5 Mart 2009 Perşembe

(Namaz Zamanı) KADININ EŞ OLARAK HAKLARI


Kur'ân, evliliği huzur, sükûn ve sevgi kaynağı olarak nitelendirdiği için bu unsurları pekiştirecek davranışları ister ve bunları sarsacak her türlü uygulama ve tutumu yasaklar. Kur'ân'da yer alan "Onlarla (kadınlarla) iyi geçinin..." ayeti bunu gösteren emirlerin başında gelir.Kadınlar konusunda Allah'tan korkun. Onları Allah'ın emaneti olarak aldınız... diyen Hz. Peygamber, hanımına yumuşak ve iyi davranan kişinin, müminlerin iman bakımından en mükemmeli olduğunu ifade ederek cahiliye devrinin kadın anlayışını kökünden yıkmaya çalışmıştır. Bu yanlış anlayışı yıkmanın pek de kolay olmadığı Hz. Peygamber'in bu konudaki konuşmalarından; mesela "Sizin en hayırlınız, kadınlarına iyi davrananlarınızdır." gibi sözlerinden, açıkça anlaşılmaktadır.

Herkes tarafından bilinir ki kadınlar, erkeklere göre daha hassas ve duygusal bir yapıya sahiptirler. Hz. Peygamber, erkeklere, onlarla ilişkiler konusunda öğüt verirken, çok dikkatli olmalarını ve onların hatalarını düzeltirken ölçülü davranmalarını ister. Bu hadislerin, kadınların psikolojik yapılarının dikkate alınmasını ifade ettiği açıktır. Hz. Peygamber, kocasının kadın için çok önem arz ettiğine ve en azından bazı kadınlar için kocalarının yerini dolduracak hiç kimsenin olmadığına dikkat çekmiştir.
Evlenirken erkeğe, alacağı kadına mihr denilen bir meblağ vermesi emredilmiştir. "Kadınlara mihrlerini bir hak olarak verin; eğer kendi istekleriyle o mihrin bir kısmını size bağışlarlarsa onu da afiyetle yiyin" buyrulmaktadır.
Bu konuda Kur'ân'da kadınların haklarının korunmasını isteyen ve onlara zulmedilmesini yasaklayan emirler bulunmaktadır. Kadına verilen mihr ne kadar çok olursa olsun geri alınmaması, yetimlerin mihrleri konusunda adil olunması ve bu konularda çeşitli hilelere başvurulmaması emredilmektedir.

Mehir, kadının hakkıdır, baba ya da bir başkası alamaz

İbn Kuteybe, cahiliye devrinde velilerin, mehirlerini kadınlara vermediklerini ve kendi mallarına kattıklarını kaydederek, Kur'ân'ın bunu yasakladığını söyler. Hz. Peygamber, bir Müslüman'ın kızını veya kız kardeşini vererek bir kadın almasını (şiğar) yasaklar. Çünkü bu durumda kadınlar mehir almamaktadır. Hâlbuki mehir kadının hakkıdır ve bu hakkı baba veya başka bir erkek alamaz.
Mehir, şartlara göre az veya çok olabilir. Bu konuda belli bir ölçü olmadığı, Hz. Peygamber devrinde yapılan uygulamalardan anlaşılmaktadır. Kadının razı olması halinde mehrin, bir elbise hatta daha az bir şey olabileceği rivayet edilmektedir. Mehrin, evlenmeyi zorlaştıracak kadar yüksek olmasını istemeyen Hz. Peygamber, mehrini ödeme konusunda kendisinden yardım isteyen bir kişinin vermek istediği mehrin değerini çok bulur. Hz. Ali, Hz. Fatıma'ya, sattığı zırhının parasını mehir olarak verir. Bu paranın bir kısmıyla koku alınır, geri kalanla da Ümmü Seleme, ona bir kadife elbise, bir kırba, içi lifle doldurulmuş deri döşek, iki el değirmeni ve iki su kabından oluşan çeyiz hazırlar.
Evlenen erkeğin, mehirden başka maddî harcamalarda bulunması da istenmiştir. Erkek, evlendiği kadının normal giderlerini karşılar. Yani erkeğin, nafaka, mesken ve giyim diye ifade edebileceğimiz harcamaları yapma görevi vardır. Bu harcamalara erkeğin çocuklarının giderleri de eklenmiştir. Hatta küçük çocuğun emzirilmesinin giderleri varsa bu da kocaya aittir.
Hz. Peygamber, kadının, ihtiyacı olan bazı şeyleri kocasının malından, onun haberi olmadan alabileceğini söyler. Daha fazla harcamalarda ise kocanın izninin alınması istenmiştir. Çünkü kadın, kocasının evde bulunmadığı zamanlarda onun hukukunun çiğnenmemesi için mesuliyeti olan ve evin koruyucusu olarak düşünülen bir insandır.
Koca, kadının hakkı olan nafaka, giyim ve ev konusunda yapacağı harcamayı, bulundukları statü, çevre şartları ve Örfe göre yapar.

beklenen gün gelecekce çekilen çile kutsaldır.
               bay gözyaşı
                    





Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın. Sadece e-posta iletilerinden daha fazlası
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: