30 Ekim 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) yardimlasma kâinatin her zerresinde

Yardimlasma kâinatin her zerresinde

 

Dunyada her nereye bakarsak bakalim yardimlasma prensibinin hakim oldugunu goruruz. Bakiyoruz ki Gunes, "Hakîm" isminin yansimalariyla hareket etmekte, pervane gibi donmektedir. Cenâb-i Hak, onu Hakîm ismine ayna kilmis, âlemin carkini onunla cevirmektedir. Cunku o donuyor, onun donmesiyle galaksiler, gezegenler hareket ediyor. Bu hareketten gece-gunduz, kis-yaz, mevsimler ve yillar meydana geliyor. Gunes, câmid/donuk, suursuz, akilsiz ve mantiksiz olduguna gore, cok acik olarak anlasiliyor ki kendi iradesi ve gucuyle bu gorevi yapmiyor. Demek ki o, rahmetiyle her yeri kusatmis bir hikmet sahibinin (Hakîm-i Rahim âyinesidir. Gunes hareket ederkenki hâliyle adeta "Ya Hakîm! Ya Rahîm" diyor. Âlemde kimsenin inkâr edemeyecegi bir nizam ve sistem oldugu icin, "Ya Hakîm!" demesini anliyoruz. Peki, "Ya Rahîm" dedigini nasil anliyoruz? Evet, gunes dunyaya, bitkilere, agaclara, hayvanlara, insanlara her seye isik veriyor. Butun meyveler, sebzeler onun sayesinde pisirilip bize takdim ediyor. Yeryuzu mutfaginda Kudret eliyle pisirilen butun meyvelerin, butun nimetlerin ocagi gunestir. Onun ustunde pisiriliyor. Cenâb-i Hakk'in Rahman isminin tecellisine mazhar olan gunes Allah tarafindan cesitli yonlerde hizmetimize kosturuluyor. Hem isigiyla, hem sicakligiyla bizi kusattigi gibi, cekim gucuyle de yer kureyi gucle belli bir yorungede durduruyor.

 

Bu arada ay dunyaya yardim ediyor. Gunesten aldigi isigi tatli tatli aksettiriyor. Gunduz gunesten enerjisini depolayan canlilar, gecenin sefkatli kollarinda kudret eli tarafindan buyutuluyor. Tum canlilar gelisimlerini ve buyumelerini geceleri yaparlar.

 

Denizden, nehirlerden kaynaklanan buharlasma gokyuzunde birikince, ruzgar araciligiyla nerede ihtiyac varsa gonderilip imdada kosturuluyor.

 

Her bir yagmur damlasi dustugu yerde adeta "Yâ Hayy" nidalariyla karsilaniyor. Cok acik olarak goruldugu gibi "Hakîm" ve "Rahîm" isminden gelen bir tecelli ile âlem birbirinin imdadina kosuyor. Sanki goz ve kulaklari varmiscasina butun canlilar ve cansizlar birbirinin yardimina kosuyor, isteklerine cevap veriyor. Bu cereyan eden sisteme "yardimlasma/teavun kanunu" deniyor.

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: