2 Mart 2009 Pazartesi

(Namaz Zamanı) Allah ile kul arasında sözleşme Namaz

Allah Teâlâ'nın varlığını, birliğini ve Hz. Muhammed (sav) in O'nun elçisi olduğunu kabul ettikten sonra İslam dininin en önemli esasıdır namaz.

  • Allah ile kul arasında sözleşme: Namaz -

Gençlik ya da 'Öğle' Namazı

Bütün kutsal dinler, insanlara namaz kılmalarını emretmiştir. Bütün peygamberlere namaz kılmaları vahyedilmiştir. "Ona (İbrahim'e), İshak'ı ve fazladan bir bağış olmak üzere Ya'kub'u lütfettik; her birini salih insanlar yaptık ve kendilerine hayırlı işler yapmayı, namaz kılmayı ve zekât vermeyi vahyettik"  ayetlerinde bu gerçek ifade edilmektedir. Hz. Peygamber'imize ve onun ümmetine de aynı talimat verilmiştir.
Hz. Peygamber'imiz, namazın önemi konusunda şöyle buyurur: "...Biliniz ki, amellerinizin en hayırlısı namazdır."  Bu hadis, müminin yapacağı her türlü ibadetin ve meşru faaliyetin en önemlisinin namaz olduğunu açıklamaktadır.

Mümin için başarının kaynağı namazdır

Bir mümin için namaz, maddi ve manevi başarının temel dayanağıdır. "Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin"[Bakara 2/45] "Ey İman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin." [Bakara 2/153] Görüldüğü gibi bu ayetlerde hayatın her safhasında yapılan bütün ibadetlerde ve faaliyetlerde başarının dayanağı ve kaynağı namaz ve sabra bağlanmıştır.
Kur'ân penceresinden bakıldığında namazın, kurtuluşa, istikrara, güven ve huzura erdiren üstün bir ibadet olduğu görülür. Namaz öyle büyük bir ibadettir ki, kulluk onunla hedefine ulaşır ve tamamlanır, Allah Teâlâ'nın rızasına onunla erişilir, Hz. Peygamber'in ümmet dairesine onunla girilir, iman onunla değer kazanır, insanlık onunla anlamını bulur, cennet onunla elde edilir. Hz. Peygamber'imiz, namazın fazileti ve büyüklüğü hakkında çok önemli sözler söylemiş, ilkeler açıklamış ve "Namaz cennetin anahtarıdır" [Ahmed bin Hanbel] buyurmuştur. "Amellerin hangisi Allah Teâlâ'ya daha sevimlidir?" diye Hz. Peygamber'imize, sorulunca "Vaktinde kılınan namazdır" [Müslim] şeklinde cevap vermiştir. Bir başka rivayette "Ey Allah'ın Peygamberi! Amellerin hangisi cennete daha yakındır" diye sorulmuş, bunun üzerine Hz. Peygamber'imiz, "Namazları vaktinde kılmaktır" buyurmuştur.
Beş vakit namazın Allah ile kul arasında bir sözleşme olduğu şöyle anlatılır: "Allah, beş vakit namazı kulları üzerine farz kılmıştır. Kim güzel bir şekilde abdestini alır, beş vakit namazı vakitlerinde kılar, rükûsunu ve secdesini tam yapar ve huşu ile onları yerine getirirse, Allah Teâlâ'nın katında o kimseye bağışlama vaadi (sözü) vardır. Kim bunları yapmazsa Allah Teâlâ'nın katında o kimseye bir ahit (verilmiş bir sözü) yoktur. Dilerse onu bağışlar, dilerse ona azap eder." [Ebu Davud]
Bir başka rivayette ise Hz. Peygamber'imiz Allah Teâlâ'nın şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "(Ey Muhammed!) ümmetine beş vakit namazı farz kıldım. Her kim onları vaktinde kılmaya devam ederse, onu cennete koyacağıma söz verdim. Kim onları devam ettirmezse, ona verilmiş bir sözüm yoktur."
"Büyük günahlar işlenmedikçe kılınan beş vakit namaz ve eda edilen iki Cuma namazı, aralarında işlenilen günahlara kefarettir." [Müslim, Buhari, Tirmizi] Hadisten açıkça anlaşılacağı gibi, beş vakit namazına usulüne göre devam eden ve Cuma namazını kılan kimsenin, bu esnada işlediği küçük günahlarının temizleneceği belirtilmiştir. Şayet küçük, büyük günahları yoksa kendisine iyilikler yazılır, dereceleri yükseltilir. Büyük günahları varsa onların da hafifletileceğini ümit ederiz.
Namazın kötülükleri ortadan kaldırması, iyilikleri hâkim kılması, her güzel işin kaynağı olması, doğruya iletmesi, Allah Teâlâ'nın emirlerine itaati sağlaması, din ve dünya işlerinin düzenlenmesinde önemli rol oynaması, onun en mühim hikmetlerindendir. Varlıkların özündeki sırları kavramak ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini anlamak namazın, en önemli hikmetidir. Namazla Allah'ın büyüklüğü ve yüceliği anlaşılır.

Namaz, bütün ibadetlerin fihristidir!

Bütün ibadetlerin fihristi olan namaz, hayatın bütün bölümlerini, vakitleriyle, zikirleriyle, dualarıyla, tesbihleriyle anlamlandıran, ömrün başını ve sonunu listeleyerek gösteren ve noktalayan bir ibadettir. Hayatın başı da sonu da namazla değer kazanır. Mümin sorumluluk taşıdığı hayata namazla adımını atacak, yine sorumluluk duyduğu ömür emanetini de namazla sahibine teslim edecektir. Hayatı lütfeden Allah Teâlâ, kullarını çok sevmektedir. Allah Teâlâ, her gün, her saat, her an kendisine sevgilerini, bağlılıklarını, kulluklarını göstersinler diye kullarına namazı farz kılmıştır. Namazın en büyük hikmeti de bu olsa gerek.
Namaz, insan ömrünün hem maddi hem de manevî yönünü kuşatan ve düzenleyen bir vazifedir. Namaz, bütün zamanları bir intizam içinde kontrol altına alan büyük bir ilkedir. Geceye, gündüze, akşama, sabaha, öğleye ve ikindiye kâinatın akışı içerisinde hükmeden ve müdahale eden namazdır.
Günde beş defa farz kılınmış olan namazın her birinin kendine mahsus vakitleri vardır. Farz olan beş vakit namazı kılan, meşru bir şekilde çalışarak aile fertlerinin geçimini sağlayan ve üzerine düşen diğer görevleri yapan bir kimse, bütün zamanlarını ibadetle geçirmiş gibi sevaba nail olur. Diğer bütün meşru çalışmaların ibadet olması, ancak namazla bütünleştiği takdirde önem ve değer kazanır. Çünkü namaz, bütün ibadet çeşitlerini kapsayan bir nûrânî fihristtir. Ve bütün yaratıkların ibadet çeşitlerine işaret eden bir kutsi haritadır.   Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere kişinin meşru çalışmasının ibadet olarak değerlendirilmesi, ancak namaz kılmakla mümkün olur.

Müminle inkârcıyı birbirinden ayıran en önemli faktör namazdır!

Namaz çok önemli bir ibadettir. "Kişi ile şirk ve küfrün arasında (yalnız) namazı terk etmek vardır"  hadisinde açıkça belirtildiği gibi, bir mümini küfür ve şirkten uzaklaştıran amel, namazdır. Müminlerle inkârcıları birbirinden ayıran temel faktör de namazdır.

"İslam'ın direği namazdır"

Namaz o kadar mühim bir ibadettir ki, kıyamet gününde kulun ilk olarak sorguya çekileceği konu namazdır. Nitekim bu hususta Hz. Peygamber'imiz şöyle buyurmaktadır: "Kıyamet gününde kulun ilk olarak hesaba çekileceği husus farz namazıdır. Eğer farz namazını tam olarak yerine getirmişse ne güzel. Eğer yerine getirmemişse şöyle denilir: Bakın bakalım, bunun nafile namazı var mıdır? Eğer nafile namazı varsa, farzların noksan kalan kısımları bu nafilelerle tamamlanır..." [İbn Mâce, Nesâî Ebû Dâvûd] Görüldüğü gibi namaz dünyada kulluğun alâmeti, âhirette de imtihanın başı ve temel sorusudur. Ahirette imtihan barajını aşmak iman ve namaz ile olacaktır.
Hz. Peygamber'imiz "İslam'ın direği namazdır" [Tirmizi] bir başka rivayette ise "Namaz dinin direğidir" buyurmuştur. Bu hadislerde din yüksek bir binaya benzetilmiş, namaz ise söz konusu binanın direği olarak açıklanmıştır. Demek ki, din binasının ayakta durması ancak namazla mümkündür, diğer bir ifade ile dinî prensiplerin birey ve toplum hayatında hâkim olması ancak namaz sayesinde olur.

İbadetlerin en güzeli

Namaz öyle mühim bir ibadettir ki, Allah Teâlâ onu, miraç gecesinde farz kılmıştır. Çünkü miraç, en değerli vakitlerden ve en faziletli zamanlardandır. Namaz da imandan sonra ibadetlerin en faziletlisidir. Kulluk da hallerin en güzelidir. İbadetlerin en güzeli olan namaz, vakitlerin en güzelinde kulu Muhammed'in Rabbine kavuşma ve yakınlaşma zamanı olan miraçta farz kılındı. [İ. Hakkı Bursevi]


beklenen gün gelecekce çekilen çile kutsaldır.
               bay gözyaşı
                    




Windows Live Messenger'ın için ücretsiz güncelleştirme! Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: