26 Kasım 2009 Perşembe

(Namaz Zamanı) Teşrik Tekbiri Nedir?

Teşrik Tekbiri Nedir?

Kurban bayramının bir gün öncesi olan "Arefe" gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazlarının peşinde, selamdan sonra birer defa:
"Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhü Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhil'hamd" diye tekbir almak vaciptir. Buna "Teşrik Tekbiri" denir.

Teşrik tekbirinin aslı neye dayanmaktadır?
Cebrail (aleyhisselam) Allahu Teâlâ'nın (Celle Celâlühu) ihsan buyurduğu kurban ile Hazret-i İbrahim'e (aleyhisselam) geldiği zaman; oğlu Hazret-i İsmail'i (aleyhisselam) kurban etmede acele edeceği endişesi ile "Allahu ekber, Allahu ekber" diye nida etmiştir. Hazret-i İbrahim (aleyhisselam) Cebrail (aleyhisselam)'i görünce: "La ilahe illallahu va'llahu ekber" diyerek cevap vermiştir. Hazret-i İsmail (aleyhisselam) de kendine bedel olarak gönderilen kurbanı görünce: "Allahu ekber ve lillahi'l Hamd" diye tesbihte bulunmuştur. İşte teslimiyyeti ifade eden teşrik tekbirlerinin aslı budur.
(Fıkhi Meseleler l. 396)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: