30 Aralık 2008 Salı

(Namaz Zamanı) TERKEDİLMİŞ HALK

İsrail Gazze'ye yeniden saldırı düzenledi. Bütün gazeteler saldırıyı kınıyor. Devlet sözcüleri saldırıyı kınıyor. Hamas ile İsrail arasında 6 aylık bir ateşkes süreci, Türkiye'nin de çabalarıyla sağlanmıştı. Bu sürecin bitmesinden bir hafta sonra Gazze, hangi Gazze, 1,5 milyon insanın kapatıldığı, sıkıştığı ince bir şerit olan Gazze, füzelerle sarsıldı. Saldırıda en az 225 kişinin öldüğü, 800 kişinin de yaralandığı, bu yazının yazıldığı saatlerin rakamları.
1967'deki "6 Gün" savaşlarından sonra Gazze Şeridi İsrail ordusu tarafından işgal edilmişti. Mısır, Ürdün, İsrail ile olan gayr-i resmi ilişkilerin yürümesi çıkarıyla, zaman içinde Gazze Şeridi'nde sıkışmış kalmış Filistinlilerin çaresizliğinden hiç de rahatsız olmamıştır. Adeta Mısır ve Ürdün'ün selâmeti adına bu insanlar mahkûm edilmişlerdir.
Gökkubbe altında, açık havada bir kapalı yer bunaltısı (klostrofobi) yaşarcasına. Bir açık hapishane.
Açık bir cezaevi. Gazze'de yaklaşık 1,5 milyon Filistinli yaşıyor. Çağdaş hayat standartlarının altında bir ömür sürmeye mahkûm edilmişler. Ömür kelimesi de pek kullanılamaz, çünkü ömür barış halinde geçen yılları ifade eder aslında.
Filistinliler herşeye rağmen eğitimlerine önem veriyorlar. Nitelikli bir sinemaları vardır, zaman zaman kanallarda örneklerini izliyoruz bu sinemanın. Şairleri, düşünce adamları var. Fadva Tukan, Mahmut Derviş iki ünlü ozandır, öldüler; şiirleri yaşıyor.
Filistin kuşatılmış bir toplumdur. Onlar, en doğal hayat haklarının hiçe sayılmasına bir tepki olarak silâhlı mücadeleye başvurmuş bir halktır. Oyalayıcı gazete ve ajans-TV yorumlarının söylemediği hakikat budur.
Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze operasyonuna sert bir tepki verdi: "Bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır." Yerinde bir sözdür bu. Türkiye'nin dış politikada nihaî irade belirtmesi gereğini de düşündürmelidir ama.
Birçok devlet, "orantısız güç kullanımı" deyimini kullanmış demeçlerde. Evet, Filistin halkının hava kuvvetleri yok.
Günlük hayatımızda, bizden başka Müslümanlar olduğunu idrâk edebilsek. Bir Müslümanın acısı bütün Müslümanların acısıdır katına erişsek. Konfor, lüks ve şehvet, bu acıyı duymayı engeller, ruhu öldürür.
 


Windows Live Messenger'ın için ücretsiz güncelleştirme! Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: