28 Mayıs 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) İstanbul’un fikir, inanç ve hayat fatihi: AKŞEMSEDDiN

Istanbul'un fikir, inanc ve hayat fatihi: AKSEMSEDDiN

 

Semseddin Muhammed bin Hamza, yani Fatih Sultan Mehmet'in meshur hocasi Aksemseddin, rivayetlere gore 1389 yilinda Sam'da dunyaya gelir. Unlu mutasavvif Sahabeddin Suhreverdi'nin soyundan olan Aksemseddin, Halep ve Amasya'da egitim gordukten sonra Ankara'ya giderek Haci Bayram-i Veli'nin muridi olur.

 

Devrinde, tip alaninda da buyuk isimlerden olan Aksemseddin Hazretleri, dunya malina, sohrete ve ovulmeye hic tenezzul etmedi. Dunyevi arzulardan kose bucak kacan bu buyuk zat, halkin kendisine ilgi gosterdigi yerlerden hemen ayrilmasini bildi ve dunyadan hep yuz cevirdi.

 

Bir zaman sonra Haci Bayram, "Var git, sana belletecek nesnemiz kalmadi. Sana padisah hizmeti verdim." Ve bundan sonra Aksemseddin, Sehzade Mehmed'e hoca oldu ve hayati boyunca emegi karsiligi olmayan bir habbe bile kabul etmedi.

 

Aksemseddin, sehzadeyi kucuk yaslarindan itibaren fetih sevdasiyla egitti. Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bu sehirle ilgili mubarek sozlerini kucuk Mehmed'in beynine naksetti adeta. Bu sevdayla gelecegin Fatih'i, yatarken Istanbul'u gordu ruyalarinda, kalkti Istanbul'u seyreyledi hulyalarinda.
 
Istanbul kusatmasinda da haftalar gecmesine ragmen fetih muyesser olmayinca, asker ve bazi komutanlarin umitsizligini, ordu icinde yer yer cikan fitneleri de yine fethin gizli mimari Aksemseddin engelledi. Konusmalariyla fethin mutlaka gerceklesecegine dair sinelerdeki umidi ve imani alevlendirdi.
 
Fethin mumkun olmasinin sirrini sezdi Aksemseddin: Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) mujdesine nail olabilmek umidiyle, ilerleyen yasina aldirmadan Istanbul onlerine gelen Ebu Eyyub-el Ensari Hazretleri'nin kabrini -Allah'in izniyle- ortaya cikarmasiyla fethin manevi ayagi da tamamlanmis oldu.
 

Fatih Sultan Mehmet, hocasinin kendisine kazandirdigi ufuk ve terbiyeden ve onun muazzam hakperestliginden o kadar memnundur ki, Istanbul'un surlarini asip sehre girdikten sonraki sevincini gorenlere soyle seslenir: "Bendeki bu sevinci gorursuz, Konstantiniyye fethine sevinir sanmayin. Aksemseddin benim zamanimda olduguna sevunurum..."

 

Yuce Yaratici'ya yonelmek ve O'na ulasmanin yolunun her seyi terk etmekten gectigini gayet iyi bilen Hak âsigi Aksemseddin'in, Fatih Sultan Mehmet'in dervis olma talebine verdigi cevap ise muhtesemdir: "Dervislikte oyle bir mertebe vardir ki, eger lezzet alinirsa, saltanat islerinden kesin olarak el cekmek lazim gelir. Eger oyle olursa memleketin isleri ihtilal bulur. O takdirde, hem siz ve hem de biz vebale gireriz..."

 

Rivayete gore, padisah bir gun Aksemseddin'in cadirina girmis, ancak seyh hosamedi yapmadan yerinde oturmaya devam etmis. Padisah bu duruma cok uzulur. Fakat Aksemseddin'i iyi taniyan vezirlerinden Ahmet Pasa, seyhin bu hareketini soyle izah eder: "Bu buyuk fetih, mubarek ecdadiniza degil de size muyesser oldugu icin, sizde bir cesit gurur musahede eylemis, maksatlari sizden o gururun izalesine gayret gostermenizdir." Bu izah uzerine rahatlayan padisah, gece seyhi ziyaret eder ve sabaha kadar hallesir...
 

Fethin en onemli simgelerinden olan Ayasofya'nin camiye donusturulmesi sirasinda burada ilk cuma hutbesini okuyan Aksemseddin, bundan tam 547 yil once, 15 Ocak 1459 tarihinde vefat etmistir. Son yillarini Bolu Goynuk'te geciren Aksemseddin, ruhunu Rahman'a burada teslim etti. Allah rahmet eylesin...

 

SULTAN FATIH: Bendeki bu sevinci gorursuz, Konstantiniyye fethine sevinir sanman. Aksemseddin benim zamanimda olduguna sevunurum...

 

AKSEMSEDDIN: Dervislikte oyle bir mertebe vardir ki, eger lezzet alinirsa, saltanat islerinden kesin olarak el cekmek lazim gelir. Eger oyle olursa memleketin isleri ihtilal bulur. O takdirde, hem siz ve hem de biz vebale gireriz...

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: