6 Kasım 2009 Cuma

(Namaz Zamanı) Şeytanla Bir Arada Yaşamak

Günün Tarihi: Dünya Şehircilik Günü

"Şeytanla Bir Arada Yaşamak"

Cenâb-ı Hak âyet-i kerimede şöyle buyurur:

“Rabbim! Bu şehri güvenli bir şehir kıl. Halkından Allah’a ve ahiret gününe iman edenleri her türlü ürünle rızıklandır.” (Bakara, 126)





Mimar Turgut Cansever ile…*

Soru: Bir kaç yüzyıldır yaşadığımız batılılaşma serüveni sonucu kendi kültür ve medeniyet mirasımızdan gittikçe uzaklaşan bir süreç yaşadık. Bize Osmanlı ve İslam dünyasının şehircilik anlayışı hakkında bilgi verir misiniz?

Turgut Cansever: Osmanlı toplumu bir İslâm toplumuydu. İslâm'ın insanlara emrettiği davranış temellerinin özelliklerini yapıların üslubunda devam ettirirken, diğer taraftan yapıların her birinin ailenin ihtiyaçları ve yapının üzerinde yerleştiği bölgenin özelliklerine göre inşa edilmesi esas alınırdı. Doğrusu bu zenginliklerin gerçekleştirildiği İslâm âlemi dışında başka bir örnek zikretmek mümkün değildir. Budapeşte'den Hicaz'a kadar kerpiçle, taşla yahut da ahşapla yapılmış olsun, soğuk veya sıcak iklimde olsun, fakir için olsun zengin için olsun yapıların hepsi aynı üslup özelliklerini taşıyordu.

Soru: Yeni şehircilik anlayışı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Turgut Cansever: Batılıların baskısı sonucu şehirleri düzenleyen hukuki esasların ortadan kaldırılmasıyla birlikte başlayan bir hareket 1925'lerden sonra insanlık tarihinde görülmemiş bir tahribatı başlattı. 1943 yılında şehircilik dersine girdiğimiz çok meşhur bir Alman hoca "Bana söyleyin Türkiye'de ne yapmalı" diye sınıfa sormuştu. Herkes bir şey söyledi, "Bilemediniz, ben söyleyeyim" dedi. "Türkiye dua etmeli ama ne için biliyor musunuz? Belediyelerin kasalarında mevcut bulunan imar planlarını uygulayacak yöneticiler çıkmasın diye. Eğer çıkarsa Türkiye birkaç asır belini doğrultamayacaktır" dedi.

Böyle eline cetvel alıp, Osmanlı'nın insan ölçeğindeki sokaklarını kargacık burgacık diye tarif eden kişiler, onların üzerine çizgi çizip, geniş yollar yapıp, üzerinde arabaların hızla gittikleri, arabanın altlarında çocukların ezildikleri, insanların arabaların dumanından kanser oldukları, annelerin çocuklarını sokağa çıkarmaktan korktukları bugünkü şehirleri imar ettiler.

Bu yeni şehircilik anlayışı Türk toplumunu en yaygın şekilde ahlaki değerlerin dışına iten rüşveti, her türlü suistimali en ücra köşelere kadar götürdü, insanların birine 2 kat yapı hakkı verirken diğerine 8 ötekine 10 kat yapı hakkı vermek, topraktan farklı şekilde yararlanmaya müsaade etmek, şehirliden toplanan vergi ile vücuda getirilen altyapıdan kimisine iki kat ölçeğinde kimisine 30 kat ölçeğinde imkân vermenin hasedin doğmasına sonra hasedin arkasından, benim de aynı şeyi yapmam neden olmasın, diye düşünerek şeytanla kol kola gelen bir toplumun ortaya çıkmasına sebep olacağı aşikardır. İnsanlar şeytanla bir arada yaşamaya mahkum edildi.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: