22 Haziran 2009 Pazartesi

(Namaz Zamanı) ***Regaip gecesinin fazileti ve kılınacak namazı.

~~{{{ Dua  dilencisi }}}~~
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~      
  

  ***Regaip gecesi kılınacak namaz.
Regaip gecesi; Recep ayinin ilk Cuma gecesi kılınacak olan bu namaz 12 rekat tır. Akşam ile yatsı arasında kılınabileceği gibi yatsıyı kıldıktan sonra imsak vaktine kadar ki herhangi bir zamanda da kılınabilir.
Her rekatta fatihadan sonra üç "Kadir" suresi ile on iki adet de ihlas suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilerek on iki rekat tamamlanır.
On ikinci rekatı kılıp selam verdikten sonra, yerinden kalkmadan yetmiş kere:
"
Allahümme salli ala Muhammedini'n, nebiyyi'l, ümmiyyi ve ala alihi" denilir
.
Sonra secdeye varılır. Secdede de yetmiş kere:
"
Subbûhün kuddüsün Rabbü'l, melaiketi ve'r–rûh
" denir. Sonra secdeden kalkılarak ettahiyyata oturulur ve yetmiş kere:
"
Rabbi'ğfir ve erham ve tecavez ta'lemü
" dedikten sonra tekrar secde edilir. Secdede yetmiş kere:
"
Sûbbûhün kuddüsün Rabbü'l, melaiketi ve'r–rüh
" dedikten sonra isteklerinizi Alemlerin Rabbine arz edin.
Perşembe gününü oruçlu geçirdikten sonra, akşamda bu namazı kılmanın fazilet ve makbuliyeti pek fazladır.

 peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:
nefsim kudret elinde olan allahu tealaya yemin ederim ki her kim tarif edilen bu namazı kılarsa ,yüce allah onun bütün günahlarını bağışlar;günahları denizin köpüğü ve kum taneleri ve dağların ağırlığı ve ağaçların yaprakları kadar da çok olsa bile.bundan başka kıyamet günü ailesine şefaatçi olur.kabrinde güler yüzlü ve tatlı dilli olarak biri yanına gelir.ey dostum müjdeler olsun ki, sen her türlü sıkıntıdan kurtuldun rahatı buldun der.bunun üzerine ölü sen kimsin der?
vallahi senin yüzünden daha güzel bir yüz,senin kelâmından daha tatlı bir söz işitmedim ve senin kokundan daha güzel bir koku koklamadım.
-o kimsede
-ey sevgili, ben senin falan senenin ,falan ayının gecesinde kıldığın namazının sevabıyım.bu gece senin muhtaç olduğunu sağlamak,en garip olduğun bu gecede sana yoldaş olmak suretiyle senden korku ve üzüntüleri gidermiş,seni vâki olacak tehlikelerden muhafaza etmek için geldim.kıyamet günü sûr üfürüldüğünde arasatta başın üzerine gölge olurum.ey dostum mevlânın hayır ve bereketlerinin senden eksilmeyeceğini, ebediyyen seninle olacağını müjdelerim ''  der..
 Bu namazı kılmayı Rabbimiz nasip eder inşallah...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RECEP AYI GİRDİĞİNDE YAPILACAK OLAN DUA
Okunuşu: "Allahumme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan"
***Açıklaması:
"Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır." Amin!..
Üç ayların ilki olan recep ayı girdiğinde bu duayı sıkça yapalım, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu duayı yaparlardı ve ümmetinin de yapmasını istemiştir.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Recep ayı Orucu
 *** Recep ayında oruç tutmak pek faziletlidir. Çünkü Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz bu ayda oruç tutmuştur. Bazı yıllarda tam..... yakınını oruçlu geçirmiş, bazı yıllarda da az bir kısmını oruçlu geçirmiştir. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Recep ayı ve Recep ayında tutulacak oruç hakkında şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
                           "Recep Allah'ın ayıdır;

    şaban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır."
 Recep ayının niçin Allah'ın ayı olduğu sorulduğunda:
"Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur. Bu ayda, halkın kan dökmesine mani vardır. Bu ayda, Allah–ü Teala, Peygamberlerinin tövbelerini kabul buyurmuştur. Allah–ü Teala bu ayda, peygamberlerini düşmanlarından korumuştur.

 Bir kimse, recep ayını oruçlu geçirirse, Allah–ü Teala üç şeyi onun için gerekli kılar. Şöyle ki:
***Geçmiş günahlarının tümünü bağışlar.
***Kalan ömrünün temiz geçmesini temin eder.
***Büyük huzura çıkılan kıyamet gününün susuzluğundan da onu emin kılar.
***Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e sorarlar:
"Ya Resulullah Recep ayının tümünü oruçlu geçirmeye gücüm yetmez.
"O halde, ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan da bir gün tutarsın. Böyle ettiğinde, ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira, yapılan iyilikler on misli sevap getirir." 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Receb ayında namaz
Receb Ayının (1'ile 10)'u , (10'u ile 20'si) ve( 20'si ile 30)'u arasında kılınacak 10'ar rekat HACET NAMAZI vardır. Bu üç namazında kılınış şekli aynıdır. Sadece sonlarında okunacak dualar farklıdır. Bu namazlar akamdan sonra veya yatsıdan sonra kılınabilir. Cuma ve Pazartesi gecelerinde bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.

Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Toplam 30 rekat kılınan bu namaz için  Resûllüllah Efendimiz'in (s.a.v.) berberi Selman-ı Pâk (r.a.) Hazretleri tarafından rivayet edildiğine göre.
*** Kılanlar hidayete ererler. Allahu teala bu namazı kılanı günahlarından affeder ve bütün sene oruç tutmuş gibi sevap yazılır.O kimse gelecek seneye kadar namazlarını bırakamaz ve musallînden olur. 
cebrail (as) bana dedi ki (ya muhammed ! Bu namaz sizinle müşrik ve münafıklar arasında bir alâmettir.zira onlar bu namazı kılmazlar).

Kılınış şekli: Hacet Namazına şu şekilde niyet edilir.; "Ya Rabbi, beni, teşrifleriyle dünyayı nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerif hürmetine, feyz-i ilahine , afv-ı ilahine nail eyle.Abid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyle, rıza-i şerifin için Allâhu Ekber."

Her rekatta; 1 Fatiha, 3 Kul yâ eyyühel Kafirûn, 3 ihlas-ı şerif okuyup 2 rekatta bir selam verilir. Böylece 10 rekata tamamlanır. Yani 2 şer rekattan 5 selam verilip toplam da 10 rekat namaz kılınır.Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir. Belli bir vakti yoktur.

***İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra 11 defa
;"Lâ ilahe illallâhü vahdehû lâ şerike leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhy'i ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr." okunup duâ edilir.

***İkinci on gün içinde kılınan namazdan sonra 11 defa ;"İlahen vâhiden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyümen daimen ebedâ." okunup duâ edilir.
***Üçüncü on gün içinde kılınan namazdan sonra 11 defa ;"Allahümme lâ mânia limâ a'tayte, velâ mu'tiye limâ mena'te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze'l-ceddi minke'l-ceddü. Sübhâne rabbiye'l-aliyyi'l-â'lel-vehhâb. Sübhâne rabbiye'l-aliyyi'l-â'lel-vehhâb. Sübhâne rabbiye'l-aliyyi'l-â'lel-kerîmi'l-vehhâb. Yâ vehhâbü Yâ vehhâbü Yâ vehhâb." okunup duâ edilir.

Allâhü Tela şimdiden ibadetlerinizi dergah-ı ilahisinde kabul buyursun.
 

 





Live.com'u deneyin - hızlı ve kişiselleştirilmiş giriş sayfanızla istediğiniz her şey tek bir yerde. tek bir yerde.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: