11 Nisan 2008 Cuma

(Namaz Zamanı) insan okumak zorundadır

Insan okumak zorundadir...

 

Diyorlar ki, "Bizim okumaya vaktimiz yok. Is, guc, coluk, cocuk..." Insan mazeret ureten bir varliktir. Mazeretler ebedi saadetin yoluna dikilmis manialardir.

 

Bir gun 24 saat. 8 saat dinlenelim, uyuyalim. 8 saat calisalim. Geriye yine bir 8 saat kaliyor. Goruyorsunuz, aslinda bir gun her seye yetiyor. Insan insanin rahmani, insan insanin seytanidir. Aynanin arkasindan bakarsak hicbir sey goremeyiz. Aynayi cevirirsek aynada bir dunya goruruz. Gozunu kapatan, kendini karanliga mahkum eder. Nasil ki midemiz icin cesit cesit gidalar aliyorsak, beynimiz icin de okumaliyiz. Ekmek midemizi, kitap beynimizi doyurur. Peki, beynimiz neyin midesi? Ruhumuzun...

 

Islamiyet oyle buyuk bir din ki, Islam tarihi cilt cilt dizilmis, kutuphanede duruyor. Ama bizim okumaya vaktimiz yok (!) Kitap okumaya vaktimiz yok, diyenlerin iyi insanlari ziyaret etmeye de mi vakitleri yok? Guzel seyler dusunup, tefekkur etmeye de mi vakitleri yok? Televizyona ayiracak zaman var da, kitap okumaya mi vakit yok?

 

Kitap okumaya vakit ayirmayanlar, bilgisizligin karanlik dunyasinda deli gibi dolasirlar. Okumayan insanin hayatinda kara noktalar belirir.

 

Canim sikildigi zaman kutuphanemin karsisina gecer kitaplara dikkatlice bakar, bir tanesini elime alir onunla mesgul olurum. Kahvede oturmaktansa kitap karistirmak daha iyi degil mi? Peygamberimize (sallallahu aleyhi ve sellem) gelen ilk vahiy, "Oku! Seni yaratan Rabb'inin adiyla oku!" diye baslar. Boylece Kur'an, neyi, nasil okuyacagimizi bize anlatiyor. Okudugumuz kitapta Islamiyet'in izlerini bulmaliyiz. Okudugumuz kitap Kur'an'a ayna olmali, perde olmamali. Kur'an-i Kerim bir bahce gibidir. Insan elinin yetistigi kadar meyvesini toplar. Kitaplar da boyledir.

 

Biz cok yemekler yedik bugune kadar. O yemekler nerede? Yok. Ama biz yasiyoruz. Cok seyler okuduk. O bilgiler nerede? Yemekler enerjiye, kitaplar kulture donustu.

 

Dunya muspet ilme yoneldi. Yani ispat edilen ilme. Boylece insanlar bir noktaya bagli degil de, ispat edilen bilgilere bagli oldular. Okul ders kitaplari ispat edilen bilgilerle dolu. Kesifler ve icatlar ayetlerin daha iyi anlasilmasinda onemli rol oynadi. Goruldu ki dunya yaslandikca Kur'an genclesiyor. Kur'an, her asrin, her insanin, her ilim adaminin ve her bilgisizin ihtiyacina cevap vermistir. Kur'an insanlar icin, insanlar Kur'an icindir.

 

Her kitap okunur mu? Insan beyni bilgi uretebilir, bilgi toplayabilir, topladigi bilgilerle sentez yapabilir. Yani insan, sonsuz sayida bilgi ortaya cikarabilir. Bu bilgilerden hangisi dogru, hangisi yanlis? Bu durumda kitaptaki bilgiler Kur'an'in mihengine vurulmali.

 

Hayvanlar neden okumaz? Cunku hayvanlar okumasini bilmez. Her evin mutfagi oldugu gibi, her evin kutuphanesi de olmali. Sigara icene kadar, bir gazeteye, dergiye abone olunabilir. Baktim insanlar paket paket sigara yakip, dumanina bakiyorlar. Ben de "Sigara parasini kitaba verecegim." dedim.

 

Kutuphanemi boyle kurdum. Kutuphanesi olanla olmayanin durumu, kafesteki kusla, ozgurce ucan kusa benzer. Kafesteki kus, birileri bir seyler verirse yer, serbest olan kus dunyalari dolasir.

 

Ilim bir saraydir. O saraya girsek goruruz ki, kosk icinde kosk var.

 

Ya bil, ya ogren, ya alimleri sev. Bu hallerin disinda kalmak insani perisan eder.

 

Allah kimseyi kitapsiz birakmasin.

 

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=276031


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: