27 Nisan 2008 Pazar

(Namaz Zamanı) öfkeyi yenmede '4 metot'

Ofkeyi yenmede '4 metot'

 

Allah Resûlu (sallallahu aleyhi ve sellem) ofke konusunda bizlere bir takim yol ve yontemler gosterir. Insanin ofkesine hâkim olmasinin yollarini ogretir. Gercekte de bircok adlî vaka, bir anlik ofke patlamasiyla meydana gelir.

 

Ofke, insanda fitri olarak yaratilan, ancak aklî ve dinî terbiye ile kontrol altina alinabilen bir duygudur. Yerinde kullanilmasi halinde faydali, aksi takdirde, fert ve toplum icin bir musibettir. Kur'an-i Kerim, ofkelerine hakim olmayi, muminlerin guzel sifatlarindan saymaktadir; "O takva sahipleri bollukta ve darlikta harcayip yedirenler, ofkelerini tutanlar, insanlarin kusurlarini bagislayanlardir." ( 3/134) buyurmustur.

 

Ofkelenmemeyi emreden Hazret-i Peygamber, ofkeye hakim olma yollarini da mucizevi bir sekilde gostermistir. Buhari'nin rivayetine gore, bir adam, Resulullah'a gelerek, 'Bana nasihat et' der. Resulullah da ona, 'Ofkelenme (kizma)!' der ve bu ifadeyi birkac defa tekrarlar. Taberani rivayetinde de, Ebu Derda, Resulullah'a 'Bana, beni cennete goturecek bir amel soyle.' dedim. O da bana, 'Ofkelenme, dedi' diye anlatir.

 

Muhaddisler, 'Rasulullah'in 'kizma!' (ofkelenme!) sozlerinin, kizmayi, kizdirmayi doguran sebeplerden kacinma manasina geldigini, yoksa fitri olan kizmanin bizzat kendisi olmadigini ifade ediyorlar. Imam Gazali de, 'Insanlar icinde en akilli olan, en az ofkelenendir.' tespitini yapiyor.

 

1. ISTIAZE ILE ALLAH'A SIGINMAK:

 

Ofke aninda 'Euzu billahi minesseytanirracim' demek. Buhari ve Muslim'in rivayetine gore, iki kisi Resulullah'in yaninda birbirlerine kizip bagrisiyorlardi, ofkede biri oyle ileri gitti ki, yuzu kipkirmizi oldu. Bunu goren Allah Resulu, soyle buyurdu: 'Oyle bir soz biliyorum ki, eger onu soylese ondaki bu ofke gidecektir' o da 'Euzu billahi minesseytanirracim'dir. '

 

2. SUSMAK:

 

Resulullah, Musned'de yer alan bir hadisinde de su tavsiyede bulunuyor: "Ofkelendigin zaman sus!" Ve bu sozu uc defa tekrarliyor.

 

Muhaddisler bu hadisi soyle acikliyorlar: Ofke aninda akla Allah'i getirmek, ofkeyi def etmede en etkili yoldur. Zira hakiki mumin, Allah'in izni olmadan hicbir seyin meydana gelemeyecegine, hic kimsenin kendisine zarar veremeyecegine, onun disindaki butun etkenlerin, birer arac ve sebep olduklarina inanir. Modern tip da, ofkelenen kisiye dusunce alanini degistirmeyi, o anda baska seyleri akla getirmeyi, mesela, hicbir soz soylemeden once, birden otuza kadar sayi saymayi tavsiye edilmektedir. Bu yolla, ofkeyi artiracak bazi enzimlerin salgilanmasina engel teskil edilmis olunuyor. Muhataba hic cevap vermeden susma, olayi muhakeme etme, neticeyi dusunme, zihinsel faaliyetlerde bulunma da tibben ofkeyle bas etmenin yollarindan biri olarak psikologlar tarafindan tavsiye edilmektedir. Iste Allah Resulu, ofkelenen kisiye istiazeyi tavsiye ederek, on dort asir sonra kesfedilen psikolojik bir tedaviye isaret etmistir.

 

3. KONUMUNU DEGISTIRME:

 

Resulullah, bilimsel bir mucizeye on dort asir once isaret etmektedir. Ebu Davud'un naklinde Allah Resulu soyle buyurmaktadir: 'Biriniz ofkelendiginde, ayakta ise otursun, eger bu durumda ofkesi gecmiyorsa uzansin.' Modern tip, asiri bir sekilde ofkeye maruz kalan kimselere, muhataba, sozlu veya fiili bir tepki gostermeden once, konumunu degistirerek rahat bir konuma gecmeyi tavsiye etmektedir. Tibben sabittir ki, insanda adrenalin hormonu, seker eksikligi, stres, korku ve ofke durumlarinda salgilanir. Bu hormonun artisi, kalp atislarini da artirir ve oksijen tuketimi de bu nedenle artar. Iste ofke, bu hormonu artirarak, kalbin fazla calismasina ve dolayisiyla yuksek tansiyona yol acar. Bu nedenle doktorlar, seker, yuksek tansiyon ve kalp hastalarina stres ve ofkeden kacinmalarini tavsiye etmektedirler. Yine tibben sabittir ki, adrenalin hormonunun kandaki miktari, ayakta ve ilk bes dakikada, normalden iki uc kat artiyor, ofke ve stres durumlarinda ise, bu artis katlanarak yuksek bir duzeye cikiyor. Boylece, ofke ve ayakta olma faktoru birlesince, saglik tehlikeye giriyor. Bu nedenle, Resulullah, ofkelenen kisiye, ayakta ise oturmayi, oturuyorsa uzanmayi, mucizevi bir sekilde tavsiye etmistir.

 

4. EL VE YUZ YIKAMAK:

 

Ofkelenen kisinin el ve yuzunu yikamasi veya dus almasi, modern tibbin en son tavsiyeleri arasinda yer almaktadir. Zira bu durum sinir sistemini duzenliyor. Cunku ofke, genel hararet ve sikintidan kaynaklaniyor, su ise harareti ve sikintiyi hafifletiyor. Hz. Peygamber, 'Ofke seytandandir, Seytan atesten yaratilmistir, ates ise su ile sondurulur. Biriniz kizdigi zaman abdest alsin.' buyurmaktadir.

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: