27 Ekim 2008 Pazartesi

(Namaz Zamanı) Maşaallah!

Masaallah!

 

Gundelik hayatta en sik duydugumuz kelimelerden biridir, masaallah. 'Allah nazardan, kem gozlerden korusun' diye, sunnet cocuklarinin parlak saten islemeli giysilerine, sapkalarina yazilir. Kimi zaman bir kapinin uzerinde, kimi bir kamyonun ya da otomobilin caminda cikar karsimiza. Annelerin ninnilerine girmistir. Bazen de zarif bir levhada duvarlari susler masaallah.

 

Musluman toplumlarin, ozellikle Turk halkinin sosyal ve kulturel hayatinda cok renkli, bir o kadar da ilginc oykusu vardir masaallah kelimesinin.

 

Arapca bir kelime olan 'masaallah'in asli, Allah'in diledigi sey veya Allah'in dilemesi anlamina gelen mâ-sâ-Allah'tir. Gunluk hayatta 'Allah nazardan saklasin', 'Ne guzel' derken kullanilan masaallah, hayret ve memnunluk da ifade eder. Hadislerde nazara karsi 'masaallah, barekallah' veya 'masaallah la kuvvete illa billah' denilmesi gerektigi belirtilir. Bu tavsiyeler neticesinde dilimize yerlesen masaallah, vazgecilmez bir gelenek halinde dogumdan olume kadar hayatin her karesinde varligini hissettirmistir. Eskiler sik sik "Nazari degen kimse, begendigi bir seyi gorunce, masaallah demeli, ondan sonra hayranligini dile getirmeli." tembihinde bulunurlardi.

 

Masaallahin, sosyal ve kulturel hayatimizdaki yerini yabancilarin gozuyle anlatan ilginc hikayeler de vardir. Rivayet edilir ki bir Ingiliz sigorta sirketi, Osmanli'nin son doneminde arastirma yapmak uzere elemanlarini Istanbul'a yollar. Ingiltere'ye donen gorevliler, yonetime su raporu verir: "Istanbul'da oyle bir sigorta firmasi var ki bas etmemiz mumkun degil. Butun evlerin uzerinde levhasi var. Sirketin adi da Masaallah!"


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: