28 Mayıs 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) 21 yasindaki genc Fatih ler

21 yasindaki genc Fatih'ler

 

Basarilariyla dunya tarihinde onemli bir yere sahip olan Fatih Sultan Mehmet, basarisinin kaynagi olarak kendisini yetistiren ilim erbabini gostermistir. Genc bir dimagi harikulade bicimde ele alip kivama sokan, Selcuklu tabiriyle, atabeyler; pratikteki gucun menbaini teskil etmekteler. Basarinin sirri hep egitmenin hassasiyetinde saklidir tarihimizde. Tabii ki guc kaybetmemiz de bu hassasiyetin kaybolmasiyla kendini gostermistir. Oyle ki, 19. yuzyilda Osmanli Devleti yuzyillardir buyuk insanlari yetistiren medresenin egitim sistemini tamamiyla degistirme mudahalelerinde bulunmus, Avrupa tarzi sistemin yerlesmesine ozen gostermistir. Peki hata nereden kaynaklaniyordu?

 

Avrupa'nin dikkatle musahede ettigi gibi Turkiye basta olmak uzere diger Musluman ulkeler de buyuk genc nufusa sahiptirler. Bu nufus degerlendirilecek olsa akla hayale gelmedik gelismeler kendini gosterir. Bu baglamda Fatih gibi genclere ve onlari mukemmel sekilde egiten atabeylerine ihtiyacimiz vardir. Dusunun; Fatih siyasi, kulturel ve sanatci yonuyle Dogudan Batiya tarihciler, devlet adamlari tarafindan ovulen bir sahsiyet olarak tarihe gecmistir. Egitimi oyle saglamdi ki Trapezuntus ve Gracomo Languschi diyor ki: "Onun kadar Helen kaynaklarini iyi okuyan yok." Yunanca, Italyanca, Arapca ve Farsca bilen Fatih'in 21 yasinda Konstantinopolu fethetmesinin saglam temelleri vardir. Cografya ve tarihte buyuk bilgi birikimine sahip olan Fatih, Troya ile de cok ilgilenmis ve ayrica Italya'yi kendisine hedef secmisti. Ezbere bildigi haritayla buyuk fethinin duslerini kurardi. Fatih'in o zamanlar kuresel bir vizyona sahip oldugunun uzerinde duran yazar Mustafa Armagan, egitimin kaliteli sekilde verilmeye baslandigi kurumlarin temelinin o zamanlar atildiginin altini cizmektedir. Bu gelismeler iyi bir egitimle beraber saglam irade kazanmis olan Fatih'in hedefleri ve yaptiklariydi. Bugunun Turk gencligi Fatih'in iradesine sahip olmak bir yana, kisisel ataletten kurtulamamaktadir. Bu durum elbette ulusal ataleti olusturacak ve kulturel sermayesi kuvvetli bir ulkenin kendini arayis macerasi baslamis olacaktir.

 

Gencligimiz kendisine hedef tayin etmelidir. Bu hedef tarihsel basarimizin dayanagi olan iki sutundan biri olmalidir. Ya Fatih olacak ya da Fatih'leri yetistirecektir. Ancak tarihsel basari ruhuyla hareket edilirse gelecegimize yon verebilir, uzerimizdeki olu topragini atabiliriz. Onlarca ulkenin toplam nufusuna esit genc nufusumuz bu misyonla sahlanmak zorundadir. Popularizm ile beraber kisisel sorunlarla basa cikamamak veya "kendini kurtarmak" gayesi maalesef cevresine kuskun topluluklari olusturmakta ve bu kuskunlukten dogan "insanliga hizmet etmeyip sahsi cikarlari gozetmek" amaci eldeki potansiyelin atil vaziyete girmesine sebep olmaktadir. Insanliga hizmet odakli davranislarla birbirimizi tamamlamakta yarismali, her insanin dunyaya katki saglayacagi ic dunyasi oldugunu dusunerek, o ic dunyayi verimli hale getirmek icin elden geleni yapmaliyiz. Manevi degerlerimiz kendimiz kadar insanligi da dusunmemiz gerektigi uzerinde durur. Bu ruh ise Fatih'leri yetistirecek iradeyi olusturur.

 

http://genclik.zaman.com.tr/?bl=14&hn=515


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: