25 Mart 2008 Salı

(Namaz Zamanı) taziye - cenaze helvası üzerine...

Taziye kac gundur, cenaze helvasi var midir?

 

- Bir yakinimizin genc yasta babasi vefat etti. Aile bundan buyuk capta uzuntu duydu, aci cekti. Cunku beklenmedik zamanda vaki olmustu olum. Bundan sonra taziye ziyaretleri basladi. Uzun suren bu taziye ziyaretleri uzuntuyu daha da uzatti. Acikca soyleyeyim, ben bu haftalarca suren aciyi tazeleme ziyaretlerinden sikildim, dinî bir emir geregi midir acaba, diye birkac yere de sordum. Taziye ziyaretinde bir sinir yok mudur? Haftalar, hatta aylarca surer, acilar her defasinda bir daha mi tazelenir? Bir diger husus da olu evinde hemen o gun yemekler yedirilir, cenaze helvasi mi yapilir? Bir tarafta gozyasi, bir tarafta da cenaze yemek ziyafeti, cenaze helvasi! Bu manzara ne kadar Islami ve hatta insanidir? Bana bu konularda bilgi verebilir misiniz?

 

-   Efendim, bugunku bazi uygulamalarin Islam'in basinda olmadigini gormekteyiz. Ne cenaze helvasi ne de sinirsiz bir taziye ziyareti soz konusudur baslangicinda. Durumun ozetini soyle siralayabiliriz.

 

1- Vefatin en uzuntulu gunlerinde acili aileye taziye ziyareti yapilmasi sunnettir. Bunda suphe yoktur. Ancak bu ziyaretler haftalarca, aylarca surecek uzunlukta degildir. Hadiste taziyenin muddeti uc gun olarak verilmistir.

 

2- Taziyeleri kabul edecek cenaze yakinlari uc gun boyunca umuma acik bir yerde gelen komsu ve dostlarinin taziyelerini kabul ederler. Ancak, uzaklarda bulunan dostlar mazeretleri sebebiyle taziyelerini uc gunden sonra da yapabilirler.

 

3- Bazi alimler, uc gunden sonra taziye yapmanin mekruh olacagini soyledikleri gibi, bir defa taziyede bulunan kimsenin ikinci defa taziyede bulunmasinin da mekruh olacagini bildirmislerdir. Demek ki taziye suresi uzuntuyu uzatacak uzunlukta degildir, uc gunle sinirlidir.

 

4- Taziye gunlerinin en muhim sunneti, cenaze evinde yemek yapip gelenlere yemek ziyafeti vermek degildir. Tam aksine, yemek yapma ve yeme isteklerini iyice kaybetmis olan uzuntulu aileye disaridan yemek getirmek, yemeleri icin de israrda bulunmak sunnettir.

 

5- Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri sehid Hazret-i Hamza (radiyallahu anh) ile Hazret-i Cafer-i Tayyar'in (radiyallahu anh) ailesine disaridan yemek getirilmesini emretmis, getirilen yemeklerden yemeleri icin de israrda bulunulmasini tavsiye buyurmustur. Bu sebeple ulkemizin bircok yerinde bu sunnet devam ettirilmekte, cenaze cikan eve komsulari tarafindan nobetlese gunlerce yemek tasinmakta, boylece aileye en acili gunlerinde omur boyu unutamayacaklari destek verilmekte, sunnete uygun bir komsuluk ornegi sergilenmektedir.

 

6- Cenaze cikan evde cenaze helvasi ikram etmek gibi dinî bir tavsiye soz konusu degildir. Tam aksine, cenaze evine disaridan yemek gonderilir, acili aileye ikramda bulunulur. Isaret edildigi gibi bir tarafta gozyasi icinde inleyen acili aile fertleri, diger tarafta ziyaretcilere sunulan yemek ve cenaze helvasi ziyafetleri! Bu, gercek manâda aciya ortak olan dost ve komsularin begenecegi goruntu olamaz. Ancak ziyaretcilere en kolay tarafindan birer cay ikrami akla gelebilir, bunda zorluk da soz konusu olmaz.

 

7- Vefattan sonra vakit kaybetmeden, merhumun adina yoksullara hemen yardim yapilip, kazanilan sevapla kabir hayatindaki rahatinin saglanmasinda acele edilmelidir. Yani merhum hakkinda yoksullara yapilacak hayirlarda acele edilmeli, gecikme olmamalidir.

 

8- Ziyaretciler cenaze evinde merhumun guzel vasiflarini sayarak sesli aglamaya tesvikte bulunmamalilar. Cenaze evinde en sihhatli tavir, sessizce akan gozyaslariyla teessuru yenmeye calismak, Yasin'ler, Tebareke'ler, Fatiha'lar ve Ihlas'larla merhumun ruhuna hediyeler yagdirmak.

 

9- En muhimi de, merhumun ahirette iftihar edecegi bir nesil olarak yasamak, Islamî cizgiden ayrilmamak. Cunku olenin ruhunun en cok ilgi duydugu, geride biraktigi neslinin ibadetli olmasidir. Her namazda tahiyyattan sonraki dualarda ana babaya, tum muminlere dua vardir. Gunde bes vakit namazda yapilan bu dualari hasretle bekler obur aleme gidenler. Boylece en buyuk hediyeyi de ibadet edenler kildiklari namazlarinda gondermis olurlar.

 

10 - Sonuc olarak denebilir ki, baslangicta akla, mantiga ters gelecek bir durum yoktur! Rahatsiz edici uygulamalar sonradan ilave edilen yanlislardir.

 

-Alinti-


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: