10 Eylül 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) vucudumuzdaki sivilar

Vucudumuzdaki Sivilar

 

Dunyanin 2/3'unun su oldugu bilinmektedir. Benzer bir durum insanlar icin de soz konusudur ve insanlarin    % 50-70'i sudur. Bu su miktari yagli bunyelerde biraz dusuk, yagsiz bunyelerde ve cocuklarda biraz daha fazladir.

 

Normal bir insanin gunluk su kaybi 2500- 3000 m³, ihtiyaci da yine o kadardir. Alinan sivi ile verilen sivi arasinda, yaz-kis fark etmeksizin, duzenli bir denge soz konusudur.

 

Vucuda alinan su uc yoldan temin edilir:

 

a) Gunluk icilen su 1200 ml.

 

b) Besinlerle alinan su 1100 ml. ;

 

c) Vucutta yapilan su 300 ml.

 

Bir gunluk sivi kaybi ise:

 

a) Idrarla kayip 1500 ml.

 

b) Gâita ile kayip 100 ml.

 

c) Akcigerden solunumla 300 ml.

 

c) Deriden buharlasma ile 700 ml. dolaylarindadir. Goruluyor ki vucuda alinan ile kaybedilen sivi arasinda bir denge soz konusudur ve bu 2600 ml. civarindadir.

 

Vucut sivilarinin alinmasi ile kaybi arasinda bu dengenin yaninda vucutta bulunan sivi da vucudun belirli yerlerinde bir denge icinde sabit olarak bulunur. Insan vucudunun % 70'i su olarak kabul edilirse bu % 70'in:

 

% 50'si hucreler icindeki su,

 

% 15'i hucreler arasindaki mesafede bulunan su,

 

% 5'i de damar yataginda bulunan sudur.

 

Vucutta degisik yerlerde muayyen miktarlarda bulunan su, cesitli sistemlerin kontrolu altinda dengede tutulurlar. Bunlarin miktarlarinda meydana gelecek degisimler. Insan hayatini tehdit edebilir ve hatta insanin olumune yol acabilir. Organizmadaki bu su metabolizmasi bobrekler, bobrek ustu bezleri, sinir ve ic salgi bezlerinin kontrolu ile sabit degerde tutulurlar.

 

Bobreklere kan akiminin az geldigi ve dolayisi ile damar yatagi sivisinin azalmasi demek olan durumlarda, bobrek tup hucrelerinden tuz emilmesi ve su emilmesi artar, yine bobrek glomerullerinden suzulen sivi miktari da azalir.

 

Beyinde bulunan hipofiz bezinin arka kismindan salgilanan ADH (anti diuretik hormon) bobrek tuplerini uyararak su emilmesini artirir. Boylece bobreklerden gunde 180 litreye kadar sivi suzuldugu halde bunun 178.5 litresi geri emilir. Bu hormon da kendi basina buyruk degildir. Kendisini hipotalamus adi verilen sistem kontrolunde tutmaktadir. Agri, heyecan, soguk ve diger tipteki uyaranlarla tesir altinda kalabilir.

 

Damar disi ve hucre aralarindaki sivinin duzenlenmesinde hipotalamustaki basinc alicilari sorumlu tutulmaktadir. Bu sividaki artma veya azalma durumlarinda bu hassas alicilar (reseptorler) vazife yaparak sivi dengesini saglarlar.

 

Bobrek ustu bezleri ve bunlarin salgiladigi hormonlarin su metabolizmasinin duzenlenmesinde onemli yerleri vardir. Bu bezden salgilanan hormonlar bobreklere ve bobrek disi dokulara tesir ederler. Bobreklere etki ile suyun bobreklerden atilmasini saglarlar. Sodyum katyonunun bobrek tup hucrelerinden emilmesine yardim ederler ve boylece damar disi ve hucreler arasi sivinin artmasini saglarlar.

 

Su metabolizmasinda yukarda sayilan organlara ilaveten vazife goren baska organlar da vardir. Boyundaki tiroid bezi, cinsiyet organlari bunlar arasinda sayilabilir.

 

Butun sayilan organlar vazifelerini kusursuz olarak yaparken, insan bunyesindeki su metabolizmasi da bir butun halinde isler.

 

Uzun yaz gunlerinde, gunesin sicagi altinda susuzluktan dili, damagi kuruyan insan susuzlugun ne demek oldugunu cok iyi bilir. Bilemedigi bir sey ise bu sicak gunlerde ve onun aksine cok soguk gunlerde bunyesindeki su dengesinin nasil ve hangi mekanizmayla mukemmel olarak isletildigidir.

 

Vucudumuzda suyun cesitli sistemlerle kontrol altinda dengede tutulmasi o kadar hassas bir istir ki, sabit degerlerde tutulan miktarlarin degisimi hayati hemen tehdit altina alabilmektedir. Bu hassas olcu ve dengeyi gorup, teraziyi elinde tutan ve tum bunlari yapan Yuce Allah'i gormemek nasil mumkun olur?

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: