29 Mayıs 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) gercek medeniyet nedir, asil medenî kimdir?

Gercek medeniyet nedir, asil medenî kimdir?

 

Ormanda tek basina yasayan bir insan her turlu hareketi yapabilir. Yanina bir kisi geldi mi, bu sefer oyle hareket edecek ki, arkadasi rahatsiz olmasin. Medeniyet boyle baslar...

 

Medeniyet deyince iki kisiyle baslayip, milyonlara varan insan topluluklarinda "fertlerin davranislari" akla gelir. Insanlar arasindaki davranis bicimine "medeniyet" denir.

 

Ilk insan, ilk peygamber Adem aleyhisselama suhuf gonderildi. Hazreti Adem evleniyor, cocuklari oluyor, herkesin nasil hareket edecegi ayetlerle belirlendigi icin, bir nizam altina giriyorlar; boylece ilk medeniyet basliyor.

 

Insan, zevkine ve menfaatine baglidir. Boylece bencillik dogar. Herkes zevkine tabi olursa, birinin zevki, digerini uzebilir. Birinin menfaati, digerine zarar verebilir, boylece insanlar medeniyetten vahsete gecer.

 

Islamiyet, zevklere ve menfaatlere olcu getirir, bunlara nizam verir. Eger Musluman, Islamiyet'i ogrenmez ve yasamazsa, zevklerine ve menfaatine tabi olursa, bir medeniyetten digerine gecer.

 

Muslumanlar helalden harama kaydikca Islam medeniyeti Muslumanlarin eliyle yikilir, geriye vahset kalir. Bati medeniyeti, ozgurlugu esas alirken, kotu aliskanliklarin esiri olan bir suru kole yetistirmistir. Kotu aliskanliklar Muslumanlar arasinda da yayilinca, Allah'a yeteri kadar kul olamayanlar, kotu aliskanliklarin kolesi olup, bunu da medeniyet saniyorlar. Mesela sigarayi birakamiyor adam. Kolesi olmus...

 

Islam ahlakiyla ahlaklanmis suurlu Muslumanlar var amma, bunlar ummet anlayisindan uzak olup, ya tek tek calisiyor veya bir koseye cekilmisler. Kotuler ise her ise mustereken el atiyorlar. Birlesen kotuler bir kuvvet teskil ederken, tek kalan iyiler, onlarin merhametine siginiyor. Kotuden merhamet dilenmek, en kotu duruma dusmektir.

 

Medeniyet, ailede, isyerinde, sehirlerde ve devlette, insanin huzurunu temin etmek icin vardir. Fakat gunumuzde medeniyet oyle bir hale geldi ki, zengin parasiyla itibar gorurken, fakirler itilip kakiliyor.

 

Bir evde huzur yoksa mobilyalar neye yayar?

 

Bir sehirde guven yoksa eglence yerleri neye yarar?

 

Universitelerin gayesi, bilgili insanlar yetistirmektir. Basortulu kizi, basindaki ortuden dolayi egitimini tamamlamaktan alikoyan medeniyet neye yarar?

 

Medeniyet denilen sey, insanlari o kadar huzursuz etti ki, bu huzursuzlugu onlemek icin, insanlari futbol sahalarinda, parklarda, eglence mekânlarinda uyutmaya calisiyorlar. Acilarini unutsunlar diye...

Bugunku dindar erkegin ve hanimin en buyuk derdi, coluk cocuguna sahip cikmaya calismasidir. Bugunku genclere sahip olabilmek cok zor. Mustehcenlik, dinden daha tesirli hale geldi. Manevi degerlerden mahrum ana-babalarin sayisi artmakta, bunlarin yetistirdigi cocuklardan da fazla bir sey beklenmemektedir. Anne-baba madde kadar manaya da deger vermeli, bilhassa ahiret inanci en iyi sekilde cocuklara anlatilmali. Terbiye edilecek kadar cocuk sahibi olmaya calismali. Anne-baba olmaya layik bir hal almak icin manevi degerlerimiz artirilmali.

 

Simdiki insanlarin kafasindaki medeniyetle Islam medeniyetinin manevi degerleri birbiriyle catisiyor.

 

Gercek medeniyeti dinimizde bulabiliriz.

 

http://zaman.com.tr/yazar.do?yazino=661677

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: