6 Temmuz 2008 Pazar

(Namaz Zamanı) babanin evladina karsi vazifeleri

Babanin evladina karsi vazifeleri

 

Babanin evladina karsi vazifesi iki devre halinde mutalaa edilmektedir: Birinci devrede, baba cocugu rusde erinceye kadar onu bicime koyma ve ona bir sekil vermede mutlak olarak mukellef ve mesuldur.

 

Evet, bir baba, rusd cagina kadar cocuguna dinî terbiye verecek, ona dinini, diyanetini ogretecek, Allah ve Peygamber inancini telkin edecektir. Bu onun en onemli ve birinci vazifesidir. Bunun yani sira o, cocugunun mustakbel firtinalar karsisinda bir saman copu gibi saga-sola suruklenmemesini guven altina almaya calisacaktir. Ayrica ona guzel bir isim koymasi, vakti gelince fuhsa, ahlaksizliga girmemesi icin evlendirmesi de onun vazifeleri cumlesindendir.

 

Ancak cocuk rusde erdikten sonra artik babanin bir kisim mukellefiyetleri kalkar. Mesela evladini evlendirmistir. O ise bosanmis ve yeniden evlenmek istemektedir. Bu durum birinci derecede babayi ilgilendirmez. Veya babasi adini koymus, cocuk ise adini degistirmistir, keza bu da babayi ilgilendiren bir durum degildir.

 

Bunun disinda, babanin "emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-munker" (iyilige yonlendirip kotuluklerden sakindirma) kelimeleriyle ifade edilen bir vazifesi vardir ki, bu vazife omrunun sonuna kadar devam eder. Evet, her mumin, en yakinlarindan en uzagina kadar herkese emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-munker yapmakla mukelleftir. Gerci bir baba rusde erdikten sonra artik evladini zorlayamaz ama ondan sonra da ona diger insanlara oldugu gibi emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-munker yapma vazifesini devam ettirir.

 

Hâsili, bir babanin birincisi rusde erecegi ana kadar devam eden, ikincisi de emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-munker olarak âhir omre kadar suren iki temel vazifesi vardir. Bu ikinci vazife, baba-evlat munasebetinden daha ziyade hem karabet, hem de mumin kardesligi vazifesidir. Her baba, bu vazifesini sonuna kadar devam ettirmeli ve cocugunu dalaletten kurtarmaya calismalidir.

 

Bugun bu iki vazife de maalesef muminler tarafindan ihmal edilmistir. Cocuklara yaslarina baslarina gore egitim verilmemektedir. Bu durumda rusde erdikten sonra sirazeden cikan bir cocuga emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-munker mahiyetinde hayirhahlik yapilmasi da artik ona tesir etmemektedir.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=701452


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: