6 Mart 2009 Cuma

(Namaz Zamanı) Cuma Hutbesi - Mevlid Kandili

لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَحِيمٌ

Önümüzdeki pazarı pazartesiyi bağlayan gece mevlid kandilidir. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevi feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan gecelerdir.

Mevlid Kandili, Hz. Peygamber'in bizlere sunduğu bütün değerleri ve yol gösterici öğütlerini anlama ve bu anlayışla yaşama ve yenilenme zamanıdır. Bu değerleri fark etmek ve onları bir davranış bilincine ve yaşanan bir hayat haline getirebilmek, dindarlığımızın temel hedefi olmalıdır.

Aziz Cemaat! Mevlid kandilini anlamak için ya hayalen de olsa asrısaadete gideceğiz, ya da o asrı 21. yüzyıla taşıyacağız. Göreceğiz ki, bundan 14 asır önce bu günkü gibi cehalet, zulüm ve küfür kol geziyordu. İnsanlık bir kurtarıcı bekliyordu. İnsanlığın gecesini gündüze, kışını bahara çeviren Hazret-i Muhammed (Sallahu Aleyhi ve Sellem) ise yeryüzünün ıslahı ve insanların hidâyete gelerek ebedî helâkten kurtulmaları dâvasına ne kadar gönülden bağlandığını göreceğiz. İşte o aşk ve heyecanla dönebilirsek, mevlid kandili bir anlam taşıyacaktır. O zaman Hz. Peygamberi anmak, onun sünnetinin ve sîretinin bütün yönleriyle tanınması, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrının hayatımıza yansıtılması, güzel ahlâkının ve öğretilerinin davranışlarımızın mihveri ve rehberi yapılması gereği anlaşılacaktır. Yüce Allah şöyle buyurur: Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının. (Haşr,7) Resule itaat eden Allah'a itaat etmiş olur. (Nisa,80)  Artık benden size bir hidayet (kitab) geldiği zaman, kim benim hidayetime uyarsa işte o, sapıklığa düşmez ve (ahirette) zahmet çekmez. Her kim de benim zikrimden (Kur'ân'dan) yüz çevirirse, (bilsin ki) ona dar bir geçim vardır ve onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz. (TâHâ,123)

Muhterem Kardeşlerim! Hz. Peygamber tarihte meşhur fil vakasından 50 gün sonra miladı 571 yılının 20 Nisanı sabaha karşı doğmuştu. Daha doğmadan babası Abdullah'ı, 6 yaşında ise annesi Amine'yi kaybetti. Böylece hem yetim ve hem de öksüz kaldı. 2 yıl dedesi Abdulmuttalib'in himayesinde kaldıktan sonra amcası Ebu Talip onun bakımını üstlendi. 25 yaşında iken 40 yaşında dul olan Hz. Hatice ile evlendi. 40 yaşına geldiğinde Miladi 610'da kendisine Peygamberlik görevi verildi.

Hz. Muhammed (S.a.v.) gençliğinde nafakasını temin için bir çoban, vefakâr bir eş, şefkatli bir baba, doğru sözlü bir tacir, emin bir ortak olduğu gibi aynı zamanda sosyal, iktisadi, idari, siyasi, askeri, adli ve ahlaki gibi bütün alanlarda fiilen örnek olmuş yüce bir önderdir. O, tarihe mal olmuş ve onun sinesine çekilmiş bir önder değildir. O, yaşadığı dönemde, bugünde ve gelecekte de var olacaktır. Onun getirdiği mesaj 14. asır önce olsa da, ruhu bütün çağlara yöneliktir. Yüce Allah şöyle buyurur: Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir. (Ahzab,21) Ve bilmeliyiz ki; milli eğitim istenilen düzeyde okullarını, radyo ve televizyon mikrofonlarını ve ekranlarını, yazılı basın en gözde sayfalarını, evlerimiz, iş yerlerimiz ve fabrikalarımız kapılarını, Hz. Muhammed'e onun tebliğ ve tefsir ettiği evrensel değerlere açmadıkça Kuranın ifadesiyle huzur, saadet ve güven ortamı sağlanamayacaktır. Peygambere, aykırı davrananlar başlarına bir bela gelmesinden kendilerine çok elemli bir azap isabet etmesinden sakınsınlar. (Nur,63)

Aziz Cemaat! Hz. Peygamber, 13 sene çileli Mekke hayatından sonra miladi 622 yılında Mekke Medine'ye hicret etti. Medine'ye geldiğinde ilk iş olarak Ensar ve Muhacir arasında kardeşliği tesis etti. 52 maddeden oluşan ilk Medine devleti anayasasını ortaya koydu. Peygamberimizin, 10 yıllık Medine hayatında 28 büyük savaş, 50'ye kadar da küçük çapta askeri hareketler yapıldı. 10 yıl boyunca yapılan bu savaşlarda 250 kâfir öldürülmüş, 150 Müslüman da şehit olmuştur. Görüldüğü gibi imha etmek amacıyla değil ihya etmek için bu savaşlar yapılmıştır. Günümüzde yapılan savaşlara bir bakın. İşte Filistin, Afganistan ve Irak, yüz binlerce ölü.

Değerli Müminler! Veda haccı ile İslam dini kemale ermiş hicri 11. yılın safer ayının sonuna doğru efendimiz şiddetli bir hummaya tutulmuştur. 13 günlük çetin bir hastalık sonucu Rebüülevvel ayının 12'sinde pazartesi günü öğle üzeri Alem'i-Cemale, Refikûl-Alaya intikal buyurdular. İlahi takdir onun doğumunu, hicretini, irtihalini hep 12 Rebüülevvel ve pazartesi gününe tahsis etmiştir.

Hutbemi bir ayet ve bir hadisle mealiyle bitiriyorum: Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. (Tövbe,128) "Bütün ümmetim cennete girecektir, ancak yüz çevirenler müstesna! Dediler ki: Ey Allah'ın Resulü! Yüz çeviren kimdir? Kim bana itaat ederse cennete girer. Bana isyan edene gelince o, yüz çevirmiştir." (Buhari)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: