27 Mart 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) günah insanın fıtratını bozmasıdır

Gunah insanin fitratini bozmasidir

Gunahi, gunah olarak idrak etme ve hemen arkasindan tovbe etmek cok onemlidir. Aglama-sizlama, rahmet kapilarinin acilma vesilesidir. Hazret-i Adem (aleyhisselâm) da bunu yapmis ve ancak bununla kurtulmustur. Gayyaya yuvarlanan, seytan ise aksine davranarak kaybetmistir.

Gunah, esref-i mahlukat olarak yaratilan insanin, kendisine yakinliktan hoslanmadigi, adinin gectigi yerde hemen kasvet bulutlarinin ortaligi kapladigi, Yuce Yaratici'ya karsi saygisizlik anlamina gelen soz, davranis, yerine gore de kalpten gecen seytani esintilerdir. Daha kisa bir ifadeyle, Yuce Mevla'ya isyani iceren her seydir gunah. Kur'an'in ifadesiyle zalum ve cehûl olan insanin, Yaratici'sina karsi nankorluk ve saygisizligidir. Kendini unutmasi, yoktan var edilme sirrini kavrayamamasi, basit bir sudan yaratildigini idrak edememesi, basibos olmadigina, yapacagi seylerden bir gun mutlaka hesaba cekilecegine tam bir sekilde inanamamasi, dolayisiyla isyankâr damgasini yiyen seytanin takipcisi haline gelmesidir.

Gunah, insanin fitratina yerlestirilen bir imtihan vesilesidir ve fitraten insan gunaha acik bir sekilde yaratilmistir. Peygamberler haric her insan az veya cok bundan nasibini alacaktir. Bu hususu bize Resul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) su hadisiyle bildirmektedir: "Eger sizler gunah islemeseydiniz, Allahu Teala sizi yok eder, sonra da gunah isleyip, isledigi bu gunaha tovbe-istigfar eden ayri bir topluluk yaratirdi." (Muslim, Tevbe 9; Tirmizi, Daavat 98)

Gunahtan daha onemlisi de insanin isledigi bu gunahin agirligini icinde hissetmesi, yerin ve gogun kendisine adeta dar gelecek kadar sikmasi, affettirdigine kanaat getirdigi ana kadar da Allah'in kapisindan ayrilmayip, tazarru ve yakarista bulunmasidir. Iste bu yol, peygamberlerin hem de ilk insan ve ilk nebi olan Hazret-i Adem'in (aleyhisselâm) yoludur. Seytanla peygamberin, seytani yolla inanan insanin yolunun kesistigi onemli bir ayirim noktasidir. Iste gunah karsisinda iki yol vardir. Biri inanan, ama istemeyerek de olsa surcen, fakat hemen kendisini toparlayan, feryad-u figan eden, aglayip sizlayan Adem Nebi (aleyhisselâm), digeri ise isledigi curum az gelmis gibi bir de cesitli mantik oyunlariyla kendini hakli cikarmaya calisan seytan.

Hazret-i Adem (aleyhisselâm) isledigi zelle (gunah degil - peygamberler gunah islemez) karsisinda su mubarek kelimelerle yalvaris ve yakarisa gecmisti: "Âdem ve esi Rabb'lerine soyle yalvardilar : Ey Rabb'imiz! Biz kendimize zulmettik. Eger Sen bizi bagislamaz ve bize acimazsan, suphesiz husrana ugrayanlardan oluruz." (A'raf 7/23)

Gunahi, gunah olarak idrak etme ve hemen arkasindan ona tovbe etmek cok onemlidir. Aglama-sizlama, gozyasi dokme, rahmet, afv ve magfiret kapilarinin acilma vesilesidir. Adem Nebi de bunu yapmis ve ancak bununla kurtulmustur. Gayyaya yuvarlanan, nimetler icindeyken sikintiya dusen seytan ise aksine kendini savunmaya gecmis ve kaybetmistir. Konuyla ilgili olarak Kur'an-i Kerim'de soyle buyrulmaktadir : "Allah buyurdu: "Soyle bakayim, Sana emrettigim halde, secde etmene mani nedir?" Iblis : "Ben ondan daha ustunum; cunku Sen beni atesten, onu ise bir camur parcasindan yarattin." "Cabuk in oradan!" buyurdu Allah, "Oyle orada kurulup da buyukluk taslamak senin haddin degildir. Cabuk cik, cunku sen alcagin tekisin!" (A'raf 7/12-13)

Kibirlenme, boburlenme, hatasini kabul etmeme, seytani ozelliklerdendir. Insan, gunahi karsisinda, hemen ilk anda itirafta bulunamiyor, Rabb'ine iltica edemiyorsa seytanin yoluna ilk adimini atmis demektir.

Mutlak manada gunah, gunahtir, kucugune buyugune bakmadan insan her an uyanik olmalidir. Gunah kalbe konan bir siyah lekedir. Hem de hemen temizlenmesi gerekli olan bir lekedir. Nasil beyaz elbisemize bir leke bulastiginda onu giymeye utanir, gozumuz hep ona takilir, temizlenme yollarini arastiririz. Aslinda islenen gunahlar da boyledir ve insan en azindan boyle bakmalidir. Isledigi gunahtan utanmali, 'su gunahkâr vucudu nasil temizlemeli', deyip careler aramalidir. Aramalidir ki, hemen tamir etmediginde kroniklesen bir yara haline gelip olume terk edilmesin.

Her gunah, insanda kara bir lekedir :

"Mumin bir gunah isledigi zaman, kalbine, siyah bir nokta, bir leke vurulur. Tovbe ederse kalbi cilalanir ve yeniden parlar. Tovbe etmez de isyana devam ederse, siyah lekeler kalbini kaplayincaya kadar artar." (Ibn Mace, Zuhd 69) Iste Allahu Teala'nin "Hayir! Gercek oyle degil! Asil onlardir ki yapmaya alistiklari kotu isler, gitgide kalplerini paslandirdi da onun icin âhireti inkâr ederler." (Mutaffifin 83/14) ayetindeki pastan muradi da budur.

"Her gunahta kufre giden bir yol vardir" sozunun manasi da bu olsa gerektir. Insan, yaptigi gunahin kucuklugune degil, onu kime karsi yaptigina bakmalidir. Dogrusu mumin gunahlarini, tepesine dikilmis, uzerine yikilacak bir dag gibi gorur. Kotu insan da gunahlarini, burnunun ucuna konmus ve bir soyle etmekle ucup gidecek bir sinek gibi gorur." (Buhari, Daavat 4; Tirmizi, Kiyame 49)

Gunahin daha buyugu de hep baskalarinin gunahini gorup, kendimizi masum pozisyonuna sokmaktir. Boyle bir kisi derbeder, boyle bir ruh da perisandir. Aslinda insan kendine bakmali, kendi curumleriyle mesgul olmaktan, baskasina vakit bulamamalidir.

 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=223217


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: