2 Temmuz 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) colun harika kamburu

Colun Harika Kamburu

 

Ilk bakista karamsar ve hantal bir gorunum vermesine ragmen, colde bedevinin tek kelime ile hayatidir deve. Her yani egrilerle dolu bu melankolik; yillik yagisin birkac santimetreyi gecmedigi sahrada sahibi icin gercek bir pirlantadir. Bu egriligi ile col fizigine gerek anatomik ve fizyolojik gerekse ruhsal olarak tam bir uyum icindedir.

 

Bes yuz kiloyu bulan agirligini ciliz incikleri tasir. Ayaklari ise kalin ve genistir. Bu durumu onu col icin en iyi binek ve tasiyici yapmistir. Civi gibi toynaklari, silahli tirnaklari vardir. Guzel gozlerini cevreleyen cift katli kirpikleri, burnu, agzi ve kulaklari kapaninca kum firtinasinda bir tek toza dahi gecit vermez.

 

Hic de yakisikli olmayan bu hayvanin yasayisi olculu ve iktisatlidir, Genis bir meraya dahi rastlasa doyduktan sonra yemez. Gerisine de zarar vermeyerek bitkilerin gelismesine engel olmaz. Bitkisel olarak fakir yerlerde yasadigindan erzaki ihtiyatli kullanir. Gunde 30-40 kilo ot yemesi gerekirken cogu zaman bunun yarisi kadar bir miktarla aylarca vazifesini aksatmadan yapar. Deveye gunde ortalama 20 litre su gereklidir. Bunun % 70'ini besinlerden alir. 10-15 gun susuz yasayabilen bu hayvanlar, birkac dakikada kendi agirliginin 1/49 kadar su icebilir.

 

Saatte 5 kilometre giderek gunde 80 kilometre yol alir. Cok sicak olmayan aylarda hic su icmeden 1000 kilometre gidebilir. Kamburundaki yag depolari, ayarli idrar atilimi ve az terlemesi susuzluga dayanmasinda en onemli uc faktordur.

 

Suru halinde yasayan ve sahibine sadik olan bu hayvanlarin, kin baglamasi, yem verenin elini isirmasi, cok yuk atilinca homurdanmasi (bazi cesitlerinin sahibine tukurmesi, 40-50 kilometreden yesilligi ve yagmuru hissedip oraya dogru gitmek istemesi, agir basli ve somurtkanligina ragmen urkek olmasi gibi garip huylari vardir. Ozellikle hafizalari cok kuvvetli olup kendilerine kotuluk yapanlara kin baglarlar. Hic unutmadiklari bu kimselerden bir firsatini bulup intikam alirlar. Bu genellikle olumle neticelenen bir olaydir.

 

Gunesli havalarda vucutlarini gunesten en az etkilenecek sekilde tutarlar. Golge olusturup sicakligi dusurmek icin de cemaat olur oyle gezerler. Yol tayininde usta olduklari kadar yon bulmada da hic sasirmazlar.

 

Deve, etinden sutune, yununden derisine ve tasimaciligina kadar tam bir istifade hayvanidir. Arazi araclarinin zorlandigi mevkilerde, at kadar surati, bir islegi oldurecek kadar yukuyle bikmadan sabirla yol alir. Sagir eden gurultusu, bezdiren masrafi, biktiran arizalari ve dumaniyla zehirleyen bir asfalt otomobilinin sahibinden; bir col bedevisi daha karli ve daha huzurludur. Tezeginden dahi istifade ettigi devesiyle...

 

Saymakla bitiremeyecegimiz harikalarina bakarak «Deveye nazar etmezler mi nasil yaratilmistir» (Gasiye: 17) uyarisina kulak kesiliyor ve ustasinin sanatini tefekkur imkâni elde ediyoruz.

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: