5 Aralık 2008 Cuma

(Namaz Zamanı) Fahreddin Pasa

Fahreddin Pasa

 

Birinci Dunya Savasi'nin son yillarinda Hicaz bolgesine gonderilen Fahreddin Pasa, bir yandan Medine'yi muhtemel bir saldiriya karsi korumaya hazirlanirken, bir yandan da kentin imari icin var gucuyle calismistir. Medine mudafaasi kahramani Fahreddin Pasa Mekke ve Medine'ye ait fotograflar cekmistir.

 

Birinci Dunya Savasi sirasinda Medine'de kahramanliga donusen savunmasiyla taninan Fahreddin Pasa, Medine'nin muhasara sirasinda her turlu zorlukla mucadele eder, askere adetle hurma dagitir. Soylemesi dile kolay. Gun gelir askerleriyle birlikte cekirge kavurmasi yer, gun gelir susuz gunlerde actigi kuyudaki suyu zemzem niyetine icer. Ama her zaman basi diktir. Askerin maneviyatini guclendirmek icin gazete cikarir; vatan ve sancak ustune siir yarismalari tertip eder.

 

Omer Fahreddin Turkkan, 1868'de Ruscuk'ta akinci Bâli Bey ailesinin bir ferdi olarak dunyaya geldi. 93 Harbi'nde ailesiyle Istanbul'a geldi. Harbiye'yi bitirdikten sonra bircok askeri gorevlerde bulundu. Medine mudafaasinin ardindan Malta'da 2 yil 33 gun surgunde kaldi. Milli Mucadele'de gorev almak icin muracaat ettiginde Ankara hukumetince Afganistan sefirligine tayin edildi. Bir sure Askeri Yargitay Divani uyeligi yaptiktan sonra 1936'da emekliye ayrildi.

 

22 Kasim 1948'de vefat eden Omer Fahreddin Turkkan'in vefatinin ardindan 60 yil gecti. Onun kahramanligi ve Medine mudafaasi hayirla yad ediliyor. O mudafaa ki hayali cihana deger.

 

Fahreddin Pasa'nin en onemli ozelliklerinden biri de hayati boyunca gordugu hemen her yeri fotografla kayit altina almasi. Medine mudafaasiyla hafizalarimizda destanlasan Fahreddin Pasa'nin vizorunden cikan fotograflar hala tarihi belge ozelligini koruyor. Mucadeleci kisiligi, cesareti ve kahramanligi ile destanlar yazarken bir yanan da cogu kendi vizorunden kaydettigi cam negatiflerle devletin son gunlerinin bir panoramasini sunar.

 

Fahreddin Pasa'nin fotografla 7 yasinda iken, dogdugu Tuna vilayetinin merkezi Ruscuk'ta tanistigi ifade ediliyor. Vilayette Posta ve Telgraf Muduru olarak calisan babasi Mehmet Nahit Bey'in emrindeki Fransiz muhendislerden cebir, geometri ve Fransizca dersleri alirken fotograf makinesini gordugu belirtiliyor. Fahreddin Pasa, o zamanlarda cok yeni olan bu garip makineyi kesfe daliyormus. Bir fotograf makinesine ilk kez Harbiye ogrencisi oldugu yillarda, 17 yasindayken sahip olmus. Bir daha elinden dusurmedigi bu kutusuyla Izmit, Adapazari, Medine, Kabil, Turkistan, Buhara, Beyrut ve Malta'da, gorev yaptigi, seyahat ettigi her yerde enstantaneler yakalamis. Harp Okulu'ndaki arkadaslari arasinda fotografi populer yapmakla kalmamis, devletin son donemlerini kayit altina almis. Ailesinin IRCICA'ya bagisladigi 300 kadar cam negatif ve ozel koleksiyonlardaki siyah beyaz baskilar Fahreddin Pasa'nin gunumuze biraktigi degerli bir miras.

 

Onun Medine gunlerinden bugunlere hediye, kurtarilmasinda onculuk ettigi Mukaddes Emanetler ve tarihi eserlerden guncel hayata, sokaktan bir tayyarenin dusmesine, bayramlasmalardan ucsuz bucaksiz hurma bahcelerine kadar onlarca fotograf karesidir. Bir de Turk askerini en iyi anlatan Mehmetcik kelimesi.. Cunku Harbiye Nezareti'ne gonderdigi mektuplarda askerlerinden soz ederken Mehmetciklerim diye yazar. Tarihte ilk Mehmetcik sozunu Fahreddin Pasa soylemistir.

 

Onun çektiği resimlerden birkaç kare: http://fotogaleri.samanyoluhaber.com/galeri/2139/1


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: