21 Mart 2008 Cuma

(Namaz Zamanı) Hadisler hayata nasıl baktırıyor?

Hadisler hayata nasil baktiriyor?

1-        "Comert insanin gunahina takilip kalmayiniz. Cunku her ayagi kaydiginda Allah comert insanin elinden tutar, dustugu yerden kaldirir!"

Demek ki, comertlik Allah'in cok sevdigi bir ahlaktir. Allah comert kulunun maruz kaldigi bazi hatalarini sahip oldugu comertlik hurmetine bagislar, dustugu yerden yine kaldirir. Cunku Allah'in comert kulu icin ozel bir lutuf ve merhameti soz konusudur.

2- "Insanlarin arasinda kalarak eziyetlerine tahammul eden Musluman, insanlardan kacarak tek basina yasayan Musluman'dan hayirlidir!"

Islam'da Allah'a kulluk niyetiyle de olsa insanlarin arasindan uzaklasip tek basina yalnizlik hayatini tercih etmek daha hayirli gorulmemistir. Cunku Allah'in rizasini kazandiracak pek cok ibadet, insanlarin arasinda bulunarak yapilabilir. Insanlardan koparak yapilacak ibadetler sinirlidir. Halbuki toplumun icinde kalarak yapilacak ibadetler ve salih amellerle topluma ornek olmaya ihtiyac vardir. Toplumdan kacarak onlari orneksiz birakmak faydali bir davranis olmasa gerektir.

3- "Allah bir kulunun hayrini isterse onu istihdam eder!. Dediler ki:

-Ya Rasulallah istihdam ne demektir? Allah hayrini diledigi kulunu nasil istihdam eder? Buyurdu ki:

- Istihdam, o kulunu hayirli islerle mesgul ederek, omrunu hayirli hizmetlerle tamamlatmasidir!.."

Anlasilan odur ki, insanin hayatinda kusurlu, yanlisli devreleri olabilir. Hatta gecmis bir devrede bu konuda ileri derecede hatalara da dusmus olabilir. Ama bir gun olur da niyetini duzeltirse, Allah o kulunu bu yanlislarindan dondurur. Onu hayirli ve iyi islerde calistirmaya baslar. Boylesine hayirli hizmetlerle gidisi, o kulun istihdam edilmesi manasina gelir...

Oyle ise gecmisteki yanlislariniza bakip da umitsizlige dusmeyin, her seyden once niyetinizi duzeltin, halinizle hayirli islerle mesgul olmaya bakin, istihdam edilenlerden olmaya layik hale gelin ki, istihdam lutfu size de tecelli eylesin...

4- "Icinizden biri Allah icin sadaka verip hayir isleyecegi sirada onu ana babasi adina yapsin. O zaman ana babasinin sevabindan hic eksilmeksizin kendisine de ayni sevap yazilir, kazancinda kaybi olmaz; daha da artmis olur!"

5- "En buyuk hiyanet, kendisini dogru gosterip de itimadini kazandigi insanlara yapilan hiyanettir!"

Evet, insanlara once durust biri gibi gorunup itimadini kazandiktan sonra beklenmedik bir anda ihanet edip, aldatmaya yonelmek, tam manasiyla bir munafiklik alameti ve muminlikle izah edilemeyen katmerli bir ihanet belgesidir.

Halbuki mumin, ici disi ayni olandir, onun, distan guvenilir gorunup icten gizli niyet ve hesaplar pesinde olmasi, muminligine yakismayan munafikca bir ihanet ve hiyanet ornegi vermektir.

6- "Birlik, beraberlikten ayrilmayin. Kurdun suruden ayrilan koyunu kaptigi gibi seytan da birlikten ayrilan insani kapar, vesveseye atar. Allah'in lutuf ve ihsani birlikte olanlarin uzerinedir, ayrilip dagilanlara degil.!"

Muminlerin gonul birligi icinde toplu halde bulunmalari, seytanin vesvese verip tuzagina dusurmesine engeldir. Ancak birlikte olmanin bazi disiplin ve fedakarliklari olacaktir. Bu disipline uymak, karsilikli fedakarlikta bulunmak birligin hatiri icine gereklidir. Zaten sevabin, mukafatin coklugu da goze alinan itaat ve fedakarliktan kaynaklanmaktadir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: