21 Mayıs 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) ofkeli kararlar seytandan...

Ofkeli kararlar seytandan...

 

Once hadis-i serifin hatirlatmasina bir bakalim, sonra konuya ait orneklere goz atabiliriz... Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) mealen soyle buyurmaktadir :

 

- Dusunerek sakince karar vermek Rahman'dandir. Dusunmeden ofkeli iddiada bulunmak da seytandan.

 

Demek ki verilecek kararlarda aceleci olmamak, genisce dusundukten sonra sakince hukum vermek gerekmektedir. Yoksa dusunmeden ofke ile verilen kararlar seytanin tuzagina dusmekten baska bir sonuc vermeyebilir. Arz edecegimiz ofkeli kararlar da bu konuda bir fikir vermektedir.

 

Hicri doksan beste kendi kurdugu Vasit sehrinde oldugu gunu dugun zamani ilan eden Iraklilara ofkelenen bir adam, dogruca Haccacin kabri basina giderek soyle dua ediyordu :

 

-  Ya Rab, buyuk kumandan Haccacin sefaatinden beni mahrum eyleme!..

 

Bunu duyan bir baska ofkeli insan da tepkisini soyle dile getiriyordu :

 

-  Eger sefaatini diledigin o zalim Haccac cehennemlik degilse, karim benden bos olsun!..

 

Iki tane sakin dusunceden mahrum ofkeli insan... Biri Haccacin sefaatini isteyecek derecede cennetlik olduguna karar veriyor, oteki de karisini bosayacak kesinlikte cehennemlik oldugunu iddia ediyordu.

 

Bunlar, cevreden yapilan itirazlar uzerine zamanin âlimi Hasan Basri Hazretlerine gidip ofke ile verdikleri kararlarini sordular. Bir olayin butun cihetlerini dusundukten sonra sakince, ofkesiz karar vermesiyle bilinen Hasan Basri Hazretleri ise soyle izah etti bunlarin kesin karar verdikleri konuyu.

 

- Haccac olurken, 'Rabbim, halk Sen'in beni affetmeyecegini zannediyor, ben ise Sen'in rahmetinin benim zulmumden buyuk oldugunu dusunuyor, affedecegini umuyorum. Bana halkin zanniyla degil de benim umidimle muamele eyle!' demis. Bu sebeple Haccacin imansiz gittigini, cehennemlik oldugunu kesin olarak soyleyemiyoruz. Nitekim cennetlik oldugunu da kesin olarak soyleyemedigimiz gibi. Demek ki, Haccac'in sefaati istenecek derecede cennetlik oldugu kesin olmadigi gibi, hanim bosayacak kesinlikte cehennemlik oldugu da kesin degildir. Oyle ise bu konuda mahserde Rabb'imizin verecegi hukmu beklemek gerekir. Kesin hukumlu olmamak icap eder.

 

Ofkesiz sakin bir kafa ile verilen bu karari dinledikten sonra, Haccacdan sefaat isteyecek derecede cennetlik oldugunu iddia eden acul adam da, karisini bosayacak kesinlikte cehennemlik oldugunu iddia eden ofkeli adam da, tek tarafli dusunerek ofkeli karar verdiklerini anlamakta gecikmezler.

"Gercekten de acele seytandan, genis dusunerek ofkesiz karar vermek de iste boyle Rahman'dan" diyerek ofke ile verdikleri kararin isabetsizligini anlarlar.

 

Ofke ile verilen kararlarin zararlarindan dolayidir ki, maneviyat buyukleri, Ism-i Azam gibi hemen etki yapan dualari ofkeli kimselere, kizdigi yerde okuyup zarar verebilir, diye ogretmezlerdi. Nitekim muridin biri, mursidinden israrla Ism-i Azam'i ogretmesini ister. Hocasi da, 'Sen aceleci bir adamsin genis dusunemez, ofkelendigin her yerde hemen okuyabilirsin.' diyerek ogretmek istemezse de, ofkelendigi yerde okumayacagina soz vermesi uzerine, "Oyle ise sehrin disina cik, gorduklerini gel bana anlat, sonra konusalim seninle." der. Sehrin disina cikan adam, donup gelir, gordugunu soyle anlatir :

 

-  Nur yuzlu bir ihtiyar ormandan odun getiriyordu. Onune cikan bir zorba adam ihtiyarin odunlarini elinden zorla aldi, ihtiyar da, 'Bunda da bir hikmet vardir.' diyerek ofkelenmeden evine dondu. Hocasi, 'Bu durumda sen Ism-i Azam'i bilseydin ne yapardin?' diye sorunca soyle cevap verir :

 

'Zorbanin kahri icin hemen okur haddini bildirirdim.' Bunun uzerine hocasinin aciklamasi soyle olur :

Iste, der bana Ism-i Azam'i ogreten o ihtiyar oduncudur. Senin hemen okuma geregi duydugun yerde o sabri tercih edip okumadan evine dondu. Demek ki sen Ism-i Azam'i tasiyacak sabra henuz ulasamamissin. Ofkeni birakmadikca da ulasamazsin! Bunu unutma.

 

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=229447

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: