11 Nisan 2008 Cuma

(Namaz Zamanı) yaşanmış yanlışlardan yaşanacak doğrulara yönelme örnekleri...

Yasanmis yanlislardan yasanacak dogrulara yonelme ornekleri...

 

Dindar bir ailenin kiziyla evlenecek olmasindan dolayi cok seviniyordu tecrubesiz gencimiz... Ancak gencin bu sevinci cok surmedi. Daha ilk carsi pazar alisverisinde en pahali zinet, en pahali elbise, en pahali ayakkabi, en en pahali canta.. gibi alisveris onu saskina dondurdu. Kendi kendine sorular soruyordu:

 

-Bunlari bana kendilerini cevrenin israfli aliskanliklarina gore degil de Muslumanlarin mutevazi hayatlarina gore ayarlamis dindar aile olarak takdim ettiler. Ama daha ilk gunlerin alisverisi beni yikmaya yetti. Hayata yeni baslayan bir genc boylesine luks ve pahali esyanin masrafini nasil karsilayacak, bunu hic dusunmediler?...

 

Nisanin boylesine yuksek faturaya mal olusu, nikâhin nasil olacagi endisesini de hatirlatti. Nitekim dinî nikâhta da beklemedigi bir yuksek maliyetle karsilasti. Bu maliyet mehirdi. Mehri de konustular. Ama ne kadar konustular? Tam elli altin!.. Tekrar dusunmeye basladi. Gercekten de bunlar dindar insanlar. Tesetturlu, namazli niyazli kimseler... Ama bu turlu yuksek rakamlar, hayata yeni baslayan bir genci yikan miktarlar. Bunlar nasil dindarlar boyle?..

 

Kitaplarda okuduklari canlanmaya basladi hayalinde. Dindarlarin biricik ornegi Allahin Resulu Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) boyle ekonomik gucu asan masraflarla evlilik yapmayi yasaklamis; "Nikahin hayirlisi az masrafli ve kolay olanidir!" buyurmustu. Mehir icin de mehr-i misli (emsallerinin mehrini) tavsiye buyurmustu... Bir ara bu saskinliklarini kizin annesine, yani kayin validesine acmak istedi. Ne var ki bomba gibi bir karsilik aldi:

 

-Bu bir defa olur evladim!.. Ne kadar pahali olsa yeridir. Bizi gorenler duyanlar var. Onlara karsi asagiya dusmek olmaz!.. Dugun salonunu da sakin ucuz bir yerden dusunmeyesin. Cevreye karsi kendimizi asagiya dusuremeyiz. En pahali yerden tutacagiz salonu da. Bu bir defa olur... Dusunmeye devam etti:

 

-Dogrudur, bu bir defa olur. Ama bir defada beni yikan ailenin yanilisi, omur boyu unutulmaz. Sonra kime gosteris yapiyoruz?.. Bizi gorenler dindarlar ise, onlara karsi bu pahali ve israfli baslangic kotu ornek olmaz mi?.. Nisanin ve nikâhin hayirlisi, ornek aldigimiz Peygamberimiz'in ikaziyla, (en kolay olani) degil midir? Halbuki daha baslangicta en pahali ve en zor olani tercih edilmektedir... Bu yanlislari dusunerek gittigi camide itimat ettigi hocaefendiye durumu acti ve dindar diye yakinlik duydugu aileden gordugu zorlugu anlatti, celiskinin izahini istedi. Soyle yorum yapiyordu itimat ettigi alim zat:

 

-Bir basortusu, bir namaz, artik tercih sebebi olarak kâfi gelmemektedir evladim!.. Suur muhimdir suur!.. Kendini baskalarina gore ayarlayan Musluman'in dindarligi suurlu degildir. Kendini imkânlarina ve Islam'a gore ayarlayan dindarlik gerekmektedir artik. Bundan boyle evlenecek eslerde sadece tesettur ve namaz yeterli bulunmayacak, bunlari suurlu sekilde yasayip yasamadigina da dikkat edilecektir. Ayrica ekonomik konular da dahil her sey karsi tarafla bastan cok acik secik sekilde konusulacak, hicbir husus, ben bunlari bilmiyordum, mazeretine siginilacak sekilde bosta birakilmayacaktir!.. Tecrubesiz genc,

 

-Demek ben de yanlis yapmisim, diye soylendi... Evlenecegim es adayinin sadece goruntudeki dindarligini yeterli bulmusum. Bu dindarligin ne kadar suura dayali, cevrenin etkisinden kurtulmus dindarlik oldugunu hic dusunmemisim. Ayrica ekonomik durumumu anlatmada da ihmalim olmus. Keske her seyi acik secik konussaydim isin basinda da boyle beni sogutan sok harcamalarla karsilasmasaydim?..


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: