10 Eylül 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) Fw: {Kalp Gözü}:2153] MANİK DEPRESYON

 
----- Original Message -----
Sent: Wednesday, September 10, 2008 11:01 AM
Subject: {Kalp Gözü}:2153] MANİK DEPRESYON


Türkiye'de 5 milyon kişi manik depresyon riski altında

Manik depresyon, psikiyatrideki en ilginç hastalıklardan biri. Toplumda görülme sıklığı yüzde 1 olarak bilinen bu hastalıkta, kişiler iki uçlu mizaç bozukluğu yaşıyor.
 

Birkaç günden iki yıla kadar süren mani ataklarında, kişi kendini çok neşeli, aşırı enerjik ve güçlü hissederken, bir süre sonra depresyon çöküntüsü yaşayabiliyor. Manik depresyonun ilerlemesindeki en büyük etkenlerden biri tipik hastalık belirtilerinin olmaması nedeniyle hastalığın fark edilememesi. Tıpta bu hastalığın çaresinin olduğunu; fakat tedavi edilmediği takdirde kişiyi intihara kadar götürebileceğini söyleyen uzmanlar, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin de risk grubunda yer aldığını vurguluyor. Hayatında en az bir kere mani atağı geçiren kişiler manik depresyon hastası sayılıyor. Ortalama birkaç ay süren ataklar sonrasında hastaların birçoğu depresyona giriyor. Bu nedenle mani ayrı bir hastalık olarak görülmüyor. Mani ve depresyon aynı ruhsal bozukluğun iki farklı evresi olarak kabul ediliyor. Arada, normal dönemler olsa da kişi, bu iki uç arasında gidip geliyor. Mani atağı sırasında diğer hastalıklara nazaran farklı belirtiler ortaya çıkıyor. Kişi kendini aşırı neşeli, güçlü ve enerjik hissederken daha çok konuşmaya ve para harcamaya başlıyor. Uyku ihtiyacı azalıyor, çoğu kez uyuyamıyor ve kişi kendine her zamankinden daha çok güven duyuyor. Bu nedenle maniye yakalananlar, kendilerini iyi hissettiklerinden dolayı hasta olduklarını fark edemiyor. Uzmanlar, hastalığın ilerlemesinin kişinin ailesinden uzaklaşmasına, eşini aldatmasına, bütün mal varlığını kaybetmesine ve intihar etmesine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Yazıcı, hastalığın genelde 15-30 yaş arasında görüldüğünü; fakat her yaşta ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Yazıcı, hastalığın psikotik bir boyutu olduğuna da dikkat çekiyor: "Kişi gerçek dünya ile bağlantısını kaybedebilir. Hayaller, sesler duymaya başlayabilir. Takip edildiğini ve bazı seslerin kendisini yönettiğini düşünebilir. Kendisinin peygamber ya da melek olduğunu zannedebilir. Hastalığın şizofreni ile karışan boyutları da var."

Manik depresyon belirtileri

Aşırı neşelenme

Aşırı sinirlilik

Aşırı enerjik ve aktif olma

Kendini süper güçlü hissetme

Uyku ihtiyacının kaybolması

Aşırı ve hızlı konuşma

Aşırı ve düşüncesizce para harcama

Cinsel ilgide artma

Kendine aşırı güven

Aşırı iştahlı olma

Çok süslenme ve makyaj yapma

Giyim tarzını değiştirme

 

 

 

HALDUN KESKIN



-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: