17 Aralık 2008 Çarşamba

(Namaz Zamanı) HACI DİYE HİTAB ETMEK

Soru: Hacdan gelmiş birine hacı ismini kullanarak hitab etmek şart mıdır?         Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.
Hac da namaz, oruç ve zekât gibi bir ibadettir. Namaz kılana namazcı, oruç t utana oruçcu, zekât verene de zekatçı demek gerekli olmadığı gibi, hac ibadetini yapmış olana da hacı diye hitab etmek şart değildir. Dinimiz böyle bir şeyi tavsiye etmemiştir.
Peygamberimiz (SAV) de hac ibadetini yapmıştır. Hem de öğretmiştir. Ama "Hacı Resulullah" diye hitab edildiği vaki değildir. Ashab-ı Kiram arasında defalarca haccedenler var. Hiçbirisi hacı ismiyle çağrılmamıştır. Mezhebimizin imamı, İmam-ı AzamEbu Hanife (RA) de bir çok defa hacca gittiği halde hacı lakabı ile anılmamıştır.
Bununla beraber, hac ibadetini yaptığını bildiğimiz bir büyüğümüze sırf saygı ve hürmet niyetiyle "hacı abi, hacı efendi"; veya bir küçüğümüze, akranımıza "hacı kardeş" diye hitab etmemizde bir sakınca yoktur. Ancak hac ibadetini yapmış olan bir kimsenin kendisini hacı ismiyle isimlendirmesi ve böylece hitab ettirmesi garip bir durumdur, nefisleri avutma metodlarından birisidir.

Hacı'dan beklenenler...

a)Hacı hizmette öncü olmalıdır.
Hacı, artık memleketine döndükten sonra milli huzura en çok katkısı olan insandır.Böyle olmalıdır. Çevresinde adeta iyiliğin sembolü, hizmetin simgesi haline gelmelidir. Eğer hacı, o mübarek beldeleri ziyaret edip oralara yüz sürdükten sonra da hâlâ eski kötü adetlerini kötü alışkanlıklarını sürdürecekse o zaman iyi bir nümune olamaz. Özellikle Türkiyemizde hacılara bambaşka bir gözle bakılmaktadır. Çok yanlış bir kanaatle millet fertleri özellikle İslâm kültürünü tam hazmedememiş münevver zümresi veya çeşitli sebeplerle İslâm prensiplerine dair yeterli malumat edinememiş olan kimselerin gözünde  hacılar İslâmiyetin yegane temsilcisi sanılıyorlar. Bu münasebetle hacılardan zuhur eden küçük hatalar dahi gözlerde büyütülmekte ve adeta hacılardan meydana gelen hatalar İslâmiyete malolunmaktadır. Böylece Müslümanın şahsındaMüslümanlık tenkit olunmaktadır. Bu çok yanlış bir şeydir, ama ne yazık ki, yapılmaktadır.
Bundan dolayı özellikle hacılar hac vazifesini ifa ettikten sonra hatt-ü hareketlerine yeniden nizam vermeli ve mümkün mertebe İslâm prensiplerinden ayrılmamaya gayret göstermelidirler.Hacı, dinî hayatında hassas, ticari hayatında dürüst, iş hayatında gayretli; zekatını, sadakasını veren, hayır hasenata koşan, başı darda olanların yardımına koşan eskilerin deyimiyle "baba" yani "mert, yardımsever, cemiyet hizmetine samimi bir şekilde talip" bir kimse olmaya çalışmalı... Hasılı; hacı; aranan, sorulan, her  hususta müracaat olunan, küskünlüklerin, dargınlıkların, kırgınlıkların gidericisi, yedisinden yetmişine bulunduğu çevrede herkesin sevdiği" değer verdiği bir kimse olmalıdır.
b) Hacılığı tutmak, hacılığı korumak
Hacıdan cemiyetin beklediği ve takibettiği hem de ısrarla takibettiği bir husus vardır ki, bu da hacının fertleridir. Hacının kendisi beş vaktine beş vakit daha katsa, gündüzleri saim geceleri kaim olsa fakat oğlu-kızı İslâm, iman ve hayat prensiplerine aykırı hayat yaşıyorsa o zaman söz dolaşıp geliyor... "Hacının oğlu... Hacının kızı" şeklini alıyor. Malum yanlış yorum ve değerlendirme erbabı da yine çok hatalı bir değerlendirme ile hacının şahsında İslâmiyeti karalamaktadır. Bu bakımdan memleketimizde yanlış yer tutmuş olan bu tür değerlendirmeleri nazarı dikkate alarak hacı efendilerin şahsi hayatlarında ticari ve iş hayatlarında olduğu gibi aile hayatlarında da örnek olmaya çalışmaları gerekmektedir. Cemiyetimizde hacı efendiler, sair fertler tarafından çok yakından adım adım takib olunmaktadırlar. Onların her hareketinden İslâmiyet hakkında anlam çıkarmak isteyenler çoğunlukta... Bu, psikolojik ve sosyal vakıadır. Buna dikkat etmek lazımdır. Zaten hacılığın bir vasfı da bu ibadet vesilesiyle anadan yeni doğmuş gibi günahlarını erittikten sonra sılasına dönünce de günah olan her şeyden kaçınıp salih ameller işlemeye karar vermiş olmak değil midir? Hacı Allah'a vermiş olduğu ahdine sadık kalmalıdır. Halk arasında "Hacca gitmekten ziyade hacılığı korumak daha önemlidir" sözü çok manidardır.


Windows Live Messenger'ın için ücretsiz güncelleştirme! Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: