12 Aralık 2009 Cumartesi

(Namaz Zamanı) FW: █▓▒░░ Haydin Felaha. ░░▒▓█ kalem-51-52


 




51 - O kafirler Kur'ân'ı işittikleri zaman neredeyse seni gözleri ile devireceklerdi. Bir de durmuşlar "o bir deli" diyorlar.
52 - Halbuki o âlemler için bir öğüttür.

Müşriklerin yapmış olduğu engellemelerin hiç biri sonuç vermeyince geriye sadece kinleri kalmış,bu ayetler resulullaha ve sahabelere olan kinlerini anlatmaktadır.
Bu zehirli ve kızgın bakışlar, beraberinde iğrenç küfürler, adi sövgüler ve aşağılık iftiralarda taşıyor: "O delidir' diyorlardı."çünkü yapabilecekleri tek bir şey kalmamıştı.kızgın bakışlar,iğrenç küfürler,sövgü hiç bir zaman insanlar için kullanılmaması gereken söylemlerdir.o gün müşrikler islama karşı,resulullah s.a.ve karşı,müslümanlara karşı bu çirkin fiilleri uyguladı.Sonra bir dönem geldi boykot yapıldı.müslümanlar bu çirkin fiilerden hiç bir sonuç çıkarmamış gibi günümüzde islam olmayan toplumlara karşı uyguladı ve bunu adınada cihad ve hizmet gibi anlamlar yukledi.İsimler değişti ancak fiiler değişmedi.bu durum resululahın asıl sünnetini terk etmemize yolaçtı.asıl gayemiz rabbimiz kuranda bildirdiği müşriklerin hastalıkları ve yanlış fiillerine sahip olmamaktır.yoksa sıfatımızın müslüman olarak tanınmasının bize faydası olmayacaktır.sövgüye sövgü ile cevap verme yanlışına düşmemektir erdemli olmak.düşünümki bir çok kufr toplumu birçok dönemde peygamberlere deli demesi bir vakıadır.Görüyoruzki bu sövgüye peygamberler ey kavmim bende delilik yoktur diyerek cevaplamış burda çok iyi düşünmek gerekiyor,peygamberlerin izlediği yolu bizimde izlememiz şarttır.


Bazı müfessirler ayetin nuzul çerçevesini dikkate almadan yalnızca lafıza dikkate alarak bu ayeti nazar inancına bağlamaya çalışmışlardır.mesajın değerini düşürmüşler bu ayetin mesajını ne verdiğini iyi kavramak istiyorsak nazarla değil,peygamberimize ve sahabelere olan kinlerini anlatmak olduğunu iyi kavramalıyız.
Son ayette mesajın buyukluğu daha belirginleşmiş kuranın nasıl bir kitap olduğu vurgulanmış insanların tarif ettiği kitablardan çok çok üstünde bir kitab olduğu hem müşriklere hemde müslümanlara tarif edilmiştir.

52 - Halbuki o âlemler için bir öğüttür.

Kuranı kerim öğüt kitabıdır.kimler için, alemler için olduğu anlatılmış.burda yine sanki cahiliyye adetlerini diriltmek istermiş gibi kuranın bu mesajı algılanmak istenmemiş.Zaman gelmiş ölülere okumuşuz,ölünün nasıl bir öğüt alacağını insanlar akıl etmeyip sevap göndereceği zannına kapılmış.kuranı duvara asmışız yine burda geleneğin etkisiyle hayat kitabı olmaktan çıkarıp tabiri caizse süs eşyasına dönüşmüş.Kuranı belli zamanlarda ve gecelerde arabçasından yani anlamadığımız dilden okuyunca daha çok sevap alma zannına kapılmışız.ben burda arabçayı kuçumsemek  gibi gayretim yoktur ve arabça  çok önemlidir bunu ihmal etmek yanlış olur. Ancak manasını anlamadan hayatımıza geçiremeyiz dolayısıyla dinimiz islam olmaz sıfatımızda müslüman olamaz.Mademki rabbimiz öğüt almamız için bu kitabı indirmiş amaç kuranı anlayıp öğüt almaktır.. Bu gayeye ulaşmamız vazifemizi hakkıyla yerine getirmemiz gerekmektedir.

 

 

ALINTI



Windows Live: Arkadaşlarınız size e-posta gönderdiklerinde Flickr, Twitter ve Digg güncellemelerinizi öğrenirler.

Hiç yorum yok: