22 Mart 2008 Cumartesi

(Namaz Zamanı) Dindar insanın bakışıyla bahar yeşilliği

Dindar insanin bakisiyla bahar yesilligi

 

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), yesillige oylesine bir deger vermistir ki, birakin cevreyi yesillendirmeyi, mezarlarin uzerini dahi yesillendirmeyi emretmis, bu konuda dusunduren ornekler de vermistir.

 

Nitekim bir gun yanindan gectigi bir mezarin icindekinin azap cektigini kesfedince hemen getirttigi hurma fidanini mezarin uzerine dikip ikaz etmis :

 

-   Bu yesillik bu mezarin uzerinde Allah'i zikir ve tesbih ettigi surece icindekinin azabi azalir, yahut da kaldirilir!..

 

Iste bu aciklama, yesilligin dunyadan baska ahirette dahi faydasi oldugunun aciklamasidir, denilebilir. Bundan dolayi fikih alimleri, mezarlarin uzerine yesilligi onleyen beton dokmenin uygun olmadigini bildirmis, Allah'i zikreden agaclarla dolu park gibi yemyesil mezarliklar meydana getirmeyi saglamislardir.

 

Isra Sûresi'ndeki ayetin manasi da bunu ifade etmektedir :

 

-    Butun varliklar ve yesillikler Allah'i zikir ve tesbih ederler!..

 

Oyle ise yesilligi yok eder, yahut da kurumasina sebep olursaniz, Allah'i zikredeni yok etmis, yahut da kurumasina sebep olmus olursunuz.

 

Hangi Musluman Allah'in zikrine mani olabilir? Yahut da boylesine bir tesbih sevabindan mahrum kalmaya razi olur?

 

Nitekim bir kir sohbetinde Aziz Mahmud Hudayi Hazretleri'ne talebelerinden her biri birer buket cicek takdim ederken biri eli bos donmus.

 

-   Koskoca kirda cicek mi bulamadin? diye sitem edenlere de :

 

-   Hangi cicege yaklastimsa Rabb'imizi zikir ve tesbih eder halde gordum, koparip da zikrine mani olmaya gonlum razi olmadi, cevabini verince, hocasinin takdir ve tebriklerine muhatap olmus. Bu cevap da kitaplara gececek degerde bulunarak bizlere kadar intikal ettirilmistir...

 

Iste Musluman'in yesillige yukledigi kutsal deger... Allah'i zikir ve tesbih ediyor duygusuyla seyrettigi bahar yesilligi...

 

Hele Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri'nin fidan dikme konusunda bir hadisi vardir ki, agac dikme mevsiminde hatirlamamak mumkun degildir. Soyle buyuruyor :

 

-   Elinizde bir fidan bulunur da onu dikmek uzere iken kiyametin kopmaya basladigini anlarsaniz, sakin 'artik kiyamet kopuyor, fidan dikmenin manasi kalmadi' deyip de atmayin, dikin fidaninizi!.. Kiyamet kopacaksa sizin dikilmis fidaninizin uzerine kopsun. Mahserde, benim de dunyada dikilmis bir fidanim var, diyebilesiniz!..

 

Dahasi da var... Tarla, bag bahcede calisan ziraatcilarimiza bir mujde bu da... Ekin ekiyor, sebze, meyve dikiyor, mahsul yetistiriyorsaniz sevinin, mutluluk duyun... Cunku yetistirdiginiz meyvelerle sadece para kazanmakla kalmiyor, ayni zamanda sevap da elde ediyorsunuz. Zira, sebep oldugunuz meyveli meyvesiz tum yesilliklerden zikir ve tesbih sevabi almak bir yana, ayrica bunlardan :

 

-   Musteri alsa, hirsiz calsa, inek yese, sinek faydalansa!.. sadaka sevabi da alinacagi hadisle bildiriliyor!..

 

Evet, bundan hic suphe etmeyin. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in mujdesidir bu. Yetistirdiginiz sebze ve meyveden musteri alsa, hirsiz calsa, inek yese, sinek faydalansa sadaka sevabi vardir yetistirene!.. Bundan dolayi yesillik yetistiren koyluler ibadet niyetiyle calisirlar islerinde...

 

Sozun ozu : Her tarafi yesillendirilmis bir ulke mi istiyorsunuz? Oyle ise insanlarin dinlerini ogrenmelerine destek verin, kostek olmayin. Goreceksiniz dinini ogrenen Musluman, mezarlarin uzerine varincaya kadar yesillendirecek, hem ibadet askiyla, sevap kazanma sevkiyle de yapacak bu yesillendirme hizmetlerini...

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: