2 Haziran 2009 Salı

(Namaz Zamanı) *** Mesnevi'den 3 Nasihat ***

*** Mesnevi'den 3 Nasihat ***

 

Yillar önce, cok uzaklarda bir adam varmis. Bu adam çalismak amacı ile çok uzaklara gitmiş ve yıllarca çalişmiş. Sonunda memleketine dönme zamani gelmiş. Bu çalışma sürecinde toplam 3000 akce biriktirmis ve evinin yolunu tutmuş.

Evine dogru giderken yolu büyük bir şehirden geçmiş.

Yolda yürürken köşe basinda birisi "Bir nasihat bin akce, bir nasihat bin akce" diye bagiriyormus. Adam düşünmüş: 'Nasıl olur, bir nasihati bin akceye satarlar, ben yillarca çalıştım ve sadece 3000 akce biriktirdim' Bu ise pek aklı ermemiş ama merak işte. Duramamiş ve adama bin akce vererek o nasihati satin almiş. Nasihat " Kaderde ne var ise o çıkar."
ve yoluna devam etmis...

İlerde yine köşe başinda baska bir adam bagiriyormuş "bir nasihat bin akce" diye. Adam yine dayanamamiş bin akce de o adama vermis ve ikinci nasihatida satin almiş. Ikinci nasihat de:"Gönül kimi severse güzel odur" Son kalan bin akcesi ile de yoluna devam etmis.

Tam sehrin çıkışında yine köşe başinda bir adam bir nasihati bin akceye satiyor. Adam bir parasina bakmis, bir de nasihati satan şahsa, dayanamamis ve kalan son akcesiyle de o nasihati satin almiş. Son nasihatte:"Hiç bir iş aceleye gelmez" Parasiz yoluna devam etmis.

Şehrin çıkışında büyük bir topluluk ile karşilaşmiş.

Topluluk telaş içindeymiş. Yaklaşmış ve oradakilerden birine neler oldugunu sormuş. Oradan birisi açıklamış, demiş ki : Burada sehrin tüm su ihtiyacını karşılayan bir kuyu var ama kuyunun içinde de canavar var. Canavar suyu tutmuş, göndermiyor. Asagiya kim indiyse bir türlü çıkamadı. Simdi herkes korkuyor aşagı inmeye" Adam düşünmüş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş. "Kaderde ne var ise o çıkar" aşagı inmeye karar vermiş. Aslında bu nasihatleri herkes bilir ama uygulayabilmemiz için belli bir bedel ödememiz gerekiyor.

Kuyuya İnince canavar hemen yakalamış ve yerine götürmüş. Demis ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eger sen bilirsen seni serbest bırakırım." Bir dizine sarışın ve dünya güzeli bir kadin, diger dizine de kurbaga koymus ve "söyle bakalim hangisi güzel?" demiş. Adam düşünürken aklına ikinci aldıgı nasihat
gelmiş ve "gönül kimi severse güzel odur" demis. Bu cevap canavarin cok hoşuna gitmiş. Zira canavar,kurbaganin gözlerine aşıkmis. Adamı salmış ve suyu bırakmış. Almışlar kral'a götürmüşler ve agırlıgnca altın vermişler.

Adamımız yoluna devam etmis ve nihayet evine varmış.

Evinin camindan içeri bakmış. Bir de ne görsün; karısı genç biri ile diz dize oturuyor. Hemen kılıcını çekmiş ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklına gelmiş "Hiçbir iş aceleye gelmez". Kılıcını kınına koymuş ve içeri girmiş. Hoş beşten sonra karısına o genci sormus. Kadın da:
"bey sen gittiginde ben hamileydim ve bir oglumuz oldu. Bu genc senin
oğlun" demis.

Mesnevi




Teker teker mi, yoksa hepsi birden mi? Arkadaşlarınızla ilgili güncel bilgileri tek bir yerden edinin.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: