9 Temmuz 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) gozler

Gozler

 

Son yillarda buyuk bir ilerleme kaydeden tibbin yeni yeni kesiflerine ragmen, vucudumuzdaki organlarin yapi ve faaliyetleri hakkinda bildiklerimiz "colde bir kum tanesi" veya "okyanusta bir damla" olmaktan oteye gecememistir. Yapilan her kesiften sonra yeni yeni bilinmeyen ve cozum isteyen sirlar ortaya cikmis, ilim, merak ile yeni buluslarin ufuklarina yonelmistir.

 

"Her canlinin vucudu bir saray gibidir, insan vucudu ise bu saraylarin en muhtesemi ve en mukemmelidir." Vucudumuzda tipki bir saraydaki koruma muhafizlari gibi "muhtesem bir ordu" vardir. Bu konuya dergimizin yirminci sayisinda temas etmistik. Bu yazimizda da vucud sarayinin binlerce esrarengiz organlarindan biri olan gozlerimizi ele alacagiz.

 

Her seyi gordugumuzu zannettigimiz gozlerimizle, mevcudatin ancak milyonda bes veya altisini gorebiliyoruz. Cok mukemmel surette yerlestirilen alti adet kas sayesinde, saga sola ve yukariya-asagiya hareket eden bu organlarimiz ne gariptir ki, "sirf gormek icin yaratildigi halde, kendisini bile gormekten acizdir."

 

Bir ceviz kadar buyuk olan gozlerimizin beyinle arasinda milyonlarca elektrikî baglanti olup; bunlar, ayni anda bir bucuk milyon bilgiyi beyne ulastirabilirler. Ve yine ne gariptir ki, buyuk bir caddede, hem de iclerinde soforleri bulunan bes-on taksinin carpismasini normal goren bazi kimseler, bu ufacik yolda birer taksi hukmundeki milyonlarca akilsiz ve suursuz bilginin carpismamasina hayret etmemektedirler!.

 

Gorme isi, gozun minik bir kubbeye benzeyen en on kismiyla baslar. "Kornea" denilen bu kisim isiklarin muntazam bir sekilde goze girmesini saglayacak yapida yaratilmistir. Bunun arkasinda goz bebegi denen minik bir delik bulunur. Bu kisim, gozun derinliklerine girecek isiklarin azligini veya coklugunu ayarlamakla vazifelendirilmistir. Az isikta genisler, bol isikta daralir.

 

Goz bebeginin tam arkasinda goz mercegi vardir. Bunun vazifesi; goruntunun retina (gorme hucrelerinin bulundugu yer) uzerine dusmesini temindir. Mercegin etrafinda bulunan adaleler, mercegin duruma gore kalinlasmasini, duruma gore incelmesini temin ederler. Boylece goruntunun tam olarak ayirt edilmesini mumkun kilarlar.

 

Mercegin arkasinda ise goz boslugu bulunur. Burada yumurta aki kivaminda ve seffafliginda bir sivi vardir. Bunun arkasinda da "RETINA" denilen bir tabaka yer alir. Sogan zan kadar ince olan bu tabaka, gozun ucte ikisini kaplar. Takriben iki santimetre karedir. Ve uzerinde tam yuz otuz yedi milyon tane hucre vardir. Bu hucrelerin yuz otuz milyonu cubuk biciminde olup, siyah-beyaz renklere karsi diger yedi milyonu ise huni biciminde olup butun diger renklere karsi hassastir.

 

Butun bu bilgilerden sonra bir cismi nasil gordugumuzu kisaca aciklayalim. Soyle ki: Geceleyin gozumuzun onunden bir ates boceginin gectigini farz edelim. Bocegin isigi korneadan (saydam tabaka), goz bebeginden ve goz merceginden gecerek bocegin goruntusunun ters bir sekilde retina tabakasina dusmesine sebep olur. Ve cubuk sekilli hucrelerdeki erguvan renkli boya maddesi beyazlanir. Bu beyazlanma isi son derece hafif bir elektrik akiminin dogmasina sebep olur. Bir voltun milyonda biri kadar olan bu akim goz sinirini uyarir. Sinir yoluyla beyne giden dalgalar vasitasiyla bir ates bocegi gordugumuzun farkina variriz. Retina tabakasina dusen ters goruntu, sinir-beyin yolunda duzeltilir. Butun bu islemler, saniyenin onda biri kadar kisa bir surede olmaktadir! Gozlerimizin gorme sisteminden ilham alinarak, fotograf makineleri ve televizyon kameralari gibi aletler kesfedilmistir. Ve bunlarin kâsifleri uzun uzun alkislanmistir. Bu kâsifleri uzun uzun alkislayanlardan bazilarinin aklina, ister istemez gozun ustasi gelmis olmalidir.

 

"Gozu dusundukce tepem atiyor." Iste, boyle diyor Darwin. Evet, bu harika sistemi yaraticisiz kabul etmek, onu tesadufe hamletmek mumkun degildir. Suursuz maddeye, kor kuvvetlere havale etmek de imkânsizdir. Cunku: "Gozu yaratan elbette gozu gorur. Hem ince bir mana ile gozun gordugunu de gorur. Sonra yapar. Evet, senin gozune bir gozluk yapan gozlukcu usta, gozlugun goze yakistigim gorur. Sonra yapar."

 

Gozlerimiz disaridan gelen toz ve mikroplara karsi nasil korunmaktadir? Bu dikkat cekici sual, uzerinde dusunmeye hakikaten deger. Vucut sarayini yaratan Zat, elbette onun gozetleme delikleri olan gozlerimize de koruyucu askerlerini yerlestirmistir. Alindan akip gelen terlerden muhafaza edilmesi icin kaslarimiz vazifelendirilmistir. Kaslarimiz ayni zamanda zararli isinlan emme gibi bir vazife de yaparlar. Goze toz ve mikroplarin kacmamasi icin de kirpikler yaratilmistir. Bir toz veya mikrop, kirpiklere ragmen gozumuze kacsa bu durumda gozde, mikroplan oldurme hususiyeti olan gozyasi devamli salgilanarak bu mikroba karsi koruyucu rol oynar. Dakikada uc ila alti defa gozlerimizi kirpmamiz sayesinde gozlerimiz devamli islak kalir. Ayrica goz kirpma gozleri dinlendirir. Bu yuzden de yorgun oldugumuzda gozlerimizi daha fazla kirpmaktayiz.

 

Insan tek gozle iki buutlu, ancak iki gozle uc buutlu gorur. Tek gozle derinlik hissi alinamaz, bu hissi aldigim zanneden daha once o cismi gordugu icin hafizasi ile uc buutlu oldugunu bilir.

 

Gozlerimiz sihhatimizin aynasi gibidir. Bircok hastaliklar gozlerimizin incelenmesiyle ortaya cikarilmistir. Beyin urlari, A vitamini eksikligi, seker hastaligi ve sarilik, bu hastaliklardan bazilaridir.

 

Karsiya gecmek icin caddenin bir kenarinda yardimci bir elin uzanmasini bekleyen, karanlik dunyasini, bastonunun ucuyla aydinlatmaya calisan birinin durumu bize gozlerimizin kiymetini cok iyi anlatsa gerek.

 

Acaba milyonlara degismeyecegimiz bu organi nasil kullaniyoruz? Gayesine uygun kullanabiliyor muyuz? Maalesef insanlardan bu kadar kiymet tasiyan organi, luzumsuz yerlerde, hatta kendisine faydadan ziyade zarar getirecek yerlerde kullananlarin sayisi az degildir.

 

Bu durumda bu kiymetli organi su-i istimal edenlere bakan âmâlar belki de gormediklerine uzulmek soyle dursun sevinirler sanirim..

 

-Alinti-


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: