27 Ekim 2008 Pazartesi

(Namaz Zamanı) saglikli bir ailede babalarin rolu

Saglikli bir ailede babalarin rolu

 

Baba bir ailenin yapi taslarindan biridir. Ve bu yapi tasinin tek gorevi calismak ve evin ihtiyaclarini temin etmek degildir ve olmamalidir. Aile uyelerinin babadan gelecek manevi destege ihtiyaclari vardir. Bireyin is hayatindaki rolu, baba olmasi ile dogrudan alakali degildir. Yani baba olmasa bile bir erkegin is hayatinda aktif olmasi gerekir zaten. Bundan dolayi "Ben calisiyorum, onlar icin yetmez mi?" denmemelidir. Evet cocugun maddi ihtiyaclari onemlidir ve bu sebeple babanin is yogunlugunu arttirarak aile uyeleri icin calismasi ciddi bir fedakarliktir. Ancak cocuklarinin manevi ihtiyaclarini ve kendisine duyulan ihtiyaci onemsemeyen ve dahasi hissetmeyen birey ne kadar calisirsa calissin, cocuklarinin dunyasinda birtakim bosluklar olusacaktir.

 

Bu sebeple babalar is yogunluklarini veya farkli birtakim meseleleri bahane etmeksizin cocuklarina zaman ayirmalidirlar. Gunde ayrilacak 5 dakikalik bir zaman dilimi babalar icin bir kayip olmazken, cocuklar icin ciddi faydalar saglar. Veya cocuk icin onemli anlarin, gunlerin ve basarilarin baba tarafinda gorulmesi cocuk icin cok fazla onemlidir. Ve is hayati buna engel degildir. Bazi babalarin "babamizdan biz boyle gormedik" dediklerine sahit oluruz. Ancak baba-cocuk diyalogunun gerceklesmemesi buna baglanamaz. Babalarin yasamadiklari bir sureci hayatlarina gecirmesi kolay olmayacaktir belki, ancak bu konuda kendilerini zorlamalari ve cocuklari ile ilgilenmeleri gerekir. Peki nedir bu ilgiden kastedilen? Aslinda cok fazla bir sey degildir. Mesela aksamlari yapilacak 5 dakikalik bir sohbet, okul hayatiyla ilgilenme, zaman zaman telefon gorusmeleri yapma, zaman zaman ev disinda baba-cocuk olarak ozel paylasimlar saglama (yemege cikma, yuruyus yapma vs...) gibi yaklasimlar cocuk icin cok anlamlidir ve cocugun saglikli kisisel ve duygusal gelisimi icin onemlidir. Babanin bu tarz yaklasimlari anne icin de ciddi bir destek olacak ve dolayli yoldan anne-cocuk diyaloguna olumlu olarak yansiyacaktir. Unutulmamalidir ki babanin varligi cocuklarin ozguven gelisimi icin gerekli ve onemlidir. Babayla paylasimlar ne denli yogunsa cocuk o denli ozguvenli olur. Babanin, yasi kac olursa olsun cocuguna fikir danismasi, cocuguna birtakim sorumluluklar vermesi cocuktaki ozguveni artiracaktir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: