21 Ağustos 2009 Cuma

(Namaz Zamanı) Ramazana girerken (Cuma Hutbesi)


شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ

Yüce Allah'ın bizlere lütfettiği nimetlerden birisi de Ramazan ayıdır. Ramazan: Yanmak manasında olup zahirde açlıktan ve susuzluktan yananların, batında günahların sonsuz ihtiraslarından temizlenmektir. Hz. Peygamber şöyle buyurur: "Ramazan ayı girince cennet ve rahmet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapatılır. Şeytanlar zincire vurulur." (Buhârî ve Müslim)

Ramazan ayı, oruç, teravih, Kuran tilavet, gece namazı kılma, sadaka verme, hataları bağışlama ve gözyaşı dökme ayıdır. Ramazan ayı müminler için ibadet ve hayırların çoğaldığı verimli bir eğitim ve öğretim mektebidir. Hayatımızda eğitim noktasında derin izler bırakan bu mektebe namaz, oruç, zekat, zikir ve yardımlaşma gibi güzelliklerle koşalım, gafil olmayalım. Yüce Allah şöyle buyurur: Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. (Bakara,185)

Aziz Cemaat! Ramazan ayının en büyük ibadeti hiç şüphesiz oruçtur. Yüce Allah şöyle buyurur: Ey iman edenler! Sakınasınız diye sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç, size de farz kılındı. (Bakara,183)

Orucun farz kılınmasında, insanî, ahlâkî, içtimaî, ruhî ve sıhhî pek çok hikmeti vardır.

Sosyal olarak oruç; Topluma genel anlamda  huzur ve merhamet verir ve  toplum birbirine daha faydalı olmaya çalışır.

Ekonomik olarak oruç; Zekat ve sadaka-i fitir ile piyasada parasal bir hareket oluşturarak, ticari bir canlılık meydana getirir.

Psikolojik olarak oruç; İnsanın ruh dünyasını tedavi ederek, psikolojik sıkıntı, bunalım ve saplantıları ortadan kaldırır.

Biyolojik olarak oruç; Vücudun normal zamanlarda  depolayıp dışarı atamadığı zararlı hücre ve yağları, sağlıklı olarak yenileriyle değiştirir. İnsanın daha dinç ve zinde olarak yaşamasını sağlar. Bu ve benzeri yönleriyle oruç, aslında bir aksiyon, bir hareket, bir inkılâp ve bir ayar istasyonudur. Bundan dolayı Hz. Peygamber bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır: "Kim yalan sözü, yalanla ve cahillikle amel etmeyi terk etmezse, onun yemesini ve içmesini bırakmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur." (Buhari)  " Oruç kalkandır Sizden biriniz oruçlu olduğu gün, kötü söz söylemesin ve bağırıp çağırmasın. Şayet biri ona söver ya da onunla kavga ederse "Ben oruçluyum!" desin." (Buhari ve Müslim) demek ki oruç ayette de geçtiği gibi koruyucudur. Öyleyse oruç bizi koruduğu gibi biz de orucumuzu koruyalım. İmam Ahmed rahimehullah şöyle der: "Oruçlunun, orucunu dilinden koruyup gözetmesi ve tartışmaması gerekir." Selefi Salihin; oruç tuttukları zaman mescitlerde oturur, "Orucumuzu koruyoruz ve kimsenin gıybetini yapmıyoruz" derlerdi.

Aziz Müminler! Hz. Peygamber bir hutbesinde şöyle buyurmuşlardır: "Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay sizi gölgesi altına almıştır. Bir ay ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan bir gece, Kadir gecesi vardır. Bir ay ki Allah, gündüz orucunu farz, gece ibadetini teravihi sünnet kılmıştır. Bu ayda bir iyilik yapan, başka zamanlarda bir farzı yerine getirmiş gibi sevap kazanır. Bu ayda bir farzı yerine getiren kimse de başka aylarda yetmiş farz eda etmiş gibi olur." Ramazan sabır ayıdır, sabrın mükâfatı ise cennettir. Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse, bu davranışı günahlarının affedilmesine, kendisinin cehennemden kurtulmasına vesile olabilir. Aynı zamanda iftar verilenin sevabı da onun payından eksilmemek şartıyla kendisine verilir. "Kim inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Ramazanın gecelerini ihya ederse, onun geçmiş günahları bağışlanır". "Ramazanın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur. Her kim, bu ayda idaresi altında bulunanların iş yükünü hafifletirse, Allah onu mağfiret eder ve cehennem azabından kurtarır".

Hutbemi iki hadis mealiyle bitiriyorum: "Oruç da, Kur'an da kıyamet gününde mümine şefaat edecektir. Oruç diyecek ki: Rabbim ben oruçluyu gündüzleri yemekten, içmekten ve tabii zevklerden alıkoydum; beni hakkında şefaatçi kıl! Kur'an da şöyle diyecek: Rabbim ben Kur'an okuyan kulunu geceleri uyku ve istirahatından alıkoydum; ona şefaat etmeme izin ver! Bunun üzerine oruçla Kuran'ın bu niyazları kabul edilerek şefaat edeceklerdir."(Ebu Davud)

Hz. Peygamber bir gün minbere çıkar ve "Âmin, âmin, âmin" der. denilir ki: "Ey Allah'ın Resulü! Minbere çıktın ve "Âmin, âmin" dedin? Peygamberimiz şöyle buyurur: "Cibril bana geldi ve "Kim Ramazan ayına ulaşır da (özürsüz oruç tutmadığı için) bağışlanmazsa cehenneme girsin ve (Allah) onu (rahmetinden) uzaklaştırsın. "Âmin" de!" dedi ve "Âmin" dedim." (İbni Huzeyme ve İbni Hibban)   2009 yılı sadaka-i fıtır miktarı en az (6,500 TL.)dir.

 

 

 

 



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: