16 Eylül 2009 Çarşamba

(Namaz Zamanı) KUR'AN'I NASIL OKUMALIYIZ ?





KUR'AN'I NASIL OKUMALIYIZ ? 

 

 Hz.Ali(KV):"Anlamayarak yapılan ibadetle,düsüncesiz okumada hayır yoktur" buyuruyor.Hasan Basri de :"Siz Kur'an'ı merhale,geceyi de binek kabul ettiniz.Geceye biner,onunla Kur'an merhalelerini aşarsınız.Halbuki sizden evvelkiler Kur'an'ı Allah'ın emri sayar,gece üzerinde düşünür , gündüz ise uygulamasına geçerlerdi".

Gerçekten de ilk dönemin örnek nesli Kur'an'a kültürü geliştirme,entellektüel bilgi edinme,haz duyup tatmin olma gibi maksatlarla yanaşmazlardı.Onların hiç birisi ,sırf kültürlü olmak için,kültür hazinesini geliştirmek veya ilmi ve fıkhi konularda dağarcıklarını şişirmek için Kur'an'ı ele almazlardı.Onlar gerek kendileri ve gerekse içinde yaşadıkları toplum hakkında ve bu toplum içinde uygulanacak olan hayat tarzının nasıl olması gerektiği hakkında Allah'ın emrini öğrenmek üzere Kur'an'ı ele alırlardı.Sös konusu emri de , savaş alanında aldığı "günlük emri" derhal uygulayan bir ordu gibi,duyar duymaz tatbik üzere alırlardı.

Bu şuur,uygulanmak üzere öğrenme şuurudur.Yine bu metod sırf önlerine araştırma,inceleme ve bilgi edinme gibi amaçlarla Kur'an'a yönelenlerin edinemeyeceği derecede geniş manevi haz ve marifet ufukları açıyordu.Ayrıca bu metod sayesinde uygulamada da kolaylık buluyor,yükümlülüklerinin ağırlıkları düşüyor,Kur'an kişilikleri tarafındansindirilerek pratik bir metodla vicdanları ve hayatlarıyla kaynaşıyordu.Öte yandan da bu metod uyarınca hayatın seyir çizgisini değiştirecek olaylara ve sonuçlara yolaçan,zihinlerin ve sayfaların içinde donuk kalmayan hareketli bir eğitim sistemi ortaya çıkıyordu.Hiç şüphesiz,Kur'an,hazinelerini ona ancak bu şuurla yönelenlere açar,yani uygulamaya dönük bir bilgi edinme şuuru ile yönelenlere...

Evet biz de Kur'an okuyalım.Ama sayısız sevap kazanıp cennette kendimize daha iyi bir köşk edinmeyi hedef sayarak değil.Güzel sesli hafızlardan Kur'an'ı dinleyelim.Ama musiki zevkimizi tatmin etmek için değil.Bahtsız insanlara şifa sunmak için.Yanık bağrımıza bir anlık nefes olması için okuyalım.

Ne buyurduğundan habersiz,sadece okumak yerine;öğrenmek,yaşamak yaşatmak için,bütün varlığımızla emirlerine katılarak,kendimizi ona adayarak okuyalım.Gözyaşı dökerek,için için ağlayarak kendimizden geçmek için değil;kendimizi ve içinde yaşadığımız toplumu uyarmak,coşturmak va Davut Peygamber gibi"dağları çınlatmak" için okuyalım.Biz Kur'an okuduğumuz zaman yer yerinden oynasın,tüm insanlık sesimize kulak versin.

Kur'an okuyalım.Evet,hem de sürekli okuyalım.Ama okuduğumuz Kur'an;insanları kendi içlerine gömülmek yerine toplum meydanına sürüklesin.Bizi,bizimle birlikte Kur'an okuyanları;hayata,azme,çalışmaya,gayrete,dinamizme,atılganlığa,alemlerin keşfine götürsün.Uyutmasın,uyandırsın! Oturtmasın,koştursun!Sömürmeye ve sömürtmeye değil,insanca yaşamaya götürsün.Mala kul etmesin,ama malın hakimi kılsın! Mal ve mülkü bir kenara itmeye değil,onu Allah yolunda kullanmaya sevketsin.Mücahade azmi versin!Direnmeyi,zorluklara göğüs germeyi,olmazları oldurmayı,yapmazları yaptırmayı,aşılmazları aşmayı sağlayacak çareler getirsin.

Özetle söylememiz gerekirse bizler,Hz.Muhammed (SAV)'in Kur'an tarafından bildirilen şu şikayeti üzerinde yeniden düşünmemiz gerekmektedir:"Resul diyecektir ki:Ey Rabbim! Şu benim halkım bu Kur'an'ı dışlanmış,uzaklaştırılmış bir halde tuttular."(Furkan-30)



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu ay sponsorumuz http://www.carpetrium.com 'dur. Lütfen sponsorumuzu ziyaret ediniz...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: