getirilmelidir. Faydali sporlar, sanatsal kurslar, geziler, piknikler, izci kamplari vs. bu gibi arkadasliklari pekistirebilir. Bunu yapmazsaniz bu bosluk zararli olanla dolabilir.

 

Ornek hayatlar lanse edilmeli
 

Tarihimizden ornek sahsiyetlerin hayat hikayelerini roman akiciligiyla sunmaliyiz. Baska milletler, bu boslugu hayalî kahramanlarla doldurmaya calisirlar. Bizim oyle hayalî kahramanlara ihtiyacimiz yoktur. Tarihimiz gercek kahramanlarla doludur. Piyasada bu tur faydali eserler cok sukur ki, oldukca boldur.

 

Bizzat ornek olunmali
 

Ornek ve rehber sunma ihtiyaci icin sadece uzak ve yakin tarihteki sahsiyetlerle boslugu doldurmak yetmez. Biz de genclere duzgun ve ideal yasayisimizla ornek olmaliyiz. Hal dili, soz dilinden daha etkilidir. Sigara icen birinin, baskasina "icme" demesi ne derece etkili olur? Bu yapilmadigi takdirde, Muslumanligin ancak gecmis caglarda yasanabildigi, gunumuzde ise ideal prensiplerinin yasama sansi olmadigi sanilir ve surekli gecmisin hayal ve ozlemi ile yasanir.

 

Faydali yayinlar temin edilmeli
 

Yasina ve meraklarina gore yayinlar temin edilmeli ve bunlardan istifadesi saglanmalidir. Su anda her seviyeye gore, her turlu yapiya hitap edici, son derece kaliteli, rengarenk kitap ve dergi mevcuttur. Bu konuda hicbir masraftan kacinilmamalidir. Cocuklarimizin en az giyim ve beslenmelerine verdigimiz onem kadar zihin ve ruhî beslenmelerine de ozen gostermeliyiz.

 

Iyi bir hedef verilmeli
 

Genclige amac kazandirmaliyiz. Onlari yuksek gaye ve ideal sahibi yapmaliyiz. Boylece calisma azim ve enerjileri artar. Amaci olmayan, ya da himmeti dusuk olanlar, yuksek amac ve ideal sahibi baskalarina hedef ve yem olmaktan kurtulamaz. Amaci olan insanlar meydana getirilmelidir.

 

Dogru ve guzel bakis acisi kazandirilmali
 

Bakis acisi kazandirmak en onemlisidir. Bu da kuvvetli bir iman ile mumkun olur. Imana agirlik ve onem vermeliyiz. Meshur misaldir : Bir kasa balik hediye etmektense balik tutmayi ogretmek daha faydali olur. Genclerimize oylesine saglam bir iman perspektifi kazandirmaliyiz ki, gezip seyrettigi her tabiat manzarasini, ogrendigi her ilmi o gozle degerlendirebilmelidir. Boylece, butun hayati tefekkur ve ibadet hukmune gecer.

 

Kok ve temelden baslanmali
 

Iman koktur, esastir. Agacin koku ne kadar saglam olursa, dallari o kadar gur, meyvesi de o kadar guzel ve kaliteli olur. Iman da ne kadar saglam olursa, dallari olan ibadet o kadar gur ve candan, meyvesi olan guzel ahlak da o kadar guzel ve olgun olur. Su halde, yas ve seviyelerine gore imanî bir bakis acisi kazandirilmali ki, rahat ibadet edebilsinler, ahlaklari guzel olsun. Curuk bir temel uzerinde gokdelenler dikebilir misiniz? Iman Musluman kisiligin temelidir.

 

Problemlerin kaynagina inilmeli
 
Sikintilar ve aksakliklar varsa, gercek sebebini arastirmaliyiz. Tipta da durum boyledir. Atesi olan bir hastaya, ates dusurucu vermek care degil. Meselâ, vucuttaki sanci, bir iltihaptan kaynaklaniyorsa o iltihap kurutulmalidir. Tirnak yiyen bir cocuga engel olmak amaciyla tirnaklarina aci ilac surmek cozum olabilir mi? Bu defa da dudaklarini kemirecektir. Anormalligin asil sebebi teshis ve tedavi edilmedikce aksaklik baska bir sekilde ortaya cikarak surup gidecektir.

 

Sefkatle yaklasilmali
 

Genclerimize dostca, sefkatle yaklasmali. Bu hem halimizde, hem de soz ve uslubumuzda kendisini gostermelidir. Gerek kendi hayatimiza, gerekse etrafimizdaki insanlara baktigimizda boylesi bir sefkatli elden iman denilen hayat iksirini icen, boylece iki dunyasi kurtulan pek cok ornek gorebiliriz. Boylesi sefkatli simalarin bakislari, tomurcuklar actiran gunes; nefesleri, ruhlari oksayan meltem; sozleri yarali gonullere merhemdir. Hatiralari da en sevgili bir babanin ki kadar sicak ve ozlem doludur.

 

Uygun zamanlari kollamali
 

Genclerimizin almaya istekli bulundugu anlari kollamaliyiz. Ac ve istahli iken yenen bir yemegin ancak, faydasi olabilir. Isteksiz, sevksiz ve heyecansiz iken dunyanin en acik ve faydali hakikatini de takdim etseniz geregi gibi alinmaz, sindirilmez ve yarayisli olmaz.

 

Cocuk, Islam'in guc ve cazibesinden emin olmali
 

Nasil bir ortamda bulunursa bulunsun, her genc dogustan hakikatin musterisidir. Onda buna yatkin bir potansiyel vardir. Gunumuz Bati dunyasinda, her gun her turlu nefsanîligin icinde buyuyen cok sayida gencin Muslumanligi secmesi, bunun acik bir kanitidir. Bugun dunyada en cok yayilan din Islam'dir. Islam'in hicbir rakip cereyandan endisesi yoktur. O kendi kendisini mudafaaya kadirdir. Bircok mensubundan golge etmemekten baska bir ihsan da istememektedir. Bu gercek bilinmeli ve Islam'in tebligi hicbir gencten esirgenmemelidir.

 

Seviyesine gore anlatilmali
 

Genclerin seviyesine inmek, anlayacagi bir dille anlatmak da sarttir. Dinî hakikatler genellikle soyuttur. Anlasilmasi, idrak edilmesi kolay degil. Bu nedenle Kur'an, Hazret-i Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ve Islam buyuklerinin metoduna uyarak meseleleri temsil ve ornekle akillara yaklastirmaliyiz. Gunluk hayattan, yasayip gorduklerinden temsiller getirmeliyiz. Temsil ve ornek, soyut gercegi hem kavratir, hem de zihinde kalici hale getirir.

 

Anlatirken mutevazi olunmali
 

Anlatirken oncelikle kendi nefsimizi muhatap kabul etmeliyiz. Kendimizi duzeltmeyi esas almaliyiz. Cocugumuz da olsa baskasini kendi ders arkadasimiz gibi gormeliyiz. Yoksa, hep kendimizi satici, baskalarini ise almaya muhtac durumda gormek, hem ihlasa ters, hem de tesiri azaltan yanlis bir metottur.

 

Biktirmadan tekrar etmeli
 

Biktirmadan tekrar etmeliyiz. Biktirmamasi icin de, ayni hakikatleri degisik yontemlerle, farkli usluplarla sunmaliyiz. Kur'an'in, ayni gercegi farkli kissalar, ayni kissayi da farkli usluplarla sunmasi bizim icin guzel bir ornektir.

 

Allah'in rizasini esas almali
 

Allah'in (celle celaluhu) adiyla ve onun rizasi icin anlatmak. Kisisel hislerimizi ise karistirmamak. Cocuk uzerinde en buyuk hak sahibi, onu hicten alip asamadan asamaya gecirerek sekillendire sekillendire sevimli ve mukemmel bir insan halinde yaratan Yuce Allah'tir. Dolayisiyla oncelikli olarak O tanitilmali ve sevdirilmelidir. Bize karsi hayirli bir evlat olmasi da zaten buna baglidir.

 

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: