11 Eylül 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) Ailece Eglenceli 10 Vakit Önerisi

Ailece Eglenceli 10 Vakit Önerisi
Haftada bir hadis.

Haftada bir akşam, ailece seçtiğiniz bir Hadis-i Şerifi öğrenip, bunun hakkında sohbet etmeyi hiç denediniz mi? Ailece seçtiğiniz bir Hadis-i Şerifi, kâğıda yazıp görünen bir yere asın. Akşam yemeklerinde, herkes sırayla bu hadisi ezberinden söylemeye çalışsın. Bir dahaki haftaya kadar, hadis ezberlenmiş olacaktır. Seçtiğiniz hadisler, Allah genç yaşlarda ibadet edenleri meleklerine gösterirerek sevincini ilan eder ya da Kim sofradan düşen kırıntıları yerse affolunur. gibi kısa hadisler olabilir.



Ailece namaz kılın!

Ailenizle birlikte namaz kılın.Namaz vakitlerinde, özellikle akşamları cemmat halinde ibadet etmek olanağı daha çoktur. Ailece yapılan ibadetlerin, size verdiği huzur ve mutluluğu başka hiç bir yerde bulamazsınız.


Duvar panom.

Çocuklarınızın resimlerini, şiirlerini ya da kartpostallarınıı asabilecekleri bir duvar panosu yapın.
Bu panoya ev ödevleri, iyi not aldıkları yazılı kâğıtları, resimleri gibi istedikleri şeyleri asabilsinler. Becerilerini sergiledikleri bir pano, onları daha iyilerine teşvik edecektir.



Şimdi ne yapmam gerek?

Hepimiz bizi üzecek olaylarla karşılaşmışızdır. Bu olaylar karşısında bazen ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Şimdi bu olaylara karşı neler yapabileceğimizi önceden bilmek, vereceğimiz tepkileri geliştirir. Ailenizle birlikte, daha önceden yaşanmış ya da yaşanılabilecek üzücü olayları düşünün. Bunları küçük kâğıtlara not edin. Kâğıtları katlayıp bir kutunun içine koyun. Kâğıtardan herkes bir tane seçsin ve yüksek sesle okuyup bu durumda ne yapabileceğini söylesin. Bu fikre katılmayanlar ve başka bir fikri olanlar olabilir. Herkes sırayla fikrini söyleyebilir.



Kanaatkâr olmak

Sahip olduğunuz nimetler hakkında ailenizle konuşmak ister misiniz? Bir akşam yemeğinde, sahip olduğunuz nimetler üzerine bir konuşma başlatın. Herkes sahip olduğu güzellikleri sıralasın. Bu liste, yemek bitimine kadar uzayacaktır. Daha sonra bunlara sahip olmayan insanları düşünün.. Ailece bu nimetleri nasip edene şükür ve bunlara sahip olmayanlara da dua ederek, bir sofra duasıyla, uygulmayı sonlandırın.



Gülümseyen sabah...

Sabahları asık bir yüzle etrafta dolaşmamalısınız. Çok kolay olmasına rağmen en az yaptığımız şey, gülümsemektir. Ailenize günün en güzel armağanını vermeyi ihmal etmeyin. Bu armağan, sabah güne başlarken, kocaman gülümseyerek, dolu dolu bir hayırlı sabahlar demekten ibarettir. Çocuklarınız ile bunu güzel bir alışkanlık haline getirmek sizin elinizde...



Haftasonu en yarışması.

Hafta sonları, genellikle ailenin bir arda daha çok vakit geçirebildikleri zamanlardır. Hafta sonunda, Cuma ya da Cumartesi akşam yemeğinde haftanın enleri yarışması düzenleyin. Bu yarışma, bundan sonra her hafta, bir gelenek olarak uygulansın. Ailedeki her birey, bu hafta başından geçen en komik olayını anlatsın. Bu en leri istediğiniz sayıda yapabilirsiniz. En üzüntülü olay, en mutlu olay, en sinirli olay, en süprizli olay, en utandırıcı olay vs... Bu en katogorileri arasından haftanın en ini seçmek için yapılacak oylamayı yemekten sonraya da bırakabilirsiniz. Bu uygulama çocuklarımızın çevrelerindeki insanlara karşı, daha duyarlı bir hâle gelmesine yardımcı olur.



Renklerden yardım alın.

Ailenizle birlikte yapabileceğiniz ve sanatsal becerilerinizin artmasını sağlayacak, bir uygulama yapmaya ne dersiniz? Herkese boya kalemleri ve kâğıt verip, geçirdikleri güzel bir günü düşünmelerini isteyin. Düşündükleri günle ilgili duygularını ifade eden, istedikleri bir resim çizmelerini söyleyin. Bu resim, soyut şekiller ya da herhangi bir tarzda olabilir. Resimler bitince, bunlar üzerinde sohbet edin.

Duygu dünyalarımızı renklerle ifade etmek, emin olun terapi etkisi yapacaktır..



Şikayet kutusu.

Mağaza ve market gibi alış-veriş yerlerinde, şikayet kutuları vardır bilirsiniz.. Müşteriler memnun kalmadıkları şeyleri yazarak bu kutuya bırakırlar. Neden evde de böyle bir kutu yapmıyorsunuz? Kap kâğıtlarıyla kaplanmış eski bir kutu da olabilir bu. Ortasını kumbara gibi deldiğiniz kutunuza, herkes sıkıntılarını, şikâyetlerini yazıp atsın. Amaç, ailenin içinde herkesin görüşlerini ifade edebildiği huzurlu bir ortam oluşmasıdır. Kutuyu ailece yapmayı unutmayın...


Tatbikat.

Deprem, yangın, gaz kaçağı, gibi olası acil durumlara karşı evde tatbikat önerisi yapın. İlkyardım çantası, deprem çantası, yangın söndürücü gibi acil durum malzemelerini kolay bir yerde bulunması ve yerini herkesin bilmesi gerekir. Acil telefonlar bir liste halinde, telefonun yanında bulunmalıdır. Apartmandaki ve kapınızın önündeki doğalgaz vanalarının yerlerini öğrenin. Bir deprem sırasında herkes farklı yerlerdeyse, nerede buluşulacağını ailece kararlaştırın. Evde olası bir depremin geçmesini beklerken sığınacağınız güvenli yerleri tesbit edin. Bu tür güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi zaman alabilir ancak, hem güvenliğinizi hem de ailece hazırlıklı olmanızı sağlar.

alintidir....alıntıdır
__________________________________________________________________________________________


Windows Live Messenger'ın için ücretsiz güncelleştirme! Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: