19 Kasım 2009 Perşembe

(Namaz Zamanı) Kurban Kesmek (Cuma Hutbesi)

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِن بَهِيمَةِ الأنْعَامِ

Kurban kesmek, hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Yüce Allah şöyle buyur: Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızk olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine O'nun adini anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. (Hac, 34) O halde, "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. (Kevser,1-2)  Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur: Mali imkânı olup ta kurban kesmeyen bizim mescitlerimize yaklaşmasın. (İbnu Mace)  "Kurbanın her bir kılı ve yünü için bir sevap" (Buhari, Beyhaki, Hakim, İbnu Mace ve Tabarani) İbnu Ömer de Allah Resulünün Medine de bulunduğu 10 yıllık zaman içinde her yıl kurban kestiğini ve hiç terk etmediğini rivayet etmiştir. (Tirmizi) 

Muhterem Müslümanlar! Kurban, yaklaşmak ve yakınlık kurmak anlamındadır. Bizler kurban keserken iki türlü yakınlığı hedefliyoruz. Birincisi; akraba, komşu ve dostlarımızla bayram vesilesi ile daha da yakınlaşıyor, varsa aradaki kin ve düşmanlık duygularını eritiyor ve dostluk bağlarını güçlendiriyoruz. İkincisi de, Allah için kurban keserek, Onun hoşnutluğunu kazanarak Allah ile aramızı düzeltmeye ve yakınlaştırmaya çalışıyoruz.

Hz. Peygamber şöyle buyurmuş: "Hiç bir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla ve tırnakları gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkie ulaşır.  Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifâ edin." (Tirmizi, İbnu Mace ve Ahmed b. Hanbel)

Değerli Müminler! Kurbanın rüknü kan akıtmaktır. Kan akıtılmadan yerine değeri tasadduk edilse kurban yerine geçmez. Dolayısıyla bir kısım medyanın her gün mezbahalarda kesilen hayvanları görmezlikten gelerek, hayvan sever dernekleriyle birlikte, kurban kesilmeyip yerine bedeli verilebilir gibi değersiz görüşlere itibar edilmemelidir.

Kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması şartıyla, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra, sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.

Hünsa, İki gözü veya bir gözü kör, dişlerinin çoğu düşmüş ve kulakları kesilmiş, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası veya memelerinin başları kopmuş, kulakları veya kuyruğu yaratılışında bulunmayan, bir hayvan kurban olmaz.    

Şaşı olması, Uyuzlu; ama semiz olması, Otlamasına mani olmayacak kadar deli olması, Kulaklarının delinmiş veya yarılmış ya da ucundan kesilip sarkık bir halde bulunması, Doğuştan kulakları küçük olması, Doğuştan boynuzsuz olması ve Yüzünde veya kulağında damga olması, bir hayvanın kurban edilmesine engel değildir.

Kurban, Hanefilere göre bayram namazının kılınmasından üçüncü günün akşamına, Şafiîlere göre ise, bayramın 4. günü akşamına kadar kesilebilir. Halk arasında ölü kurbanının Arefe günü kesilmesi gerekir görüşü yanlıştır. Vasiyet edilmişse kurban kesimi günlerinde olması şarttır. Vasiyet yoksa her hangi bir günde kesilebilir.

Değerli Müminler! Hz. Peygamberin uygulamasından hareketle, arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar toplam 23 vakitte, farz namazların selamından sonra getirilen tekbirlere teşrik tekbirleri denir. Teşrik tekbirleri Perşembe günü, sabah namazında başlar, dördüncü günü ikindi vaktinden sonra biter. Teşrik tekbirleri hem cemaatle, hem de tek başına namaz kılana, yolcuya, yolcu olmayana erkeğe ve kadına bütün müminlere vaciptir.

Hutbemi bir ayet mealiyle bitiriyorum: "(İyi biliniz ki kurbanlarınızın) ne etleri ve ne de kanları Allah'a erişmez. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır."  (Hac, 37)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: