27 Ekim 2009 Salı

(Namaz Zamanı) Allah Her şeyi Bilir - 2


Allah Her şeyi Bilir - 2

Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur:

“De ki: İçinizdekini gizleseniz de, açıklasanız da mutlaka Allah onu bilir. Göklerde ve yerde olan bütün şeyleri de bilir. Allah, her şeye kâdirdir.” (Âl-i İmrân, 29)

* * *

Allah’ın, kullarının bütün fiillerinden haberdâr olduğunu ifâde için “Habîr” ismi Kur’ân-ı Kerîm’de defalarca hatırlatılır. Meselâ “Muhakkak ki O, sizin yaptığınız her şeyden haberdârdır” buyrulur. (Neml, 88) Yani, sizlere akıl, temyiz ve eşyaya hükmetme gücü verdikten sonra Allah’ın, amel ve hareketlerinizden habersiz olmasını ve yeryüzündeki vazifelerinizi nasıl yaptığınızı bilmediğini zannetmeyin.

Cenâb-ı Hakk’ın “Habîr” ism-i şerifi, “Hiçbir şey gizli kalmayacak şekilde bilen”, “Gizli haberler kendisinden saklı kalmayan, mülkünde olup biten her şeyden, her zerreden haberdar olan” mânâlarına gelir.

* * *

İbn Mes’ûd -radıyallâhu anh- şöyle anlatır:

Karın yağları çok (şişman), kalblerinin anlayışı kıt iki Kureyşli ve Sakîf’ten bir hısımları Beyt’in yanında oturmuş konuşuyorlardı. Birbirlerine:

“–Ne dersiniz, acaba Allah bizim sözlerimizi duyuyor mudur?” dediler. Birisi:

“–Herhalde bazısını duyar, bazısını duymaz.” dedi. Bir diğerleri:

“–Eğer bir kısmını duyuyorsa hiç şüphesiz hepsini duyar; ya da açıktan söylediğimizi duyuyorsa gizli söylediklerimizi de duyar” dedi. Bunun üzerine şu âyetler nâzil oldu:

“Siz ne kulaklarınızın, ne gözlerinizin, ne de derilerinizin aleyhinize şâhitlik etmesinden sakınmıyordunuz, yaptıklarınızın çoğunu Allah’ın bilmeyeceğini sanıyordunuz. İşte Rabbiniz hakkında beslediğiniz bu zan var ya, işte sizi o mahvetti ve ziyana uğrayanlardan oldunuz.” (Fussılet, 22-23) (Buhârî, Tefsîr 41/1, 2, Tevhîd, 41; Müslim, Sıfâtu’l-Münâfikîn 5; Tirmizî, Tefsîr 41/3248)



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: