17 Temmuz 2008 Perşembe

(Namaz Zamanı) ipek bocegi

Ipek Bocegi

 

Turkiye'nin de icinde bulundugu 30 kadar ulkede ipek bocegi yetistirilmektedir. Ipek lifleri saglamlik, esneklik parlaklik ve guzelligi bakimindan diger butun liflerden ustundur. Ihtiyac miktari yetistirilme miktarinin yaklasik iki kati kadardir. Turk ipek lifleri kalite bakimindan dunyada en on siralarda gelmektedir.

 

Bocek yumurtalari oval sekilde 1 mm. capindadir. Bunlar kisin 2-4 C de % 85 rutubet altinda hususi dolaplarda saklanir. Nisan, Mayis aylarinda hususi odalari itina ile temizlenir. Yumurtalar hususi yayvan kutularda sicakligi yavas yavas arttirilir. Ve 19. gunu kurt cikar.  Cikan kurt 0,3 cm uzunlugunda ve 0,00056 gr. agirligindadir. Bunlar 20 - 25 C de korpe dut yapragi kiyilarak, beslenir. 30 - 35 gunde kemâle erer ve kozayi ormeye baslarlar, o sirada uzunlugu 7-8 cm'ye agirligi da 4-5 gr'a varir.

 

Ipek bocegi silindir seklinde olup 12 halkadan sekillenmistir. Krizalit (bocek) bas, govde ve karindan meydana gelmistir.

 

Bas kismi ikisi yan biri alin olmak uzere 3 kafatasi olan sivri bir parcadir. Alnin alt kisminda alt ve ust dudak bulunur. Ust dudagindaki cengeller yapragi tutmaya yarar. Ayni dudakta bulunan duyma uzvuyla yapragin kokusunu alir. Basin yan taraflarinda altisardan 12 tane birlesik goz vardir, ancak bunlar gormezler.

 

Bocegin 12 halkasindan ucu gogsu teskil eder. 2. ve 3. halkalarda kelebek olunca cikacak olan kanatlarinin yeri vardir. Ayrica her halkada da ikiser ayak bulunur. Bunlar yapragi agzina goturmesine yarar.

 

Bocegin karin kisminda ise sindirim sistemi (1., 2. ve 3. mideleri, tukruk bezleri, malpiki borulari) kan ve kalp dolasimlari, solunum, sinir sistemleri, ipek bezleri, ve yalanci ayaklari bulunur.

 

Krizalite kare seklinde kiyilmis dut yapraklari verilir, daha sonra yapraklarla birlikte kervetlere asilir. Havadar bir yerde bulunmasi icap eden beslenme odasinda 4 uyku ve 5 yas devresi gecirir.

 

UYKU HADISESI

 

Krizalitin vucudunu orten kitin tabakasi (derisi) esnektir. Ancak bocek dut yapragini yedikce derisinin esnekliginden daha fazla genisler. Derisi bocegin buyumesine mani olur. Iste bu derinin vakit vakit degisip yerine yenisinin cikmasi uykuyu teskil eder. Uykuya giren bocek once yeme isini birakir, cikardigi ipek ile yalanci ayaklariyla yere tutunur, basini ve gogsunu yukari kaldirir kimildanmadan durur. Uykuya girdiginin 610. saatlerinde bocegin tam alninda bir ucgen belirir. Bu ucgen uyku muddetince buyur, uykunun bitmesine yakin burasi catlar, buradaki eski deri geri cekilir ve bocek yarilan bu kisimdan eski deriyi birakarak cikar. 5 -6 saat sonra yeni deri meydana gelir. Boceklerin yeni agiz parcalari hemen sertlesmediginden dut yapraklari ancak 6 saat sonra verilir.

 

Bocekler gecirdikleri boyle 4 uykudan sonra 5. yaslarinda istahtan kesilirler, bedenlerinin rengi degisir. Basini yukari kaldirarak bir sey ariyormus gibi sallar. Artik askiya cikma zamani gelmistir. Uygun yeri bulduktan sonra soz bizim bocegimizindir. Alt dudaginda bulunan ipek hortumundan hususi guddelerle meydana gelen siviyi akitinca disarida sertlesir.

 

Basini 8 seklinde sallayarak kozayi 3 gunde orer. Ipek elde edecek isek 6-8 gun sonra kozalar toplanir, eger damizlik koza ise 18-20 gun sonra bocegimiz kelebek halinde kozayi delerek cikar. Kelebeklerin omru cok kisadir. Erkek kelebek disiyi doller ve hemen olur. Disi kelebek 3-4 saat sonra yumurtlamaya baslar. Yumurtlama isi bitince o da olur. Ipek elde edilecek kozalar sicak havayla veya buharla oldurulurler. Ancak faydali bu hayvancagizin vazifesi bitmemistir. Proteince zengin oldugu icin yem endustrisinde de kullanilir.

 

Acaba bu hayvan kendi iradesiyle mi bu isleri yapmaktadir. Eger kendi iradesi ile olsa ve hicbir seyle gozu doymayan insanlarin kendi kozasinda da gozu oldugunu bilse idi, belki de o kozayi kendine mezar etmektense hic yapmayacakti. Demek ki her sey Hakîm olan bir Zat tarafindan yaptiriliyor.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: