23 Ekim 2009 Cuma

(Namaz Zamanı) Fırka (Cuma Hutbesi)

مِنَ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ

İslam toplumunun inanç ve amelî oluşumunu sağlayan, Allah'ın Kitabı ve Hz. Peygamberin sünnetidir. Bu sünneti yerine getirenlere de Ehl-i Sünnet velCemaat denmektedir.

Kaynağı Kuran ve sünnet olan bu anlayış, Hz. Peygamber ve ashabının çizgisini takip eden bir anlayıştır.

Aziz Müminler! Ehl-i Sünnet inancının temelinde, Hz. Peygamberin hayat tarzı vardır. Ehl-i Sünnet, Hz. Peygamberin hayat gayesi ne ise, hayata verdiği anlam nasılsa, O, nasıl bir imana sahipse, ben de öyle bir imana ve amele sahip olmalıyım ve bu iman doğrultusunda hayatımı şekillendirmeliyim düsturu demektir.

Hz. Peygamber şöyle buyurur: Ben sizi, gecesi, gündüzü gibi aydınlık olan bir din üzerine bıraktım. Benden sonra ancak helâk olanlar, o dinden sapar. Sizden kim fazla yaşarsa, çok ihtilâflar görecektir. Size sünnetimi, hidayete erdirilmiş, doğru yolu bulmuş halifelerimin yolunu tavsiye ederim. Ona sımsıkı sarılın, sonradan çıkacak şeylerden de sakının. Çünkü dinde sonradan uydurulan şeyler, bid'attır. Her bid'at da sapıklıktır." (İbn Mâce, Ebû Dâvud, Tirmizî ve Dârimî) Yahudiler 71 veya 72 fırkaya ayrıldılar. Hıristiyanlar da 71 veya 72 fırkaya ayrıldılar. Benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılacaktır. (Ebu Davud,) Şüphesiz İsrailoğulları 71 fırkaya bölündüler. Bunların 70 fırkası helak oldu, birisi kurtuldu. Muhakkak benim ümmetim de 72 fırkaya ayrılacaktır. Bunlardan 71 helak olacak birisi de kurtulacak. Dediler ki, "Ey Allah'ın Resulü! Bu kurtulacak olan fırka hangisidir?" "Ehli sünnet Cemaatir" dedi (Ahmed b. Hanbel)

Bediüzzaman Said Nursi hadiste bahsedilen müspet değil, menfi ihtilaftır demiştir. Müspet ihtilaf,  herkesin kendi mesleğinin tamir ve revâcına, yani gerçeklik ve itibarda kalmasına çalışmasıdır. Başkasının tahrip ve iptaline değil, belki tekmil ve ıslahına çalışmaktır. Amma menfi ihtilâf ise, garazkârâne, adâvetkârâne birbirinin tahribine çalışmaktır. İşte bu, hadisin nazarında merduttur. Çünkü birbiriyle boğuşanlar müspet hareket edemezler.

Kıymetli Kardeşlerim! İslâm ümmeti, tıpkı önceden gelen kitap ehli gibi çeşitli fırkalara ayrılmış, küçük devletçiklere bölünmüş ve aralarında ciddi fikri bölünmeler yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak da, İnançlar dumura uğramış, tahribat zirveye çıkmış, eyyamcılık moda olmuş, dünyevileşme her tarafı sarmış ve din sosyal hayattan çıkarılıp ahirete ait bir durum olarak görülmeye başlanılmıştır.

Çeşitli ekollere, ideolojilere, fırkalara hatta ateizmin çukuruna düşenlerden tutunda, kaderi inkâr eden, haram işleyen kâfirdir, bizim cemaatten olmayan kurtulamaz, kâfirler cehennemde ebedi kalmayacaktır, ehli kitap da cennete girecektir, Allah gökte ve Arşta oturuyor veya bizim gibi Allah'ın eli, gözü ve kulağı var diyenler, akıl vahyi anlamada bir araçken onu vahyin yerine koyanlar, hadisleri ve hak mezhepleri kabul etmeyenler, ümmetin âlimlerine ve velilerine sövenler, dinde reformu savunanlar vb. daha bir çok sapık ve bidat görüşler ne yazık ki, ortaya çıkmıştır. İşin garip tarafı bunların büyük bir kısmı, kendilerini ehl-i sünnet ve Fırka-i Naciye diye tanımlamaktadır.

Gayet tabiidir ki 73 fırkadan her biri kendini "fırka-i naciye" yani kurtulan fırka olarak kabul eder. Çünkü insan fıtraten mükerrem olduğundan daima hakkı arar, ancak bazen hak yerine batıl bir fikre sarılır ve hak diyerek koynunda saklar. Günümüzde de her görüş sahibi kendi görüşünü doğru kabul ederek müdafaa ettiği bir gerçektir. Bu konuda Bediüzzaman Said Nursi hazretleri ne güzel demiştir: "Muhakkikin-i Evliya, Sa'di-i Şirazinin şu düsturunda ittifak etmişlerdir. Resûl-i Ekrem (sav) in caddesinden hariç ve onun arkasından gitmeyen, muhaldir (imkansızdır) ki; hakiki envar-ı hakikate vasıl olabilsin." (Mektubat, 435)

Aziz Cemaat!   Ehl-i sünnet ve Fırka-i Naciyeden olmak isteyen Kuran'a ve Sünnet'e sarılacak, İslam kardeşliğini her türlü çıkar ve menfaatin üstünde tutacak, ihtilaf ve ayrılığı terk edecektir. Yüce Allah şöyle buyurur: Yüce Allah şöyle buyurur: Hep birlikte Allah'ın ipine (kitabına, dinine) sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın. (Al-i İmranan,103) Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının. (Haşr,7) Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz; Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resulüne arz edin. (Nisa,59) Kim kendisine doğru yol besbelli olduktan sonra Peygamber'e karşı çıkar, müminlerin yolundan başkasına uyup giderse onu döndüğü yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir gidiş yeridir. (Nisa,115) Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan (olmayın. Bunlardan) her fırka, kendilerinde olan ile böbürlenmektedir. (Rûm,32)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: