11 Mayıs 2009 Pazartesi

(Namaz Zamanı) TÜRK SOLU TARİKATÇI ÇIKTI

Araştırmacı-yazar Mahmut Çetin'in kaleme aldığı 'Aydın Yabancılaşması' adlı eser, Türk düşünce hayatında yeni bir tartışma alanını başlatıyor... 'Aydın Yabancılaşması' sürekli olarak laiklik vurgusuyla gündeme gelen Türk Solu'nun aslında 'tarikatçı' olduğunu gösteriyor. Eserde yer alan bilgilerden bazıları şöyle.

 

* Türkiye Komünist Partisi kurucu başkanı Mustafa Suphi melami tarikatına mensuptu. Bir başka parti başkanı melami Hürriyet ve İtilaf Fırkası başkanı Miralay Sadık Bey'di.

 

* Nazım Hikmet'in dedesi Nazım Paşa mevlevi idi. Nazım Hikmet de yirmili yaşlarda "Ben de müridinim Mevlana" şiirini yazmıştı.

 

* Solcu şair Can Yücel'in dedesi mevlevi şeyhi ve babası Hasan Ali Yücel mevlevi idi. Kendisini de mevlevi muhibbi olarak ifade eden can Yücel, bu durumu şöyle anlatıyordu. "Mevlevilik aslında müslümanlığın incelmiş kanadıdır. Din incelmesi, bir bakıma ateistliğe doğru gitmedir.. Belki bende Allah'a inanç kalmadı ama mevlevilik'ten koptum sayılmaz aslında."

 

* Çetin Altan'ın annesinin babası Hacı Hafız Mustafa Muhyiddin Efendi, Unkapanı'nda, Salih Paşa Mahallesi Yeşil Tulumba Sokak'ta, Rufaiyye Tarikatı'ndan Şeyh Abdülhalim Efendi Tekkesi postnişini idi. Tanrıtanımaz olduğunu söyleyen Çetin Altan, inanç durumunu şöyle izah eder: "Bir ayrıma muhtacız. Ateizm başka şeydir, paganizm başka. Ateizm insanın kendi iradesiyle Tanrıtanımazlığı felsefi olarak benimsemesidir. Biz paganlar ayrı bir vak'ayız. Paganlar  başka türlü olmaları mümkün olmadığından, yetiştirilme biçimlerinden Tanrıtanımaz olanlardır. Türkiye'de ateizm yoktur, paganlar vardır."

 

'Aydın Yabancılaşması' yazarı Mahmut Çetin, tarikat yabancılaşmasının izlerinin bugüne de uzandığını ileri sürüyor. Çetin, bugün Mehmet Akif Ersoy'un torunlarından birinin Türkiye Komünist Partisi lideri Aydemir Güler olduğunu, Elmalılı Hamdi Yazır'ın torununun da Okan Bayülgen olduğunu iddia ediyor.

 

Aydın Yabancılaşması kitabı, sabetaycıların mevlevi tarikatı içinde oldukça etkin olduğunu da belgeliyor. Eserdeki bilgilere göre sabetaycı mevlevi şeyhi İshak Dede, eski dışişleri bakanlarından Emre Gönensay'ın dedesi iken,  diğer bir sabetaycı mevlevi şeyhi Mehmet Esat Efendi ise Halil Bezmen'in anneannesinin dayısı oluyor.

 

Araştırmacı-yazar Mahmut Çetin'in kaleme aldığı AYDIN YABANCILAŞMASI adlı araştırma yayınlandı. AYDIN YABANCILAŞMASI, (üstseçkin heterodoksi) başlığı altında Türk aydınının yabancılaşma süreçlerini ele alıyor.

 

'Aydın Yabancılaşması'nda yer alan ara bölümlerde, birbiriyle zıt gibi görünen anlayışların, ülkemizdeki heterodoks inançlarla kaynaştıklarını ve giderek kozmopolit bir ortak cephede, nasıl aynileştiklerini de göreceğiz.

 

BİYOGRAFİ NET

İLETİŞİM VE YAYINCILIK HİZMETLERİ

Ayma Koop A-6 No: 121 İkitelli / İSTANBUL

Tel: 0212 671 75 78 / 0542 235 72 49

Faks: 0 212 671 75 78  / info@biyografi.net  -  biyografi.net@gmail.com

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: