24 Mayıs 2008 Cumartesi

(Namaz Zamanı) cocuk sevgisinde denge...

Anne-baba, cocuguna sahibi nazariyla degil de Allah'in verdigi bir emanet olarak bakmali

 

Evlat sevgisi de insanin fitratinda vardir. Bu sevgi olmazsa cocuklara bakilmaz, okutulmaz ve neticede de ulke ve insanlik yukselemez. Evet etrafimizda bir suru asi evlat var; ama yine de ana-babalari onlara bakiyor. Iste eger bu tabiî sevgi ve alaka olmasaydi, sokaklar terk edilmis insanlarla dolar, tasardi. Ne var ki, diger duygularda oldugu gibi bu alakada da, kalbler Allah sevgisiyle ta'dil edilmelidir ki, istikamet elde edilebilsin.

 

"O'dur ki sizi bir tek candan yaratti ve bundan da, gonlu kendisine isinsin diye esini insa etti. Erkek esini sarip burudu, o da hafif bir yuk yuklendi, hamile kaldi. Onu bir muddet tasidi. Hamileligi agirlasinca her ikisi de Rab'leri olan Allah'a yonelip "Eger bize saglikli, kusursuz bir evlat verirsen mutlaka Sana sukreden kullarindan oluruz" diye yalvardilar. Fakat Allah kendilerine kusursuz bir cocuk verince, annesi de babasi da olcuyu kacirip verdigi cocuk sebebiyle sirke bulastilar. Tuttular, Allah'a birtakim serikler yakistirdilar. Halbuki Allah onlarin yakistirdiklari her turlu ortaktan munezzehtir." (A'raf 7/189-190)

 

Bu ayet-i kerimede de belirtildigi gibi asiri cocuk sevgisi de iman nazarinda tehlikeli yollardan biridir. Gunumuzde, cocuklarimiza, torunlarimiza Allah'in birer emaneti, hediyesi, lutfu, ihsani nazariyla bakmak yerine, sanki onlara sahip ve malikmisiz gibi bakiyoruz. Hatta onlar ugrunda bazan namazi-niyazi bile terk edebiliyoruz. Oyle ki onlara karsi olan sevgimiz, adeta Allah'a olan sevgimizden daha fazla. Yani emanet nazariyla bakip, Allah icin sevecegimiz cocuklarimizi -tabir caizse- Allah'i dusunmeden oyle bir seviyede alaka ve irtibata giriyoruz ki, belki de farkina varmadan o zimni sirke yuvarlanip gidiyoruz. Oyleyse, "bir kalbde hakiki manada iki muhabbet olmaz" esasina gore hareket etmeli ve sirke karsi hep belli bir tavir icinde olmaliyiz. Tabiî bunu soylemek ve lafini etmek gayet kolay; hayata tatbiki ise zorlardan zor. Oyle de olsa, ne yapip edip, sirkten arinmali ve cok uzak mesafelerden de olsa, sirkin kokusu duyulan meselelere katiyyen yaklasilmamalidir. Bunlar yapildiktan sonra da Allah Rasulu'nun (sallallahu aleyhi ve sellem) su duasi onemli bir recete sayilir: "Allah'im, bile bile herhangi bir sirke girmekten Sana siginirim, bilmedigim seylerden de Sen'den magfiret dilerim."

 

-Alinti-


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: