30 Kasım 2008 Pazar

(Namaz Zamanı) Krizin Fıkhı - cuma hutbesi

وَلَوْ اَنَّ اَهْلَ الْقُرى امَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأرْضِ وَلكِنْ كَذَّبُوا فَاَخَذْنَا هُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ  

Maddeyi ilahlaştıran batı dünyası ekonomik krizle sarsılmaya devam ediyor. Dünyanın jandarması gibi davranan, kızınca ülkeri işgal eden Amerika, şimdi ekonomik krizle kıvranıyor. Aynı kriz, Asya'dan Avrupa'ya her yeri etkisi altında bırakmaktadır. Ülkemizde de döviz yükseliyor, borsa düşüyor. Türk lirası değer kaybediyor. Ama ekonominin ateşi bir türlü düşmüyor. Adına yenidünya düzeni dedikleri kapitalist sistem artık dünyayı yönetemiyor.

16. Papa, küresel malî krizi bir İlâhî uyarı, yaşanan krizin maddiyata bel bağlamanın yanlışlığını ortaya koyduğunu savunarak, hayatlarını sadece başarı, kariyer ve para gibi gözle görülür ve hissedilebilir şeyler üzerine bina edenler, evlerini kum üzerine kurmuşlardır. dedi. Nikaragua'nın Devlet Başkanı da bu kriz, Allah'ın, ABD'yi cezalandırmasıdır demiş.

Aziz Cemaat! Dünyevi zenginlik, ruhani yoksulluğa sebeb olunca müsrif, kibirli zalim ve cimri zenginlerin ve devletlerin iflası kaçınılmazdır. Haçlıların açgözlülüğü, adaletsizliği, sömürgeciliği ve faizi yasaklayan Allah'ın kanunlarını arkalarına alarak giriştikleri işgal politikaları bu sonuca sebep olmuştur. Yaşamında Allah'ın ve inancın yeri olmayan milletler, er geç perişan olacaklardır. Benzeri krizleri dünde küfrün temsilcisi olan Karun yaşamıştı. Hz. Allah şöyle buyurur: Karun, Musa'nın kavmindendi. O, gücüne dayanarak onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlü kuvvetli bir topluluk zor taşırdı. Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez. Karun, ihtişamı içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını arzulayanlar: Keşke Karun'a verilenin benzeri bizim de olsaydı; doğrusu o çok şanslı! dediler.  Nihayet biz, onu da, sarayını da yerin dibine geçirdik. Artık Allah'a karşı ona yardım edecek adamları olmadığı gibi, kendi kendini kurtarabilecek durumda da değildi. Daha dün onun yerinde olmayı isteyenler: Demek ki, Allah rızkı, kullarından dilediğine bol veriyor, dilediğine de az. Şayet Allah bize lütufta bulunmuş olmasaydı, bizi de yerin dibine geçirirdi. Vay! Demek ki inkârcılar iflâh olmazmış! demeye başladılar.(Kasas 76 -82)

Değerli Müminler! Liberal iktisat sistemlerinin insanlık için en iyi ekonomik sistem olamayacağını artık anlamamız gerekir. Faize dayalı tüm sistemler sonunda iflas etmeye mahkûmdur. Çünkü faiz maliyeti yükseltir, ekonomiyi daraltır, işsizliği artırır. Emeksiz kazanç sağlar, fakirliği yaygınlaştırır. Yaşanan küresel mali krizde bunun göstergesidir. Bu krizler ancak İslam iktisadına dönüşle atlatılabilir. Hz. Allah şöyle buyurur: Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Allah faizi tüketir, sadakaları ise bereketlendirir. (Bakara, 275-276) İnsanların mallarından artsın diye, verdiğiniz faiz Allah Katında artmaz. (Rum, 39)

Dünya petrol üretiminin %85'inin %75'i İslam dünyası topraklarının üzerinde yer almaktadır. 50'ye yakın bağımsız Müslüman devletle yan yana yaşıyoruz, 1,5 milyardan fazla nüfusumuz, Fas dan Endenozyaya kadar 26 milyon km verimli topraklarımız var, üstelik bu toprakların çoğu da işlenmemiştir. Kısaca dünya dengesinde stratejik önemimiz, ekonomik kaynaklarımız ve dinamik kalabalık nüfusumuz var yeter ki, batı karşısında teslimiyetçi politikalar yerine İslam'ın, liyakati ve adaleti esas alan üretici ve koruyucu sosyal ve ekonomik politikalarını, kendimize güvenle ortaya koyalım.

İslam iktisadında, zenginler ve fakirler arasında dayanışma vardır. Bu fakirlerin alım gücünü arttırır. Bu da üretimi getirir. Üretim ve alım gücü arttığında fabrikalar işleyecek, Piyasa bir anda hareketlenecek, bankalarda ve yastık altlarında saklı tutulan ve hiç kimseye fayda getirmeyen paralar piyasaya dahil edilmiş olacaktır. Yoksul halk zenginleşecek, zengin halk daha da zenginleşecektir. Hz. Allah şöyle buyurur: Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere, verdiklerinin karşılığı kat kat ödenir ve onlara değerli bir mükâfat vardır. (Hadid Suresi, 18)

Aziz Müminler!. Musibetler ve krizler, iman ehli için ibretten yoksun olmaz. Gafil uyarılır, cahil bilgilendirilir, birlik ve bütünlük bağları güçlenir. Çekişmeler, ayrılıklar ve düşmanlıklar bir kenara bırakılır Hz. Allah şöyle buyurur: "Allah, (ibret için) bir ülkeyi örnek verdi: Bu ülke güvenli, huzurlu idi; ona rızkı her yerden bol bol gelirdi. Sonra onlar Allah'ın nimetlerine karşı nankörlük ettiler. Allah da onlara, yaptıklarından ötürü açlık ve korku sıkıntısını tattırdı." (Nahl,112) "O ülkelerin halkı inansalar ve (günahtan) sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık, fakat yalanladılar, biz de ettikleri yüzünden onları yakalayıverdik." (A'raf,96) "Eğer onlar Tevrat'ı, İncil'i ve Rablerinden onlara indirileni (Kur'an'ı) doğru dürüst uygulasalardı, şüphesiz hem üstlerinden, hem de ayaklarının altından rızıklanırlardı, (yeraltı ve yerüstü servetlerinden istifade ederek refah içinde yaşarlardı)." (Maide,66)

Aziz Cemaat! Şuan bizim için en büyük kriz vahdet ve ahlak krizidir. Hâlbuki basit bir usûl kâidesidir; gündemimizi en önemliden önemliye doğru (Mine'l ehem ile'l muhim) tanzim etmeliyiz. Yani ekonomik krize takılıp esas sorun olan vahdet ve ahlak krizini ihmal etmemeliyiz.

Hutbemi Hz. Peygamberin bir hadisiyle bitiriyorum: "İnsanlar dinar ve dirhemi toplayıp cimrilik yaptıklarında, İyne ile (vadeli olarak satın alınanı aynı kişiye peşin olarak geri satmak ile) alışveriş yaptıklarında, ineklerin kuyruklarına yapışıp ziraata razı olduklarında ve Allah yolunda cihadı terkettiklerinde Allah onlara, dinlerine dönünceye kadar kaldırmayacağı bir zillet musallat eder." Bu hadisi, İmam Ahmed rivayet eder.

 

 

 

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: