28 Mayıs 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) şehir, şehitleriyle İslambol oldu

Sehir, sehitleriyle Islambol oldu

 

Osmanli doneminde bayram sabahlari namazdan cikan Istanbullular, Edirnekapi'daki Sir Tekke'ye gelir Fatiha'lar okurdu. Bugun bu tekke kayip.

Istanbul'un fethi sirasinda sehir icindeki catismalar sirasinda sehit olan sekbanlar ve yeniceriler Fatih'in emriyle bulunduklari yere defnedilmis, bu defin islemi gunlerce surmus, bittiginde Istanbul bir anda bu manevi atmosferle bir Islam sehri haline donusuvermistir. Bugune kadar varligini koruyan ve sokak aralarinda muhafaza edilen minik sehitlikler ya da kabirler fethin yadigâri olmaya devam ediyor. Yeri kesin olarak bilinen en eski sehitlik, Rumeli Hisari ustunde yer alan tepedeki mezarliktir. A. Suheyl Unver, 1922 yilinda bu sehitligin yerini belirleyen tas kitabeyi gordugunu soyler. (Ayanoglu, Fazil Ismail, "Fatih Devri Ricali Mezar Taslari ve Kitabeleri'', Vakiflar Dergisi, c. IV, Ankara 1958.) Buradaki kabir taslarinin hepsinin 1971 yilinda yok olduklarini Ekrem Hakki Ayverdi bildirmektedir. (Ergin, Nilufer "Tayyare Sehitleri Aniti'', Istanbul Ansiklopedisi, Turkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfi Yayini, c7, Istanbul 1996, s. 229. Aktaran: Kultur Bakanligi Istanbul Turbeler Muzesi Muduru Erman Guven.)

 

Istanbul'un en buyuk sehitligi Edirnekapi Sehitligi'dir. 1453'te Istanbul'u fethetmek icin Bizans surlari onunde savasirken sehit dusen ecdadimizin Edirnekapi, Topkapi Maltepe ve Topcular arasinda kalan genis bir araziye gomulmeleri ile bu sehitlik olusmustur. Osmanli devrinde Sir Tekke adiyla anilan bu ilk sehitligimizin yeri bugun icin maalesef kesin olarak bilinememektedir. Osmanli devrinde, bayram sabahlari camilerden cikan cemaatler, Sir Tekke'de toplanir ve sehitlerimizin ruhlarina dualar ederlerdi. E-5 karayolunu Halic Koprusu'ne birlestiren tunelin yapimi sirasinda tunelin ustune dusen kisimdaki sehitlerimizin kabirleri buradan alinarak baska yerlere nakledilmislerdir. Sir Tekke denilen yer de bu tunelin ust kismina rastladigindan, buranin orjinal gorunumu degisiklige ugramistir. Canakkale Zaferi ozel sayimizda bahsettigimiz savas kiyafetiyle ve yeni gomulmus gibi saglam vaziyette cikan sehidimiz de burada bulunmustur.

 

Istanbul'un fethinde sokak muharebeleri sirasinda sehit dusen fetih askerlerinin kabirleri de, Istanbul sehrinin icinde acan cennet bahceleri gibi sehrin kalabaligi icinde sokaklarin, caddelerin, evlerin arasina serpilmis gibidir. Aslinda birer sehitlik olmalarina ragmen, gunumuzun kendi isleriyle mesgul insanlarinin dikkatinden kacan bu mekânlara ornek vermek istersek, Fatih/Malta'daki 7 Emirler Turbesi'ni, Fatih Evlendirme Dairesi yanindaki 18 Sekbanlar Mezarligini ve Kumkapi'daki Cifte Gelenler Turbesi'ni sayabiliriz. Suheyl Unver, Istanbul'daki fetih sehitleri ve bunlarin kabirleri uzerine detayli bir kitap nesretmistir. (A.Suheyl Unver, Istanbul'un Mutlu Askerleri ve Sehit Olanlar, TTK yayini, Ankara 1976) Diger buyuk zâtlar olarak Zuhurat Baba'yi (Bakirkoy'de), Tuzcu Baba'yi (Besiktas'ta) sayabiliriz.

Asil onemli "ev sahipleri" ise Sahabe Hazretleri. Bugun Istanbul'da 22 Sahabe kabri veya makami var, oysa arastirmalar bunun cok daha yuksek oldugunu gosteriyor. Dr. Necdet Yilmaz ve Dr. Coskun Yilmaz'in arastirmalarina gore sadece Halic'teki Tokludede Haziresi'nde yatan sahabelerin sayisi bini buluyor.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: